Symptomer på hepatitt A

Forløpet kan variere fra mildt til alvorlig tilstand. Jo eldre du er, jo mer er du utsatt.

TEGN PÅ HEPATITT A: Feber, kvalme, magesmerter og lys avføring er noen av symptomene. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
TEGN PÅ HEPATITT A: Feber, kvalme, magesmerter og lys avføring er noen av symptomene. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hepatitt er sykdommer som gir betennelse i leveren. Hepatitt A er den typen hepatitt som ikke blir kronisk, men

Utbrudd i Norge

Hepatitt A er spesielt utbredt i Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. (2)

Men det har også vært utbrudd av viruset i Norge. Oktober 2021 varslet Folkehelseinstituttet et utbrudd av hepatitt A i Norge. Det er påvist smitte hos personer bosatt i flere fylker og ingen av de smittede hadde reist utenlands. Årsaken ble derfor antatt å være en matvare som vare distribuert bredt. (3)

FHI skriver på sine nettsider at tidligere kilder til utbrudd i Norge har vært importerte, fryste bær som ikke ble varmebehandlet før de ble spist. (3)

Hvordan kan man bli smittet?

Den vanligste smittemåten kalles fekal-oral. Viruset skilles ut med avføringen hos de som er smittet. Man kan bli smittet ved å spise forurenset mat eller drikke, det vil si mat som er berørt av en smittet person som har dårlig håndhygiene etter toalettbesøk.

Viruset kan også smitte også ved seksuell kontakt, deling av sprøyter. Det finnes også eksempler på at smitte har skjedd ved blodoverføring, men det er ekstremt sjeldent. (1)

Det går 2–6 uker, vanligvis 4 uker fra smitte til man utvikler symptomer.

Symptomer

Forløpet kan variere fra milde eller ingen symptomer, til alvorlig tilstand. Hvor syk man blir avhenger også av alder. En større andel av barn og unge får mindre alvorlige symptomer og mange infeksjonen uten symptomer. Vanlige symptomer er:

  • Feber
  • Kvalme og oppkast
  • Lys avføring
  • Mørk urin
  • Magesmerter
  • Gulsott: Man kan bli gul i huden og på det hvite i øynene (ikterus).

Hos personer eldre enn 15 år, vil 50-70% utvikle symptomer, og vanligvis gulsott. . I sjeldne tilfeller kan infeksjonen gi akutt leversvikt som komplikasjon. Jo eldre du er, jo mer alvorlig kan infeksjonen bli, og risiko for komplikasjoner øker med alderen.

Hvor lenge varer sykdommen?

Hepatitt A er ikke kronisk, slik som hepatitt B og C. Du blir frisk igjen, men noen kan oppleve at det tar lang tid å bli frisk.

Når oppsøke lege?

Har du mistanke om at du er smittet av hepatitt A bør du oppsøke lege for testing. Hepatitt A er i smittevernloven definert som en allmennfarlig smittsom sykdom, derfor vil du slippe å betale for utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll.

Vaksine mot hepatitt A

Det finnes vaksine mot hepatitt A, men det er et tilbud rettet mot spesielle risikogrupper, og for dem som skal reise til land med utbredt smitte.

God håndhygiene er viktig for å unngå spredning av smitte.

Andre typer hepatitt

Les mer om de tre typene hepatitt.

Kilder:

1) Lommelegen.no: Hepatitt A 2) FHI: Veileder for helsepersonell, hepatitt A 3) FHI: Utbrudd av smittsom leverbetennelse

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring