Derfor får du hemoroider

En tredjedel av befolkningen har hemoroider. Langvarig trykking på toalettet eller stillesitting kan øke risikoen.

HEMOROIDER: Ikke vær redd for å gå til legen hvis tilstanden plager deg. Legen ser på hemoroider som rutinearbeid . Foto: NTB Scanpix
HEMOROIDER: Ikke vær redd for å gå til legen hvis tilstanden plager deg. Legen ser på hemoroider som rutinearbeid . Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lommelegen får ofte spørsmål fra lesere som er plaget med hemoroider. Det er faktisk én av de fem vanligste spørsmålene svartjenesten får.

– Både kvinner og menn kvier seg for å vise «et eller annet» til legen. Det kan være hudforandring, kjønnsvorter og hemoroider, for å nevne noen, har Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no, tidligere uttalt.

Du er ikke alene om å ha hemoroider. Faktisk er det ganske vanlig! Omlag en tredjedel av befolkningen har hemoroider.

Hemoroider som ikke forsvinner bør undersøkes for analkreft

Hva er hemoroider?

Hemoroider er utposninger av blodårer, altså at blodårene eser ut. Det kan også forklares som åreknuter i endetarmen.

Den vanligste årsaken til hemoroider er langvarig trykking når du sitter på toalettet. Endetarmen og endetarmsåpningen er rik på blodårer, dermed kan økt buktrykk føre til at blodårene ikke får tømt seg som de skal, og samler seg derfor som hemoroider.

Hemoroider kan også skyldes forstoppelse, graviditet eller kraftig diaré, ifølge nhi.no. Mye sitting eller ståing kan for eksempel øke risikoen for å få hemoroider.

Symptomer er:

 • Du blør ofte i forbindelse med avføring. Frisk, rødt blod utenpå avføringen eller på toalettpapiret er ofte det første symptomet.
 • Smerter og ubehag under avføring
 • Endetarmskløe og væsking i huden rundt endetarmsåpningen.
 • Lekkasje av brunlig væske i undertøyet
 • Følelse av at noe sitter i endetarmsåpningen. Det kan også være synlig utposning i endetarmsåpningen.
 • Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen, som kan forsvinne inn eller la seg dytte inn etter avføring.
 • Indre hemoroider kan du ikke kjenne.
 • Det er ikke alle som har smerter.

LES OGSÅ: Sitter du feil på do?

Ulike grader av hemoroider

Det finnes fire grader av hemoroider, ifølge nhi.no. Oftest er de innvendig, men kan også stikke ut av endetarmsåpninger.

Grad 1 - er den mildeste formen. Symptomer: Blør, men hemoroidene stikker ikke ut og kan heller ikke ses ved inspeksjon av endetarmen. De kan derimot påvises ved endoskopi.

Grad 2 - da buker det ut når du presser. Hemoroidene glir tilbake av seg selv. Blødninger er vanlige.

Grad 3 - da buker hemoroidene ut konstant og må presses inn. Slimutskillelse, smerter, kløe, irritasjon og hygieneproblemer er vanlige symptomer, som kan komme og gå.

Grad 4 - hemoroidene buker ut, men lar seg ikke skyve på plass. Man får samme symptomer som ved grad 3. Dette er en svært sjelden tilstand.

Dette kan du gjøre selv

Hvis du plages med hemoroider er det flere ting du selv kan gjøre for å bedre situasjonen. Egenbehandling og forebygging er viktig!

 • Unngå å trykke så hardt når man er på toalettet.
 • Gå på do når du føler for det og ikke hold igjen.
 • Fysisk aktivitet stimulerer tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
 • Spis mat med fiber, da det suger til seg vann og gjør avføringen «mykere».
 • Ikke strev for å få ut siste avføringsrest!

Trygve Hausken, professor ved UiB og overlege ved Haukeland universitetssjukehus, har tidligere gitt følgende matråd ved treg mage:

– Spis fiber. Vi anbefaler store havregryn og gjerne som grøt, da dette er fiber som løser seg opp.

Hvis hemoroidene dine kommer ut av endetarmsåpningen under avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Det kan du gjøre på følgende måte: Ligg med bøyde hofter og knær, ta på deg gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin og dytt den inn.

LES OGSÅ: – Hemoroider er ekstra vanlig hos gravide

Ikke vær redd for å gå til legen med hemoroider!

Selv om mange opplever hemoroider som pinlig og kvier seg for å gå til legen, gjør du likevel lurt i å gjøre det.

Legen vil undersøke deg for å kontrollere om det virkelig er hemoroider du har.

– Det er på ingen måte noe pinlig, og jeg skal love deg at legen ser på dette som ren rutinearbeid! Grunnen til at legen bør se på dette, er å skille ulike diagnoser: er det hemoroider? Eksem? Fissur? Behandlingen er forskjellig. Du kan prøve Xyloproct- eller Scheriproct-salve og stikkpiller. Dette får du reseptfritt og er veldig effektive. Det er ikke alltid nødvendig å operere hemoroider, har Alf Kristoffer Ødegaard, allmennlege og svarlege på Lommelegen.no tidligere svart en leser.

Det finnes ulike medisiner uten resept mot hemoroider, og stikkpiller og salver er mye brukt. Disse medikamentene vil ikke fjerne hemoroidene, men kan dempe plagsomme symptomer som kløe og væsking.

Medikamentene skal ikke brukes lenge av gangen, med noen unntak. Det finnes også medisiner på resept. Forhør deg på apoteket eller med en lege før du starter behandling.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring