Barn med omgangssyke

Barnet kaster opp og har diaré. Som regel er det ikke noe alvorlig, men du bør kjenne faresignalene.

OMGANGSSYKE: De fleste barn gjennomgår omgangssyke med diaré og oppkast en eller flere ganger. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OMGANGSSYKE: De fleste barn gjennomgår omgangssyke med diaré og oppkast en eller flere ganger. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Omgangssyke er en akutt mage- tarminfeksjon. De aller fleste barn takler omgangssyke bra, men spesielt de aller minste kan fort bli svært syke. Da er det viktig at du kjenner faresignalene og vet hvordan du best mulig kan hjelpe barnet gjennom infeksjonen.

LES OGSÅ: Diaré hos barn

Rotavirus

Omgangssyke hos barn skyldes som regel virus, og det aller vanligste viruset er rotavirus. Viruset fører til akutt mage- og tarminfeksjon særlig hos barn i alderen tre måneder til fem år. De fleste barn har gjennomgått minst én infeksjon før de når fem års alder. Barn som har hatt omgangssyke tidligere, blir delvis immune mot smitte senere. Hos barn som legges inn med omgangssyke på norske sykehus, påvises rotaviruset hos rundt halvparten.

Det tar vanligvis to–tre dager fra at barnet smittes til at infeksjonen bryter ut. Symptomene er kvalme og oppkast, diaré og lett feber. Barnet kaster som regel opp i et par døgn, mens diareen kan vare opp mot en uke. Noen barn, spesielt de under et halvt år, mister så mye væske de ikke klarer å drikke nok for å erstatte væsketapet, og de blir uttørret (dehydrert). Tegn på alvorlig uttørring er slapphet, lite og mørk urin, tørre slimhinner i munnen, akutt vekttap på over fem prosent, rask puls og nedsatt elastisitet i huden.

Slik unngår du smitte

Viruset er svært smittsomt, og smitter lettest via avføring. Det oppstår ofte epidemier på steder med mange barn tett sammen, for eksempel i barnehagen. God håndhygiene og gode rutiner ved bleieskift er viktig for å redusere smitte. Bruk engangshansker ved stell, og fjern synlig forurensing på stellebordet med Klorin eller desinfeksjonsmiddel. Viruset kan også smitte via spytt på f.eks. spisebestikk og leker. Leker og spiseredskaper bør derfor vaskes ofte. Barn med symptomer skal holdes hjemme fra barnehage eller skole.

Vaksine

Rotavirusvaksine inngår nå i det norske vaksinasjonsprogrammet for alle barn.Vaksinen er en drikkevaksine, som blir gitt ved seks ukers og tre måneders alder. Vaksinen inneholder levende svekkete virus som passerer barnets fordøyelsessystem normalt innen en uke.

LES MER: Dette bør du vite om rotavirusvaksine

Når barnet kaster opp og har diaré

Det aller viktigste er å få i barnet nok væske. Det anbefales å få barnet til å drikke små mengder av gangen, men hyppig; for å unngå at barnet at barnet kaster opp enda mer. Dersom barnet ikke vil drikke, må det få væske på skje eller sprøyte, et par ml hvert femte minutt. Dette er en stor jobb for foreldrene, men ofte nødvendig hos de aller minste for å unngå alvorlig uttørring. Spedbarn bør ammes så ofte som mulig. Gi barnet det det ønsker å drikke, men forsøk å unngå for store mengder med søt (sukkerholdig) drikke, fordi dette kan forverre diareen. På apoteket kan man kan kjøpe en spesiell væskeblanding — Gem — men også vann og melk kan brukes. Forsøk også å gi de litt større barna en saftis; det kan gi barnet mye væske og energi. Det er ikke farlig om barnet ikke spiser på et par dager. Forsøk lettfordøyelig mat som yoghurt, suppe eller salte kjeks hvis barnet har litt matlyst.

LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten.

Når bør du kontakte lege?

Lege bør alltid kontaktes ved tegn på alvorlig uttørring (som sparsom og mørk urin, tørre slimhinner og vekttap på mer enn fem prosent) eller hvis barnet virker svært slapt og medtatt. Noen ganger kan væsketapet være så stort at barnet må legges inn på sykehus for intravenøs væskebehandling. Også hvis barnet har blod i avføringen, kraftige magesmerter eller langvarig høy feber, bør lege kontaktes, fordi det kan dreie seg om noe mer alvorlig enn vanlig omgangssyke. Spedbarn under seks måneder skal alltid undersøkes av lege hvis de har kraftig oppkast og diaré. De aller minste barna kan bli svært syke etter bare kort tid med symptomer.

Skrevet av Anne Lindboe, 2007. Saken er sin helhet sjekket og oppdatert av indremedisiner Nina Bryhn, juli 2017 og Elisabeth Lofthus, sykepleier 20.11.2020.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring