Diaré-rådet som bare gjør vondt verre

Mange tror fortsatt at Cola er løsningen mot omgangssyke og diaré.

Cola hjelper fint lite mot diaré Foto: NTB Scanpix
Cola hjelper fint lite mot diaré Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Ved betennelser i tarmen, som ved akutt diaré eller omgangssyke, mister kroppen mye vann og salt. Man mister alltid salt sammen med vann, og trenger derfor å få tilført begge deler, forklarer Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, til Lommelegen.no.

For mye sukker er ikke bra ved diaré

Et vanlig råd som mange fortsatt hyppig praktiserer er å drikke Coca Cola ved diaré eller omgangssyke. Det er ikke lenger anbefalt.

– Coca Cola er ikke så heldig, da det inneholder svært mye sukker. Den riktige balansegangen mellom salt, vann og sukker er viktig, forklarer Valeur.

For mye sukker kan nemlig også bli for krevende for tykktarmen å jobbe med og kan øke væsketapet. Ved akutt diaré er nemlig tykktarmens funksjon overbelastet.

– Når det gjelder saltinnhold, kan en tommelfingerregel være at det man skal drikke bør smake omtrent like salt som tårer, men ikke saltere. Farris og eplejuice i like mengder er bra. Havrevelling og havresuppe kan også fungere, råder han.

LES OGSÅ: Diaré? Her er maten du ikke bør spise

Trekker vann ut av tarmen

Tina Beermann, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Aalborg Sygehus, slår også fast at det ikke finnes vitenskapelig dokumentasjon for at cola har noen effekt på dårlig mage. Men sier hun er mer skeptisk til at det hjelper mot dehydrering til forskning.no

– Retningslinjene fra myndighetene fraråder sukkerholdige drikker mot dehydrering, forteller hun.

– Ved diaré kan brus trekke ut vann fra tarmen. Det kan gi en følelse av oppblåsthet og raskere bevegelse gjennom tarmen. Og dermed kan sukkeret forverre diarétilstanden, forklarer Beermann.

Formannen for forbund av danske barneleger, Mia Bjerager støtter også denne forklaringen.

– Cola mot dehydrering er en uegnet løsning til barn. Det skyldes osmolariteten i colaen. Hos barn betyr væsketapet mye for hvor syke de blir, og cola vil forverre diaréen, forteller hun til forskning.no

LES OGSÅ: LavFODMAP - dietten for deg med irritabel tarm

Dette kan du spise ved diaré

Karbohydratene i lyst brød (loff) er ikke like tungt fordøyelige som i grovbrød, og derfor kan dette være et bedre valg under pågående omgangssyke.

– Spis «skånekost» som loff og fiskeboller. Dette er mat som ikke krever for mye av fordøyelsessystemet ditt, sier Valeur.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring