Polypper i tarmen

Polypper i tarmen er utvekster på slimhinnen. De er vanligvis godartede, men har risiko for kreftutvikling og skal derfor alltid fjernes.

KOLONPOLYPP: En polypp i tarmen er en utvekst som vanligvis er godartet. Den bør uansett fjernes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KOLONPOLYPP: En polypp i tarmen er en utvekst som vanligvis er godartet. Den bør uansett fjernes. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er polypper?

Polypper i tarmen er utvekster på slimhinnen i tykktarmen (kolon) og endetarmen (rektum). De er ikke farlige i seg selv, men noen typer polypper kan medføre risiko for tarmkreft (kolorektal kreft). Polypper er den vanligste årsaken til tarmkreft.

Polypper finnes ikke bare i tarmen, men kan også forekomme i alle slimhinner, for eksempel nesepolypper, polypper i livmoren eller i huden (fibroepiteliale). En polypp skyldes ofte drag, eller irritasjon i overflaten.

Utbredelse

Polypper i tarmen er relativt vanlig, og forekommer hos 30 til 50 prosent av den voksne befolkningen. Både tarmkreft og polypper er uvanlig før 40 års alder. Nitti prosent av tilfellene oppstår etter 50 år. Polypper i tarmen er noe hyppigere hos menn enn kvinner. (1)

LES OGSÅ: Stadig flere nordmenn får tarmkreft

POLYPPER I TARMEN: En illustrasjon av hvordan dette kan se ut fra innsiden av tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
POLYPPER I TARMEN: En illustrasjon av hvordan dette kan se ut fra innsiden av tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Arvelighet

Hvis det har vært tilfeller av kolonpolypper eller tarmkreft i familien bør du snakke med dine lege om det, spesielt hvis kreft har blitt utviklet i tidlig alder hos nære slektninger, eller når flere familiemedlemmer har blitt rammet.

Sjeldne genetiske sykdommer

Noen sjeldne genetiske sykdommer kan forårsake kolorektal kreft relativt tidlig i voksenlivet. Eksempler på noen slike sykdommer:

Gentesting kan avsløre risiko tidlig. Gentesting anbefales ved familiær risiko.

Ulike typer polypper

De to vanligste typer polypper i tarmen er:

  • Hyperplastiske polypper
  • Adenomer (polypper som starter i kjertelceller i tarmslimhinnen.)

Adenomer kan utvikle seg til å bli kreft, mens hyperplastiske polypper utvikler seg i praksis aldri til kreft, og kalles derfor godartede polypper.

OPPDAGER OG FJERNER POLYPPER: Koloskopiet brukes til å undersøke tarmen, og til å fjerne polypper.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OPPDAGER OG FJERNER POLYPPER: Koloskopiet brukes til å undersøke tarmen, og til å fjerne polypper. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Polypper i tarmen gir vanligvis ingen symptomer, og blir ofte først oppdaget ved en undersøkelse av tarmen.

Polyppene vil vanligvis ikke bli oppdaget ved en vanlig legeundersøkelse hos fastlegen. Unntak er polypper i endetarmen som legen noen ganger kan kjenne med en finger i pasientens endetarm ved endetarmsundersøkelse (rektal eksplorasjon).

Polypper i tarmen gir vanligvis ingen symptomer

En avføringsprøve kan påvise blod i avføringen, dette kan gi mistanke om polypper, men kan også være tegn på andre tilstander.

Blødninger fra tarmen eller forandret avføringsmønster, eventuelt magesmerter, vil ofte føre til utredning av tarmen. Under slik utredning kan polypper oppdages ved røntgenundersøkelse eller enda hyppigere ved koloskopi eller endoskopisk undersøkelse av tykktarmen. (3)

UNDERSØKELSE: Illustrasjon av hvordan koloskopiet oppdager en polypp i tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UNDERSØKELSE: Illustrasjon av hvordan koloskopiet oppdager en polypp i tarmen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Risiko

Livsstil har en betydelig innvirkning. Risikofaktorer for å utvikle polypper i tarmen er:

(1)

Differensialdiagnoser

Andre sykdommer som må utelukkes:

(4)

FJERNING AV POLYPPER: Større polypper blir vanligvis fjernet ved å plassere en snare, rundt polypropylen og brenne gjennom den Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FJERNING AV POLYPPER: Større polypper blir vanligvis fjernet ved å plassere en snare, rundt polypropylen og brenne gjennom den Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Alle påviste polypper skal fjernes og undersøkes i mikroskop. Hensikten med å fjerne polyppene er å hindre kreftutvikling.

Fjerningen gjøres vanligvis i forbindelse med koloskopi. Små polypper kan fjernes med et instrument gjennom koloskopet som fjerner små biter av vev. Større polypper blir vanligvis fjernet ved å plassere en snare, rundt polypropylen og brenne gjennom den. Denne type brenning stopper også blødning samtidig. (3)

Å fjerne polypper er ikke smertefullt. Du får en beroligende medisin før koloskopien starter. En sjelden gang kan polyppen være for stor til å bli fjernet under koloskopi, noe som betyr at en ny operasjon vil bli nødvendig.

Det tas prøver av polyppene som fjernes for å fastslå hvilken type polypp det dreier seg om.Komplikasjoner under og etter inngrepet er svært sjeldne.

LES OGSÅ: Analkløe - en svært vanlig plage

FJERNES ALLTID: Oppdager legene en eller flere polypper i tarmen din, skal disse fjernes og kontrolleres for å se om de inneholder kreft. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FJERNES ALLTID: Oppdager legene en eller flere polypper i tarmen din, skal disse fjernes og kontrolleres for å se om de inneholder kreft. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Prognose

De aller fleste polypper i tykktarmen og endetarmen er godartede, men jo større de er, og jo mer uregelmessige de er i formen, jo høyere er risikoen for at de kan utvikle seg til kreftsvulster. (3)

Adenomer har en høyere risiko for å utvikle seg til å bli kreft. Fjerning av adenomer reduserer forekomsten av tarmkreft med 70-90%. (4)

Etter fjerning av polypper, kan det oppstå nye polypper. Cirka 30% av de som har fjernet polypper opplever at det utvikles nye polypper. (1)

Nøkkelfakta om polypper i tarmen

  • Polypper i tarmen er relativt vanlig (de forekommer hos 30 til 50 prosent av voksne)
  • Ikke alle polypper utvikler seg til kreft
  • Det tar mange år før en polypp eventuelt utvikler seg til kreft
  • Polypper kan fjernes helt og trygt
    (1)

Kilder:

Denne artikkelen er ikke ment å erstatte kontakt med lege. Kilder: 1) Uptodate.com 01.08.17, 2) SML.no 01.08.17 3) Nhi.no 01.08.17 4) BMJ 02.08.17. Medisinsk kvalitetssjekk ved allmennlege Brynjulf Barexstein og kirurg Andreas Ødegaard, 2017.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring