USA massetester for Hepatitt B

Bare 1 av 3 er klar over at de er smittet med hepatitt B, ifølge amerikanske helsemyndigheter. Vi har spurt Folkehelseinstituttet hvordan situasjonen er i Norge.

LEVERSKADE: Hepatitt kan skade leveren. Foto: Leoschka / Shutterstock / NTB
LEVERSKADE: Hepatitt kan skade leveren. Foto: Leoschka / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hepatitt B er en sykdom forårsaket av hepatitt B-viruset. Man kan for eksempel bli smittet av mor ved fødsel, ved deling av sprøyter eller ved seksuell kontakt.

Hvis man blir smittet kan man få leverbetennelse, det kalles akutt hepatitt. Smitte kan også gi en kronisk infeksjon som igjen kan føre til leversvikt og leverkreft, derfor er dette en alvorlig sykdom.

USA: Anbefaler at alle voksne testes

Selv om USA lenge hatt en totalt sett lav, men stabil forekomst at hepatitt B anbefaler nå helsemyndighetene at voksne bør screenes for hepatitt B. Dette er i tråd med WHO sine globale mål om å eliminere hepatitt B innen år 2030. Alle voksne i landet anbefales en blodprøve kan fortelle om man er smittet.

Når man er smittet, men ikke vet om det, øker risikoen for å smitte andre. Bare en av tre amerikanere med hepatitt B er klar over at de er smittet. Helsemyndighetene sier at den nye anbefalingen om testing vil nå målesetning om å øke andelen til 90 %.

Norge: Kun risikogrupper testes

Norske helsemyndigheter har ingen umiddelbare planer om å gjøre det samme som USA med screening av alle voksne.

– I Norge har vi klare anbefalinger om hvem som bør teste seg for hepatitt B og oppfølgning av de som tester positiv, forteller forsker Robert Whittaker ved Folkehelseinstituttet, avdeling for smittevern og vaksine til Lommelegen.

Tidligere studier viser lav forekomst av hepatitt B i Norge. I begynnelsen av 2000-tallet viste blant annet Osloundersøkelsen (2) at forekomsten av kronisk hepatitt B var på 0,1 % i den generelle norske befolkningen. I en annen studie blant gravide i Nord-Norge i 2003–2004 var forekomst av kronisk smitte også 0,1 % (3).

Robert Whittaker Forsker Seksjon for luft, blod og seksuell smitte Avdeling for smittevern og vaksine Folkehelseinstituttet. Foto: Privat
Robert Whittaker Forsker Seksjon for luft, blod og seksuell smitte Avdeling for smittevern og vaksine Folkehelseinstituttet. Foto: Privat Vis mer

– Forekomsten er høyere i visse risikoutsatte grupper, spesielt innvandrere fra land med høy prevalens av hepatitt B. Dette er den viktigste risikogruppen for kronisk hepatitt B i landet, forteller Whittaker.

I Osloundersøkelsen var forekomsten av kronisk smitte høyest blant personer fra Kina, Vietnam, Nord-Afrika og Afrika sør for Sahara (8 %).

– Gjennom alle år har de fleste meldte tilfellene til MSIS vært innvandrere antatt smittet før ankomst Norge. Antall meldte tilfeller av kronisk hepatitt B reflekterer i stor grad hvor mange nyankomne innvandrere som årlig ankommer Norge fra land med mye smitte. Det meldes få norskfødte med kronisk hepatitt B, forteller Whittaker.

Han forteller at det er foreløpig manglende kunnskap om forekomsten av udiagnostisert hepatitt B blant immigranter fra land med høy forekomst.

Disse bør teste seg i Norge

– Det er viktig at alle som kommer fra et land med høy forekomst i befolkningen av hepatitt B og/eller tilhører en annen risikogruppe får tilbud om test og tester seg, understreker Whittaker.

Tilbud om testing av blant annet hepatitt B gjøres ved helseundersøkelse innen 3 måneder etter ankomst til landet for alle flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente.

Hvem bør vaksinere seg i Norge?

Hepatitt B-vaksine ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet for alle barn født fra og med 1. november 2016.

Personer med utenlandsk bakgrunn personer under 25 år med foreldre som er født i land som har mye smitte av hepatitt B.

Vaksinen er aktuell for de som har nær familie med kronisk smitte, eller på andre måter er smitteutsatt. En del arbeidstakere, som for eksempel jobber i helsevesen og fengsel, er anbefalt vaksinen.

Vaksinen er også aktuell som reisevaksine, hvis du skal reise til land med mye smitte.

Hvem som bør vaksinere seg for hepatitt B i Norge er mer beskrevet i FHI sin vaksineveileder.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring