Norovirus: Smittsom omgangssyke!

Norovirus herjer i vintermånedene og gir oppkast og diaré hos barn og voksne.

NOROVIRUS GIR OMGANGSYKE: Opptrer hyppig i november til januar og gir oppkast og diaré som symptom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
NOROVIRUS GIR OMGANGSYKE: Opptrer hyppig i november til januar og gir oppkast og diaré som symptom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Norovirus har høysesong i vintermånedene. Når vi nordmenn får omgangssyke er det oftest noroviruset som er årsaken.

LES OGSÅ: Omgangssyke hos barn

Mest norovirus november til mars

– Typisk starter utbrudd av norovirus i november, og strekker seg over jul, i de kalde månedene. Tilstanden blir også kalt winter vomiting disease, har Heidi Lange, seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet, tidligere fortalt til Lommelegen.

Men det finnes flere eksempler på at norovirus også kan bryte ut på andre tidspunkter på året.

– Siden norovirusinfeksjoner ikke er meldingspliktige annet enn i forbindelse med utbrudd i og utenfor helseinstitusjon, og ved mistanke om overføring med næringsmidler, har vi ikke gode tall på hvor mange som blir syke totalt. Vi regner også med at bare en viss andel av alle utbrudd meldes, sier Lange.

LES OGSÅ: Diaré hos barn, hva kan årsaken være?

HEIDI LANGE: Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet Foto: fhi.no
HEIDI LANGE: Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet Foto: fhi.no Vis mer

Dette er norovirus

Norovirus-sesongen de siste årene har vært fra november til mars, april – basert på de meldingene FHI har fått om utbrudd.

– Man vet ikke hvorfor dette viruset har utbrudd i akkurat disse månedene, en antakelse er at vi er mer inne sammen, og det derfor smitter lettere. Viruset spres lett der mange mennesker samles, som for eksempel i barnehager, på skoler, hoteller, militærforlegninger, passasjerskip og i helseinstitusjoner, sier Lange.

– Det dreier seg oftest om norovirus når det opptrer om vinteren, og rammer både barn og voksne. Rotavirus er et annet virus som kan gjøre små barn syke med oppkast og diaré, men dette rammer sjeldnere voksne.

Adenovirus er et annet virus som også kan forårsake omgangssyke og forkjølelse.

Inkubasjonstid

Det tar 12–48 timer fra man blir smittet til man blir syk. (inkubasjonstid)

Symptomer

Symptomene, som varer fra 1–3 døgn, er:

SMITTER VIA HENDENE: Smitte skjer fra person til person via uvaskede hender. Dørhåndtak kan være et sted der det finnes smittestoff. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SMITTER VIA HENDENE: Smitte skjer fra person til person via uvaskede hender. Dørhåndtak kan være et sted der det finnes smittestoff. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Smitte

Smitte skjer fra person til person via uvaskede hender.

  1. Via kontakt med forurensede overflater (dørhåndtak, vannkraner på vasker og lignende).
  2. Via små dråper som dannes ved oppkast (nærdråpesmitte), som andre personer puster inn.
  3. Via forurensede matvarer eller drikkevann.

Personer i alle aldersgrupper kan bli rammet av norovirus. En smittet person er mest smittsom mens han eller hun har symptomer med oppkast og diaré, men man kan også være smitteførende etter opphør av symptomer. Etter 48 timer skiller de fleste ut lite smittestoff.

– Vi anbefaler at barnehagebarn og mennesker som jobber med mat bør være hjemme i 48 timer etter opphør av oppkast og diaré. Andre kan gå tilbake til jobb og skole når man er symptomfri og føler seg frisk, forteller Lange.

For syk til å være i barnehage eller skole? Sjekk her.

NOROVIRUS: Digital illustrasjon av norovirus. Norovirus kan inndeles i flere forskjellige typer. Du kan bli syk av viruset mange ganger gjennom livet . Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
NOROVIRUS: Digital illustrasjon av norovirus. Norovirus kan inndeles i flere forskjellige typer. Du kan bli syk av viruset mange ganger gjennom livet . Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vask hendene for å unngå omgangssyke

– God hånd- og kjøkkenhygiene er viktig for å forebygge smittespredning av norovirus, forteller Lange.

  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og rennende vann. Det vil være en fordel å benytte flytende såpe og papirhåndkle, eventuelt rene håndklær.
  • Enkelte hånddesinfeksjonsmidler med sprit har vist seg å ha redusert effekt mot norovirus.

Behandling ved omgangssyke

Det finnes ingen behandling mot norovirus infeksjonen, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke for å forhindre uttørring. Ikke gi drikke med for mye sukker (slik som for eksempel
brus) da dette kan øke graden av diaré. Matrådet om å drikke cola ved omgangssyke kan gjøre vondt verre. Lettbrus inneholder søtningsstoffer som kan binde vann i tarmen, og opprettholde eller forverre diareen.

Du kan kjøpe væskeerstatning hos apotekene. Barn kan og bør ammes som normalt, selv om mor og/eller barn er syke.

LES OGSÅ:

Blir man immun etterpå?

Det kunne jo være en trøst at om man har gjennomgått sykdommen, slipper du å få den flere ganger – slik som er tilfelle med de fleste barnesykdommer. Men slik er det dessverre ikke.

– Beskyttende immunitet mot norovirus er kompleks og ikke helt klarlagt. Det er mange ulike varianter av norovirus, og det kan se ut som man bare utvikler kortvarig immunitet mot den samme varianten av viruset som man ble syk av, og at infeksjon med en variant nødvendigvis ikke beskytter mot infeksjon av en annen variant av viruset, sier Lange.

LES OGSÅ:Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring