Matråd ved forstoppelse

Forstoppelse er svært vanlig hos voksne. For mange vil enkle tiltak, som endring av livsstil og diett, kunne være til stor hjelp.

MAT MOT HARD OG TREG MAGE: Tørket frukt (spesielt svisker), grovt brød og rotfrukter er god mat ved treg mage. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAT MOT HARD OG TREG MAGE: Tørket frukt (spesielt svisker), grovt brød og rotfrukter er god mat ved treg mage. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forstoppelse innebærer at man sjelden har avføring og føler seg plaget av dette - det kan være vanskelig eller smertefullt å ha avføring, man kan føle at man ikke får tømt seg skikkelig, eller at avføringen er spesielt hard og knollete. Man kan også plages med oppblåsthet eller tretthet.

Årsaker til forstoppelse

Forstoppelse hos voksne er et svært vanlig problem som potensielt kan skyldes en hel rekke ulike årsaker. En av de vanligste årsakene er forstoppelse som følge av medikamentbruk.

Andre, sjeldnere årsaker, kan være lidelser som rammer mage- eller tarmsystemet, eller lidelser som rammer hele kroppen (systemiske tilstander), og noen av disse årsakene kan potensielt være alvorlige. Andre ganger finner man ingen klar årsak.

Gravide er mer utsatt for forstoppelse og treg mage.

Forstoppelse er svært vanlig - hos eldre er forekomsten så høy som 25-50%. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
Forstoppelse er svært vanlig - hos eldre er forekomsten så høy som 25-50%. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Når bør man oppsøke lege?

Nyoppstått forstoppelse som ikke har en åpenbar årsak bør undersøkes av lege om det varer i mer enn 2-3 uker, og dette gjelder spesielt ved mer bekymringsverdige symptomer eller tegn som blod i avføringen, følelse av at noe blokkerer eller hindrer avføringen fra å komme ut, eller tydelig og uforklarlig vektnedgang - slike tegn kan potensielt representere kreftsykdom, og må tas på alvor. Den aktuelle behandlingen ved forstoppelse vil være avhengig av den underliggende årsaken. Forstoppelse hos spesielle grupper som barn, gravide eller eldre, bør i enda større grad følges opp av lege. (1) (2)

Tiltak mot forstoppelse

Endring av matvaner er ofte et av de første og viktigste tiltakene ved forstoppelse hos voksne. Til de viktigste diettmessige tiltakene hører rikelig med inntak av væske og fiberholdige matvarer. Både vann og fiber bidrar blant annet til å gjøre avføringen mindre hard ved å øke væskeinnholdet, noe som vil bedre på forstoppelsen. Videre følger noen råd vedrørende mat og drikke som man kan forsøke mot forstoppelse, som hos mange kan hjelpe å få fart på tarmene igjen - som nevnt bør man søke lege ved forstoppelsesplager som ikke tidligere har vært undersøkt.

Drikk mye vann

- Drikk rikelig med væske, og unngå å bli dehydrert. Noen tegn på dehydrering kan være mørk urin, tørr hud eller rask puls - start gjerne dagen med et stort glass vann! - Spis små, hyppige og varierte måltider.

Mat du bør spise

Spis mat som inneholder mye fiber. Eksempler på fiberholdig mat er grovt brød, grov pasta og andre grove kornprodukter, frukt (spesielt tørket frukt, som svisker), nøtter og rotgrønnsaker. Om man ikke er vant med å spise fiberrik mat, kan man godt oppleve en del luftplager i forbindelse med en rask omlegging av dietten. Fibertilskudd kan være et alternativ for noen, dersom man ikke klarer å få i seg nok naturlig fiber.

Loppefrø, linfrø og hvetekli er eksempler på naturlige volumøkende midler, som sveller og binder vann i tarmen, og bidrar til et økt volum av tarminnholdet og økt tarmbevegelse - men rikelig med samtidig vanninntak er viktig for å få ønsket effekt.

LES OGSÅ: Kostfiber - kroppens feiekost

MAT MOT HARD OG TREG MAGE: Svisker er en smakfull, enkel, og effektiv behandling mot forstoppelse. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
MAT MOT HARD OG TREG MAGE: Svisker er en smakfull, enkel, og effektiv behandling mot forstoppelse. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spis mindre av denne maten

Spis mindre av lite fiberholdige matvarer som loff og annen finbakst, kaker og kjeks.

Man kan forsøke å spise mindre av spesielt luftdannende matvarer, som erter, bønner og løk.

LES OGSÅ: Oppblåst mage - hva kan årsaken være?

Toalettvaner og aktivitet

Man bør forsøke gå på toalettet hver gang man føler behov for det, og ikke undertrykke kroppens signaler over lengre tid.

Følg de andre rådene som legen gir deg; stress ned, vær mer aktiv og vær i daglig bevegelse, og bruk eventuelt andre avføringsmidler eller øvrige foreskrevne medikamenter ved behov for dette. (1) (2)

Kilder

Opprinnelig skrevet 29.09.05. av Andree Levorsen, ernæringsfysiolog. Revidert 26.04.19. av Rune Erlandsen, lege. REvidert 18.03.2021 Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Kilder til revisjon:
1) UpToDate, Management of chronic constipation in adults
2) Helsenorge.no, Forstoppelse


Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring