Leverens fire verste fiender

Leveren er et livsviktig organ man bør passe godt på.

FETTLEVER: Leveren din kan bli overbelastet av usunn livsstil. Bilde: Evan Lorne / Shutterstock / NTB
FETTLEVER: Leveren din kan bli overbelastet av usunn livsstil. Bilde: Evan Lorne / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leveren har aldri fri. Hver dag sørger den for en rekke livsviktige oppgaver. Den renser blodet for giftstoffer og nedbryter alkohol, medisin og hormoner. Den styrer blodsukkeret, lagrer energi og vitaminer, og produserer galle.

Med andre ord bør man passe godt på leveren. Det gjør man blant annet ved å redusere inntak av mat som er skadelig for leveren og i verste fall medfører leversykdom.

Det er spesielt fire ulike ting vi vet kan skade leveren.

1. Alkohol

Alkohol er skadelig for mange organer, leveren inkludert. For mye alkohol kan medføre opphopning av fett i leveren (fettlever), inflammasjon i leveren (alkoholisk hepatitis) og utskiftning av normalt levervev med arrvev (cirrhose).

Man behøver ikke være alkoholiker for å utvikle alkoholisk leversykdom. Har man et høyt sosialt forbruk gjennom lengre tid øker risikoen for overbelastning av leveren og utvikling av leversykdom.

Det er forskjellig hvordan mennesker tåler alkohol, og andre faktorer spiller også inn. Er man kvinne, har familiemedlemmer med leversykdom eller har andre sykdommer i leveren, som for eksempel hepatitt C, har man økt risiko for å utvikle alkoholisk leversykdom.

Fettlever regnes som det første stadium på leverskade, og nesten alle med stort alkoholforbruk får fettlever. I en frisk lever er det normalt lite fett. Ved alkoholisk fettlever skjer det en opphopning av fett i leveren. Denne tilstanden er reversibel, det vil si at leveren kan bli normal igjen hvis man slutter med alkohol.

Langvarig overforbruk av alkohol kan derimot utvikle seg til leverbetennelse og skrumplever, som er alvorlige tilstander hvor det er gjort uopprettelig skade på leveren. Det er derfor viktig å begrense alkoholinntaket hvis man vil gjøre leveren en tjeneste.

LEVEREN: Ligger høyt oppe til høyre i mageregionen. Bilde: Magic mine / Shutterstock / NTB
LEVEREN: Ligger høyt oppe til høyre i mageregionen. Bilde: Magic mine / Shutterstock / NTB Vis mer

2. Fett

Fettlever kan også forekomme hos mennesker som drikker små mengder alkohol. Da kalles den non alkoholisk fettlever. Denne tilstanden er relativt utbredt og ses hos omkring 10-20 prosent av den voksne befolkningen. Årsaken er ikke avklart med sikkerhet, men man ser sykdommen hos mennesker med overvekt, for høyt nivå av fettstoffer i blodet (for høyt kolesterol) og diabetes type 2.

I sjeldne tilfeller kan non alkoholisk fettlever utvikle seg til leverbetennelse, og øke risikoen for både skrumplever og leverkreft.

Den beste behandling for non alkoholisk fettlever er vekttap, og et sunt kosthold med begrenset mengde mettet fett. Mettet fett finner man i animalske produkter som meieriprodukter og rødt kjøtt. I stedet bør man spise matvarer med lav fettprosent og som inneholder umettede fettstoffer, som for eksempel flytende planteoljer, usaltede nøtter, frø og kjerner, fisk og avokado.

3. Sukker

Naturlig sukker i små mengder er ikke skadelig. Sukker i store mengder kan derimot medføre en rekke sykdommer som diabetes type 2, overvekt, metabolsk syndrom og kreft. At leveren også påvirkes av sukker kommer for mange nok ikke som en overraskelse. Men hvordan kan det forklares?

Alminnelig sukker er et karbohydrat som inneholder like mengder av glukose og fruktose. Glukosen og fruktosen er forbundet sammen, men spaltes fra hverandre i tarmen.

Hoveddelen av glukosen forbrennes i musklene våre, mens fruktosen fraktes til leveren. Leveren bruker fruktosen i dannelsen av fettceller, en prosess som kalles lipogenese. For mye sukker, og især fruktose, kan derfor medføre fettlever.

I Norge anbefaler man å begrense sukkerinntak til mindre enn 10 % av det totale energiinntaket, og ønsker man en sunn lever bør man følge denne anbefalingen.

4. Store mengder naturmedisin og medisin

«Alt med måte» er det et uttrykk som heter. De aller fleste medisiner og naturmedisiner kan gi leverskade hvis man inntar dem i tilstrekkelig høy dose. Naturmedisin kan også påvirke medisin som er utskrevet av fastlegen, og gi uønskede virkninger. Det er derfor viktig å snakke med fastlegen om hvilken naturmedisin man inntar og om disse eventuelt kan påvirke leveren eller interagere med de øvrige medisinene man får.

Paracetamol er det legemiddelet som oftest er forbundet med leverskade. De fleste anser det som et ufarlig preparat mot hodepine og lette smerter, men for store doser kan medføre forgiftning og alvorlig leverskade.

Kilder:

1) Sundhed.dk – lægehåndbogen: Nonalkoholisk fedtleversygdom 2) Sundhed.dk – lægehåndbogen: Alkoholisk leversykdom 3) Sundhed.dk: lægehåndbogen: Medikamentinduceret leverskade 5) Harvard Health Publishing: Abundance of fruktose not good for the liver, heart 6) Helsenorge: Kostråd om sukker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring