Hudlege:

Leversykdom kan gi hudsymptomer

Flere symptomer i huden kan være tegn på leversykdom eller leverskade. Gul hud, er det typiske som mange vet om, men det er også andre hudsymptomer.

GUL SCLERA: Når det hvite i øyet blir gult er et tegn på leveren sliter. Foto: Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB
GUL SCLERA: Når det hvite i øyet blir gult er et tegn på leveren sliter. Foto: Creative Cat Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leveren ligger på høyre side i buken godt beskyttet under ribbensbuen. Den er et sentralt organ som utfører mange livsviktige funksjoner hver dag: Den hjelper til i fordøyelsen, renser blodet for giftstoffer, regulerer blodsukkeret.

Når leveren er betent eller skadet, vil ikke den fungere som den skal. Giftstoffer og signalstoffer vil hope seg opp i kroppen og gi symptomer.

Tegn på leversykdom i huden

Leversykdom kan deles inn i akutt leversykdom og kronisk leversykdom.

Tegn på leversykdom kan sees i huden. Forandringene kan være alt fra lite uttalt til veldig iøynefallende. Hvis man fanger opp disse tegnene tidlig kan man noen ganger komme raskt til diagnose og behandling. Eksempler på hudforandringer ved leversykdom er kløe, gulsott, spider nevi, som du kan lese mer om nedenfor.

I tillegg kan det komme negleforandringer såkalt klubbing, rød hud i håndflater og strekkmerker.

Bilder av hudforandringer ved leversykdom:

Gulsott (icterus)

Dette er det mest synlige tegnet på en leversykdom. Årsaken til gulsott er at stoffer som skal skilles ut via gallen hoper seg opp i blodet og gir en gul farge. Fargeforandringen sees først i det hvite i øynene.

Ved mørkpigmentert hud kan den gule fargen ikke kunne sees på huden, men kun i øynene. Gulsott vil ofte føre til at man blir innlagt for å finne ut av hvilken leversykdom som ligger til bunn.

Spider nevi

Spider nevi eller teleangiektasier som sees ved kronisk leversvikt. Det er en utposing av små kar og sees like under hudoverflaten, det er en rødt punkt midt i med mindre tynne kar som stråler ut. Årsaken til utposing av karene er sannsynligvis hormonet østrogen som ikke brytes ned på normal måte. Det må sies at det å ha en og annen teleangiektasi er normalt og ikke et tegn på leversykdom. Det er først når det er mange at man begynner å tenke på leversykdom.

LES MER: Spider nevi

Kløe

Leversvikt vil kunne gi en kløe uten utslett. Kløen kan bli så uttalt at huden klores opp. Det kan være veldig krevende å behandle kløen som kommer ved leversvikt. Noen vil ha hjelp av lysbehandling.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring