Bukhinnebetennelse

Bukhinnebetennelse er en alvorlig tilstand. Symptomene er kraftige smerter .

SMERTEFULL BUKHINNEBETENNELSE: Enhver bevegelse og trykk på en betent bukhinne er svært vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTEFULL BUKHINNEBETENNELSE: Enhver bevegelse og trykk på en betent bukhinne er svært vondt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bukhinnebetennelse kalles peritonitt på det medisinske fagspråket.

Bukhulen er omgitt av en tynn hinne, bukhinnen. Inne i bukhulen ligger mange av bukorganene, som magesekken, tarmen, milten og leveren. Bukhinnen er svært sensitiv og gir kraftige, skarpe smerter hvis den blir betent eller skadet.

LES OGSÅ: Magesmerter - ulike årsaker

Årsak

Bukhinnebetennelse er som regel en følge av sykdom i et annet organ i buken. Bukhinnebetennelse kan skyldes infeksjon med bakterier fra et sprukket bukorgan som for eksempel blindtarmen, smitte under en operasjon i magen, kjemiske irritanter, eller fysisk traume. En infeksjon kan i sjeldne tilfeller spre seg direkte fra blodet og videre til bukhinnen. Bukhinnebetennelse kan også skyldes betennelse i et annet organ som ligger inntil bukhinnen og påvirker den der den berøres.

Eksempel på noen tilstander som vil kunne føre til bukhinnebetennelse:

  • Blindtarmbetennelse
  • Galleblærebetennelse
  • Sprukket del av fordøyelseskanalen, for eksempel ved sprukket spiserør, tarm eller ved magesår
  • Inflammatorisk tarmsykdom (ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom)
  • Infeksjon via blodstrømmen (spontan bakteriell peritonitt)
  • Underlivsbetennelse
  • Kjemiske irritanter
  • Peritoneal dialyse (bruk av bukhinnen til dialysebehandling)
  • Kirurgi i buken
  • Fysisk skade

Symptomer

I motsetning til mange av organene i buken, er bukhinnen svært sensitiv. Ved det klassiske forløpet ved blindtarmbetennelse for eksempel, vil man i starten av sykdomsforløpet oppleve en dump, diffus smerte som ofte sitter midt i buken, helt til betennelsen påvirker bukhinnen, og den syke da ofte kan peke eksakt på punktet, oftest i nedre høyre del av magen, der den betente blindtarmen berører bukhinnen - dette punktet har til og med fått et eget navn, McBurneys punkt.

Enhver bevegelse og trykk på en betent bukhinne er svært vondt, og noen leger mener at om pasienten ikke husker enhver fartshump på vei inn til sykehuset i ambulansen, har de sannsynligvis ikke en bukhinnebetennelse.

Delvis betennelse

Noen ganger kan kun en del av bukhinnen være betent. Man opplever skarpe smerter i en del av magen, som kan være ledsaget av feber, kvalme og oppkast. Området blir gjerne hardt og spent, og det er svært vondt å trykke akkurat der. Det typiske er at man unngår alle bevegelser som gir en bevegelse av bukhinnen i dette området - for eksempel om bukhinnen som går ned i bekkenet er betent, unngår man så godt som mulig å ha avføring, da dette vil gjøre svært vondt.

Hele bukhulen betent

Hvis en betennelse affiserer hele bukhinnen, hvis for eksempel en tarm er sprukket og infeksjonen på den måten har spredd seg i hele buken, er situasjonen straks mer alvorlig. Den syke vil som regel ligge helt stille med opptrukne bein, og forsøker unngå enhver bevegelse. Kvalme, oppkast og feber er vanlig, men hos barn og eldre kan symptomene være mindre tydelige. En generell bukhinnebetennelse er svært alvorlig, og kan føre til sirkulasjonssvikt og død. Ved sirkulasjonspåvirkning vil personen bli blek, kald og klam, og man kan miste bevisstheten.

LES OGSÅ: IBS - irritabel tarm-syndrom

GENERELL BUKHINNEBETENNELSE KREVER OPERASJON: På sykehuset vil personen vanligvis bli operert og få høye doser av forskjellige typer antibiotika. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GENERELL BUKHINNEBETENNELSE KREVER OPERASJON: På sykehuset vil personen vanligvis bli operert og få høye doser av forskjellige typer antibiotika. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Generell bukhinnebetennelse er en nødsituasjon, og man må straks kontakte lege og være hos den syke frem til hjelpen kommer. En person med generell bukhinnebetennelse blir transportert til sykehus på raskeste måte. På sykehuset vil personen vanligvis bli operert og få høye doser av forskjellige typer antibiotika. Ved en lokal bukhinnebetennelse er behandlingen avhengig av hva som ligger bak. Om man opplever spesielt kraftige eller langvarige magesmerter bør man kontakte lege for utredning.

Denne saken ble i sin helhet oppdatert og utvidet august 2017 av Rune Erlandsen, lege. Kilder Lvh.no, legehandboka.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring