Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk tykktarmsbetennelse som lager sår. Sykdommens alvorlighet varierer sterkt.

ULCERØS KOLITT: Tykktarmen (tegnet rød) og/eller endetarmen rammes. En betennelse i tykktarmen lager sår. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ULCERØS KOLITT: Tykktarmen (tegnet rød) og/eller endetarmen rammes. En betennelse i tykktarmen lager sår. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ulcerøs kolitt er en kronisk sykdom i tarmen. Sykdommen skyldes en betennelse i slimhinnen i tykktarmen som lager sår og karakteriseres av hyppig, blodig og slimete avføring. Det varierer fra person til person og fra periode til periode hvor alvorlig sykdommen er.

Ulcerøs betyr sårdannende, kolitt betyr betennelsessykdom i tykktarmen.

Sykdommen rammer nesten alltid endetarm, med varierende affeksjon av tykktarmen videre opp mot overgang tynntarm. Man vet ikke hvorfor noen personer får denne sykdommen, men genetiske faktorer er av betydning. I Norge er det ca 2-3 per 1000 personer som har sykdommen, som vanligvis debuterer hos tenåringer og unge voksne.

Symptomer ved ulcerøs kolitt

Blodig, slimete avføring er symptomer på ulcerøs kolitt. Man kan også oppleve magesmerter, hyppig avføringstrang, vekttap og sykdomsfølelse. Videre personer med ulcerøs colitt også få symptomer fra sykdom i andre organer, som lever, hud, ledd og øyne. I en akutt og dårlig fase kan man ha feber, dårlig almenntilstand og akutte magesmerter, som krever sykehusinnleggelse.

Ulcerøs betyr sårdannende, kolitt betyr betennelsessykdom i tykktarmen.

LES OGSÅ: Tykktarmkreft og endetarmskreft

BETENNELSE AV TYKKTARMEN: Ulcerøs kolitt skyldes en betennelse i slimhinnen i tykktarmen som lager sår og karakteriseres av hyppig, blodig og slimete avføring.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BETENNELSE AV TYKKTARMEN: Ulcerøs kolitt skyldes en betennelse i slimhinnen i tykktarmen som lager sår og karakteriseres av hyppig, blodig og slimete avføring. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når bør man søke lege, og kan blodig avføring skyldes andre sykdommer?

Blod i avføringen kan skyldes både ufarlige hemoroider og kreft, blodig diare kan skyldes infeksjon i tarm med bakterier eller parasitter, kun diare og magesmerter uten blod har ytterligere flere årsaker. Dersom man oppdager blod og/eller slim i avføringen, vedvarende diare eller andre endringer i avføringsmønster, bør man kontakte lege for å få en helhetlig vurdering. Hvis legen mistenker ulcerøs kolitt, henvises man til en spesialist. Diagnosen stilles med kameraundersøkelse (endoskopi) og vevsprøve fra tarmen (biopsi).

Dersom man har ulcerøs kolitt, følges man opp med et individuelt behandlings- og kontrollopplegg, i regi av spesialist.

LES OGSÅ: Tarmslyng

Behandling ved ulcerøs kolitt

Behandlingen forordnes av en spesialist. Legemidlene kurerer ikke sykdommen, men bidrar til å redusere betennelsen. Hvilke preparater som brukes avhenger av effekt, bivirkninger og alvorlighetsgrad av sykdommen. Kortvarig og akutt brukes kortisonpreparater, langvarig og vedlikeholdende brukes sulfasalazin, 5-ASA preparater eller andre medisiner.

Det finnes ikke god dokumentasjon på at ernæringstiltak forebygger eller har effekt på ulcerøs kolitt, men det kan hos noen oppstå en forbigående intoleranse for melkesukker i aktive sykdomsperioder og noen kan da ha nytte av å unngå enkelte meieriprodukter. Man kan også mangle næringsstoffer som følge av sykdommen. Ved akutt alvorlig sykdom og ved mye plager, kan det hos noen være god behandling å fjerne tykktarm. Ofte vil man da skjøte sammen tynntarm med endetarmsåpning eller endetarm, slik at man kan unngå utlagt tarm.

Dersom man planlegger å bli gravid, er det viktig at man planlegger medisineringen med lege. Det er også viktig for pasienter å være klar over at man ikke skal bruke reseptfrie smertestillende medisiner som inneholder NSAIDs, slik som Ibux, Voltarol osv.

Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

LES OGSÅ: Mageknip og luftsmerter

Forløp ved ulcerøs kolitt

Hvor mange anfall man får og hvor alvorlige varierer fra person til person, men mange kan ha lange perioder uten nye anfall. I løpet av 10 år, vil imidlertid de fleste ha fått et eller flere tilbakefall. Noen utvikler en farlig tilstand, fullminant kolitt, hvor man må legges inn på sykehus. Noen får symptomer fra andre organer, som øye, hud, ledd og galleveier.

Sykdommen øker også risikoen noe for tykktarmskreft (oppstår hos 3-5% av de med ulcerøs kolitt).

LES OGSÅ:

Kilder:

Denne artikkelen er ikke ment å erstatte kontakt med lege.

Artikkelen ble i sin helhet oppdatert 13.06.16
Kilder: BMJ:
10.06.2016, Legemiddelhandboka 10.06.2016,
Steinar Hunskår, Almennmedisin, Gyldendal Norsk Forlag, 2013.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring