Leversykdom

Alkohol og øvrig usunn livsstil er en stor årsak til leversykdom som kan gi leversvikt. Men selv om leveren er skadet, er det ofte mulig å bli helt frisk.

GULSOTT: Gulskjær i huden og på det hvite i øynene er tegn på leversykdom. Foto: Science Photo Library
GULSOTT: Gulskjær i huden og på det hvite i øynene er tegn på leversykdom. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leveren

Leveren er et livsviktig organ som vi ikke klarer oss uten. Leveren har en rekke viktige funksjoner i kroppen, blant annet har den stor betydning for stoffskiftet og fordøyelsen, samt at den har en rolle i immunforsvaret. Leveren har også en viktig funksjon i å rense blodet vårt for giftstoffer og avfallsstoffer.

I tillegg lager leveren albumin, som er et viktig protein, og koaguleringsfaktorer som er helt essensielt for å stoppe blødninger.

Sykdommer som rammer leveren kan derfor være veldig alvorlig og potensielt dødelige. Flere av leversykdommene som er relativt vanlig i vårt samfunn kommer som en konsekvens av livsstil. Heldigvis har leveren en stor reservekapasitet, og den kan potensielt bli helt frisk og lege seg selv hvis man gjør endringer og/eller får riktig behandling.

LEVER: Leveren har stor betydning for fordøyelse, stoffskifte og for å rense blodet for avfallsstoffer og giftstoffer. Foto: Magic mine / NTB
LEVER: Leveren har stor betydning for fordøyelse, stoffskifte og for å rense blodet for avfallsstoffer og giftstoffer. Foto: Magic mine / NTB Vis mer

Symptomer på leversykdom

Symptomene som kan oppstå ved leversykdom vil kunne varierer etter hva som er årsaken til sykdommen. I tillegg kan symptomene være svært vage, eller nærmest ikke til stede til å begynne med.

Ofte er det slik at man først får symptomer når det har oppstått en skade på leveren, dette gjelder blant annet ved alkoholisk leverskade. Noen av de vanlige symptomene på at leveren ikke er frisk er:

Ikterus – gulsott

Ikterus er det medisinske navnet for gulsott som er gulskjær i huden og på det hvite i øyene. Gulsott kommer av at fargestoffene i gallen ikke skilles ut som normalt.

Ved gulsott som oppstår grunnet nedsatt funksjon i leveren kan avføringen og urinen også endre farge. Avføringen blir lys og nærmest grålig/hvit, og urinen mørk.

Nyfødte babyer kan ofte ha gulsott, hos de aller fleste babyene er det en ufarlig tilstand som vil forsvinne uten behandling etter 1–2 uker. I enkelte tilfeller kommer gulsott hos babyer av andre tilstander som krever behandling og oppfølging av lege. Du kan lese mer om gulsott hos babyer i denne artikkelen.

GULSOTT: Bildet illustrerer hvordan gulsott (til høyre) ser ut sammenlignet med normal hud og slimhinner til venstre. Foto: Daria Kulkova / NTB
GULSOTT: Bildet illustrerer hvordan gulsott (til høyre) ser ut sammenlignet med normal hud og slimhinner til venstre. Foto: Daria Kulkova / NTB Vis mer

Andre symptomer

 • Feber.
 • Muskelsmerter.
 • Kløe.
 • Økende mageomfang: Økende mageomfang ved leversykdom kommer av økt væskeansamling i buken, dette kalles ascites i medisinen.
 • Tretthet, slapphet og redusert allmenntilstand.
 • Hudsymptomer: Man kan få en rekke symptomer fra huden ved leverskade, noen slike symptomer er rødme på håndflaten og små karnøster i huden.
 • Forstørrete bryst: Størrelsesøkning av brystkjertlene kan oppstå ved leverskade, tilstanden kalles gynekomasti innenfor medisinen.
 • Smerter: Diffuse magesmerter kan oppstå ved leverskade.
 • Forstørret lever: Ved skade på leveren kan leveren bli forstørret. Legen kan ofte ved palpasjon kjenne at leveren er større enn normalt.

Leversykdommer

Det finnes en rekke ulike leversykdommer, noen av tilstandene og sykdommene som kan oppstå i leveren er:

 • Alkoholrelatert leversykdom. Forårsaket av å ha drukket for mye alkohol over lang tid. Du kan lese mer om alkoholrelatert leversykdom i et eget avsnitt lenger ned i artikkelen.
 • Forgiftning: En rekke stoffer kan være skadelig for leveren, blant annet alkohol som er nevnt ovenfor. Andre stoffer som kan skade leveren er eksempelvis en rekke medisiner der iblant paracetamol. Paracetamolforgiftning kan føre til store skader på leveren.
 • Infeksjon: Leversykdom forårsaket av infeksjon er på verdensbasis den vanligste årsaken til leversykdommer. Hepatitt B og C er kjente årsaker til leversykdom, men også infeksjon med blant annet parasitter kan gi sykdom i leveren. Du kan lese mer om hepatitt B og C lenger ned i artikkelen.
 • Nonalkoholisk fettlever: Fettlever som oppstår av andre grunner enn alkohol. Du kan lese mer om nonalkoholisk fettlever i et eget avsnitt lenger ned i artikkelen.
 • Autoimmune leversykdommer: Autoimmune leversykdommer kan gi skade på leveren. Eksempler på autoimmune leversykdommer er primær biliær sklerose – forkortes PBC, primær skleroserende kolanigtt – forkortes PSC, og autoimmun hepatitt.
 • Avleiringssykdommer: Det finnes flere sykdommer som kan gi avleiring av stoffer i leveren. Eksempler på slike tilstander hemokromatose som gir økt mengde jern i kroppen, og Wilsons sykdom som gir avleiring av kobber.
 • Kreft. Du kan lese mer om kreft og lever i et eget avsnitt lenger ned i artikkelen.

LES OGSÅ: Har du for høye verdier på leverprøver?

Alkohol og leverskade

Når man drikker større mengder alkohol, kan dette føre til at fett bygges opp i leveren, og man kan utvikle fettlever. En stor andel av dem som har et overforbruk av alkohol utvikler fettlever, men en mindre andel vil utvikle videre skade på leveren i form av fibrose og til slutt cirrhose – skrumplever.

Alkohol er den største årsaken til leverskade i Norge.

Alkoholmengden som skal til for å utvikle leverskade vil variere fra person til person, men høyere inntak av alkohol gir generelt større sannsynlighet for å utvikle leverskade. I tillegg er det andre faktorer som kan påvirke sannsynligheten for å få leverskade.

Du kan lese mer om fettlever og alkohol i denne saken.

LES OGSÅ: Så lite alkohol bør du drikke

LEVERSKADE: Bildet illustrerer hvordan leveren ser ut i de forskjellige stadier av leverskade. Foto: Logika600 / NTB/ Bildetekst oversatt av Lommelegen.
LEVERSKADE: Bildet illustrerer hvordan leveren ser ut i de forskjellige stadier av leverskade. Foto: Logika600 / NTB/ Bildetekst oversatt av Lommelegen. Vis mer

Non alkoholisk fettlever

Non alkoholisk fettlever er en samlebetegnelse på tilstander som gir fettlever, men som ikke er utløst av forhøyet forbruk av alkohol. Dette er en relativt vanlig tilstand og man tror at minst 10–20 % av den voksne befolkningen har tilstanden, årsaken er ofte relatert til overvekt, insulinresistens, høyt blodsukker og høye nivåer av fett i blodet.

Fettlever er en reversibel tilstand, noe som betyr at hvis man fjerner årsaken som har gitt fettleveren, vil skadene på leveren gå tilbake. Hvis man ikke behandler årsaken som har gitt fettlever kan leverskaden hos noen kunne utvikle seg videre og i verste tilfelle ende med skrumplever og leversvikt.

Du kan lese mer om non alkoholisk fettlever i denne saken om fettlever.

Kreft

Leverkreft er en relativt sjelden kreftform. Leverkreft kan enten komme fra levercellene og kalles da hepatocellulært karsinom, eller fra cellevev i gallegangene og kalles da kolangikarsinom. Spredning av kreft til leveren, fra andre plasser i kroppen, er langt vanligere enn primær leverkreft – altså kreft som har oppstått i leveren.

LES MER OM: Leverkreft

Hepatitt B

Hepatitt B er en virusinfeksjon som angriper leveren. En stor andel – 30 % av dem som blir smittet får ingen symptomer, og 30 % får diffuse symptomer som slapphet, leddsmerter, mageplager og influensalignende symptomer. Rundt 30 % vil utvikle et mer alvorlig bilde med symptomer på hepatitt – leverbetennelse.

De fleste som får en akutt infeksjon med hepatitt B blir frisk uten spesifikk behandling. Hepatitt B viruset finnes i kroppsvæsker hos mennesker som er smittet. Smitte kan skje hvis blod eller annen kroppsvæske fra en som er smittet kommer inn i kroppen. Smitte skjer ofte via sex eller ved gjenbruk av urene sprøyter med narkotika. I mange land i verden er smitte fra mor til barn under fødsel en stor smittekilde. I Norge er vaksine mot hepatitt B en del av barnevaksinasjonsprogrammet.a

Hepatitt C

Hepatitt C er en infeksjon som kan skade leveren. Mange vet ikke at de er smittet fordi det kan gå mange år før symptomene utvikles. Noen ganger bekjemper immunforsvaret viruset uten behandling, men ofte slår viruset seg ned i kroppen. Hvis virusinfeksjonene til stede i mer enn seks måneder har man kronisk hepatitt C.

Noen mennesker lever med hepatitt C i mange år uten helseproblemer, men viruset kan skade leveren og føre til leversvikt. Kronisk leversvikt er en potensielt livstruende sykdom. Heldigvis er det kommet god og effektiv behandling mot kronisk hepatitt C.

LES MER OM: Hepatitt C

Skrumplever og leversvikt

Skrumplever, også kalt levercirrhose, er det siste stadiet av leverskade og kronisk leversykdom. Ved skrumplever er leveren alvorlig skadet og mye av leverens vanlige vev er erstattet med bindevev, dette nedsetter leverens funksjon, og dermed klarer ikke leveren å utføre sine oppgaver i kroppen som normalt. Leveren svikter.

Skrumplever er sluttstadiet for en skadet lever, og skadene er så uttalte at leveren ikke vil klare å reparerer seg selv. Men man kan forsinke ytterligere leversvikt ved å behandle underliggende årsak.

Det er flere alvorlige komplikasjoner som kan oppstå ved skrumplever, en av dem er primær leverkreft. Du kan lese mer om skrumplever i denne artikkelen.

Kilder

Artikkelen er oppdatert i sin helhet den 01.05.21 av lege Anneli Moholt. Kilder ved oppdatering:

1) Store medisinske leksikon, Leveren. 2) Store medisinske leksikon, Leversykdommer. 3) Helsebiblioteket, Skrumplever (levercirrhose). 4) Helsenorge, Leverkreft 5) Noen avsnitt er delvis basert på eldre artikkel på Lommelegen, skrevet av Caïssa Gjølberg, journalist.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring