IBS: Dette er irritabel tarm-syndrom

Irritabel tarm syndrom (IBS) er den vanligste tarmsykdommen i Norge. Symptomene kan ligne på flere andre tarmsykdommer.

IBS: Irritabel tarm-syndrom gir symptomer som magesmerter, luftsmerter, oppblåsthet og løs mage/diaré. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
IBS: Irritabel tarm-syndrom gir symptomer som magesmerter, luftsmerter, oppblåsthet og løs mage/diaré. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er IBS?

Irritabel tarm syndrom (IBS) gir plager som magesmerter, forstoppelse eller diaré. Personer med irritabel tarmsyndrom har plager knyttet til fordøyelsen, selv om alle undersøkelser og prøver viser at kroppen er frisk.

Andre navn på IBS

IBS kalles ofte også irritabel tykktarm eller colon irritabile (1). Irritable bowel syndrome, spastisk kolon eller mukøs kolitt er andre navn som brukes.

IBS må ikke forveksles med IBD (Inflammatory Bowel Disease) som er en samlebetegnelse på ulike betennelsessykdommer i tarmen.

Hva skjer i kroppen ved IBS?

Det er ennå ikke helt kjent hvorfor noen utvikler IBS. Det forskes mye på hva som kan være årsaken og man har derfor noen teorier. Undersøkelser av tarmen til personer med IBS har vist at mange har en dysmotilitetstilstand, det vil si at muskulaturen i tarmen ikke virker som den skal. Det er også vist at personer med IBS har en mer følsom tarm, som innebærer at man opplever mer smerte ved for eksempel oppblåsthet enn andre.

Det er også diskusjon rundt hvorvidt IBS er en sykdom eller en tilstand, siden man ikke har helt avklart mekanismen bak hva som skjer i en tarm med IBS.

LES OGSÅ: Hva er normal avføring; hyppighet, mengde, farge og konsistens?

Årsak

Enkelte får IBS etter at de har hatt en matforgiftning, typisk på ferie i sydlige strøk. I disse tilfellene kjenner man årsaken til at IBS oppstår, men for majoriteten av pasientene er årsaken ukjent. Det forskes også på om tilstanden kan skyldes arvelige faktorer. Det er også kjent at tarmfunksjon er sterkt forbundet med hjernen og psyken vår og dette er også et tema det forskes på.

Arvelighet

Man antar at IBS har en viss arvelighet. Tilstanden er også vanligere hos kvinner enn menn. (2)

Utbredelse

Irritabel tarm syndrom (IBS) er den vanligste tarmsykdommen i Norge. Det er anslått at ca 10% av befolkningen i nord-Europa har IBS. (2, 3) Dermed er det flere hundretusen voksne nordmenn som har tilstanden.

Symptomer

Symptomene på IBS er ofte:

 • Magesmerter,
 • Løs avføring
 • Hyppig avføring
 • Vekslende avføringsmønster
 • Hyppige toalettbesøk
 • Oppblåst mage (ofte gradvis forverring i løpet av dagen) og plagsom promping (flatulens).
 • Forstoppelse er også et vanlig symptom.
SYMPTOMER IBS: Sykdommen er en betennelsestilstand i magen, som gir symptomer i form av magesmerter, endret avføringsmønster, forstoppelse, diaré og luftplager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER IBS: Sykdommen er en betennelsestilstand i magen, som gir symptomer i form av magesmerter, endret avføringsmønster, forstoppelse, diaré og luftplager. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kan det være noe annet?

Kan det være noe annet? Siden symptomene på IBS kan være diffuse, kan de lett forveksles med andre tarmsykdommer.

Disse tilstandene kan ha lignende symptomer som IBS. Hos personer over 50 år er tarmkreft (kolorektalkreft) også en differensiaaldiagnose. (4)

Oppsøke lege

Når du opplever store endringer i tarmfunksjon bør du alltid oppsøke lege. Det er spesielt viktig at lege undersøker om du har cøliaki før du eventuelt utelater gluten fra kostholdet ditt. Om du har cøliaki kan undersøkes med en blodprøve.

OBS! Har du symptomer som blodig avføring, plager om natten, svært vanntynn hyppig avføring, feber, nyoppståtte plager etter 50 års alder, ufrivillig vekttap eller en familiehistorie med tarmsykdom er det ekstra viktig å oppsøke lege. (4)

Irritabel tarm: IBS gir ulike mageplager. Årsaken er sannsynligvis at muskulaturen i tarmen ikke virker slik den skal. Foto: NTB Scanpix
Irritabel tarm: IBS gir ulike mageplager. Årsaken er sannsynligvis at muskulaturen i tarmen ikke virker slik den skal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diagnose

Siden vi ikke vet hva som er årsaken til IBS, så finnes det heller ikke en god test man kan ta for å diagnostisere sykdommen. Basert på pasientens symptomer vil legen derfor vurdere om det er nødvendig med undersøkelser av tarmen eller andre organer for å utelukke andre sykdommer. Selve diagnosen IBS settes eventuelt deretter basert på diagnosekriteriene Roma III/IV.

Behandling

Personer med IBS opplever ofte at mageplagene har sammenheng med hva og hvordan de spiser. NICE Guidelines (5) anbefaler at det først gis generelle råd for en velfungerende tarm. Blant annet reduksjon av:

 • Koffein
 • Kullsyreholdig drikke som brus
 • Alkoholholdig drikke
 • Frukt (maks 3 porsjoner daglig)
 • Matvarer rike på uløselig fiber og resistent stivelse. Fiberinntaket bør vurderes av helsepersonell med tanke på mengde og kilder. Personer med forstoppelse kan for eksempel ha nytte av tilskudd av løselig fiber som isphagula, fiberhusk eller linfrø.

Hvis disse tiltakene ikke gir god nok symptomlindring er lavFODMAP-diett neste steg. LavFODMAP-dietten er en eliminasjonsdiett som går ut på å fjerne matvarer med høyt innhold av Fermenterbare Oligo-, Di-, Monosakkarider og Polyoler fra kosten. Dette gjøres over en periode på 2-8 uker. Deretter vurderes effekten og ved god effekt begynner man å reintrodusere ulike matvarer for å vurdere toleransen for disse. LavFODMAP-diett bør gjennomføres under veiledning av helsepersonell med god kjennskap til denne for å unngå unødvendige restriksjoner i kostholdet.

Livsstilstiltak kan også ha effekt på plagene. Stressmestring, fysisk aktivitet eller kognitiv adferdsterapi kan være nyttig(6). Det finnes også ulike legemidler som kan ha effekt.

LES MER: Slik lever du med IBS

Prognose

Hvordan vil det gå med de som har en IBS-diagnose?
IBS oppstår ofte sent i tenårene eller tidlig i 20-årene. Forløpet varierer. Det er noe lavere forekomst (prevalens) av IBS hos eldre (2).

Kilder:

1. Store Medisinske Leksikon, irritabel tarm syndrom 2. Global Prevalence of and Risk Factors for Irritable Bowel Syndrome: A Meta-analysis 3. Global prevalence of and risk factors for irritable bowel syndrome: a meta-analysis. 4. Helse Bergen, hvordan stilles diagnosen Irritabel tarm syndrom (IBS) 5. Nice.org.uk Irritable bowel syndrome in adults: diagnosis and management

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring