Hva hjelper mot luftsmerter?

Mageknip er ubehagelig - og veldig vanlig! Her får du noen råd fra allmennlege for å forebygge og behandle magesmertene.

KAN LINDRE: Mageknip på grunn av luft? Å bevege seg, som for eksempel å gå i trapper, kan være god medisin! Foto: Aller Media og siam.pukkato / Shutterstock / NTB
KAN LINDRE: Mageknip på grunn av luft? Å bevege seg, som for eksempel å gå i trapper, kan være god medisin! Foto: Aller Media og siam.pukkato / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Luftsmerter er vanlig, og kan være riktig vondt. Det kan gi skarpe smerter, kramper og press hvor som helst i magen, og det er typisk at det flytter på seg, og går over ved luftavgang. En kan også være synlig oppblåst imagen.

Det kan skyldes medisinske årsaker som for eksempel forstoppelse, cøliaki og laktoseintoleranse, og da må naturligvis årsaken behandles.

Men i flertallet av tilfellene så skyldes det en kombinasjon av gass som blir dannet i tarmen, og i mindre grad også luft og kullsyre som svelges.

Matvarer som kan gi tarmgass

Mange matvarer er beryktet for å gi mye tarmgass: Erter, bønner, linser, kål, jordskokker, løk. Og fiber i kosten fra grønnsaker, grovt brød og frukt kan forårsaker luftsmerter. Men dette er jo matvarer som alle er svært gunstige for helsen, så den beste måten å unngå å få luftsmerter av slike matvarer, er å bruke dem regelmessig, da gir de mindre plager.

Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Søtningsmidler

Kunstige søtningsmidler som slutter på -ol, for eksempel sorbitol og xylitol, gir også ofte mye tarmgass.

Det er lettere å forebygge luftsmerter enn å behandle dem. En kan unngå matvarer som en vet en får mye plager av, som beskrevet ovenfor. Dette er ofte individuelt, så her må enhver trekke sine egne erfaringer.

Ikke svelg luft og unngå kullsyre

Videre er det viktig å ikke svelge luft når en spiser og drikker, -rent konkret ved å spise rolig, tygge maten godt, unngå sugerør og kullsyreholdige drikker.

Dette lindrer luftsmerter

Har en først fått luftsmerter, vil det kunne hjelpe godt med fysisk bevegelse, for eksempel en gåtur. Da hjelper bevegelsen med å få tarmgassen gjennom tarmen.

Noen synes peppermyntete kan hjelpe, og selv om det ikke er en vitenskapelig dokumentert behandlingsmåte og således et kjerringråd som vi ikke kan love har noe effekt, er det både er sunt og smaker godt.

På apoteket kan en kjøpe tabletter som heter Minifom, da kan ha en effekt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring