Analfistel (rektalfistel)

Årsaken til analfistel er nesten alltid en tidligere abscess. Rennende væske, svie og sårhet fra endetarmsåpningen er vanlige symptomer.

UFARLIG, MEN PLAGSOMT: En analfistel er ikke farlig, men oppleves som meget plagsomt. Menn har det hyppigere enn kvinner. Foto: Shutterstock
UFARLIG, MEN PLAGSOMT: En analfistel er ikke farlig, men oppleves som meget plagsomt. Menn har det hyppigere enn kvinner. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En rektalfistel kalles også for analfistel og endetarmsfistel.

Hva er en analfistel?

En analfistel er en smal kanal som har oppstått mellom indre del av endetarmen og huden rundt endetarmsåpningen. Dersom kanalen kun er åpen i den ene enden, kalles det en sinus (analsinus). Symptomene er rennende væske, svie og sårhet fra endetarmsåpningen.

Hva skjer i kroppen ved analfistel og hva er årsaken?

Årsaken til en analfistel er ofte en tidligere infeksjon. Infeksjonen har som regel vært en abscess (byll) ved endetarmsåpningen, der innholdet i byllen har dannet seg en vei gjennom huden og inn i kroppen.

Analabscess skyldes en infeksjon med bakterier. Bakteriene har trengt gjennom slimhinnen eller huden, for eksempel gjennom en sprekkdannelse, og har formert seg i et hulrom under overflaten. Byllen er ofte rød, varm og øm. Har man en analfistel, fungerer den ofte som inngangsport for senere infeksjoner.

LES OGSÅ: Årsaker til kløe i endetarmen

Hvor utbredt er sykdommen?

Svært ofte forekommer analabscess og analfistel samtidig, selv om de kan eksistere uavhengig av hverandre.

  • Anorektale abscesser - infeksjoner i området av endetarmen og endetarmsåpningen. Opptrer hyppigst hos personer mellom 20 og 40 år.
  • Menn får sykdommen hyppigere enn kvinner - med en ratio på omtrent 2-3:1.
  • Pasienter med Crohns sykdom er mer utsatt for analabscesser - cirka en tredjedel av denne pasientgruppen får en anorektal abscess.

Hva er symptomene?

SVIR I RUMPA: Ved analfistel er det vanlig å oppleve svie og sårhet rundt endetarmsåpningen. Foto: Shutterstock
SVIR I RUMPA: Ved analfistel er det vanlig å oppleve svie og sårhet rundt endetarmsåpningen. Foto: Shutterstock Vis mer

Symptomene på analfistel er som regel:

Fra en analfistel vil det renne væske (tarminnhold), som kan være svært plagsomt fordi pasienten ikke har kontroll over det.

Symptomer på analabscess:

LES OGSÅ: Blod i avføringen

Hvordan diagnostiseres sykdommen?

Sykdommen diagnostiseres vanligvis på bakgrunn av sykehistorien, samt at legen vil se etter fistelåpningen. Om nødvendig vil legen undersøke området for å finne den indre åpningen av fistelen.

LES OGSÅ: Sprekk i slimhinnen i endetarmsåpningen

Når bør man oppsøke lege?

Hvis du har symptomer på analfistel, bør du oppsøke lege.

For å kunne forebygge en analfistel, anbefales det at du oppsøker lege dersom du oppdager en infeksjon ved endetarmsåpningen.

LES OGSÅ: Kløe i endetarmen er et vanlig symptom på hemoroider

Behandling

Analfistler behandles som regel kirurgisk. Kirurgen vil kartlegge fistelens forløp og dybde. Målet er å åpne fistelgangen uten å skade endetarmens lukkemuskler, for å så la den gro fra bunnen av.

En abscess må behandles så tidlig som mulig, slik at den ikke rekker å utvikle fistler. Analfisteloperasjoner er nemlig mer komplisert, og det er større sjanser for at plagene blir kroniske. Abscessen må åpnes og skjæres hull på, slik at verkebyllen blir tømt ut.

Kilder: helsebiblioteket.no, lommelegen.no, nhi.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring