Smerter øverst i magen: Hva kan årsaken være?

Smerter i øvre del av magen er oftest relatert til spiserør, magesekk og tolvfingertarmen.

VONDT ØVERST I MAGEN: Den vanligste og realtivt ufarlige årsaken til moderate øvre magesmerter er sure oppstøt og funksjonell dyspepsi. Snakk med legen om stadig tilbakevendende smerter i magen. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
VONDT ØVERST I MAGEN: Den vanligste og realtivt ufarlige årsaken til moderate øvre magesmerter er sure oppstøt og funksjonell dyspepsi. Snakk med legen om stadig tilbakevendende smerter i magen. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: smerter i epigastriet. En annen betegnelse som brukes mye er dyspepsi. Det betyr dårlig fordøyelse og omfatter symptomer som: smerter øverst i magen, oppfylthet, kvalme, sure oppstøt og halsbrann.

Årsaker

 • Sår i spiserøret/reflukssykdom. Kan oppstå hvis magesyre fra magesekken kommer opp i spiserøret (sure oppstøt). Der etser den på slimhinnen, og kan føre til irritert slimhinne eller sår. Når mageinnhold og magesyre flyter feil vei, snakker vi om refluks av mageinnhold.
 • Sår i magesekken eller tolvfingertarmen, såkalt magesår
 • Kreft i magesekken (sjelden årsak)
 • Funksjonell dyspepsi/Non ulcer-dyspepsi (NUD). Noen har tilbakevendene smerter øverst i magen uten at det skyldes magesår eller annen sykdom. Tilstanden kalles "funksjonell dyspepsi" eller "non ulcer-dyspepsi" (NUD). Ved gastroskopi er slimhinnene på innsiden av spiserøret og magesekken helt normale. Hvis man er plaget med sure oppstøt, kalles tilstanden heller refluks.
 • Svangerskap. Gravide plages ofte med sure oppstøt, smerter øverst i magen og følelse av oppfylthet. Årsaken er at hormonene som dannes i morkaken får lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken til å bli slapp. Da kan mageinnhold lettere flyte feil vei, opp i spiserøret.
 • Hjertesykdom, gallestein og bukspyttkjertelbetennelse kan også føre til smerter øverst i magen og forveksles med for eksempel magesår.
Hva er de vanligste årsakene til magesmerter? Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Behandling

Forsøk å redusere stress som kan ha sammenheng med plagene. Bruk mindre kaffe, alkohol og tobakk. Unngå glukokortikoider (hvis mulig), acetylsalisylsyre og betennelsesdempende medisiner (NSAID) en periode. Snakk med legen som har forskrevet medisinene på forhånd.

Eldre personer med nyoppståtte smerter øverst i magen skal gå til legen uansett.

Hvis du ikke blir bedre, eller hvis du er usikker på hva smertene skyldes, bør du gå til lege. Hun vil undersøke deg og eventuelt ta blodprøver og undersøke om det er spor av blod i avføringen. Gastroskopi kan bli aktuelt.

Medisiner

Kanskje anbefaler legen deg å bruke syrenøytraliserende medisin (Link®, Novaluzid®, Titralac®) eller såkallt H2-blokker (demper syreproduksjonen) for eksempel Zantac®. Link®, Novaluzid® eller Titralac® tas 1 time etter hvert måltid, og i dobbel dose ved leggetid, Zantac® og tilsvarende medisiner tas 1 eller 2 ganger om dagen. Effekten av behandlingen må vurderes etter en uke eller to. Det finnes også en annen gruppe medisiner som demper syreproduksjonen, såkallt protonpumpehemmere (Losec®, Omeprazol®, Pantoprazol®, Somac®, Lansoprazol®, Lanzo®, Esopral®, Nexium®). Hvis man skal til gastroskopi, kan man ikke ta disse medisinene på forhånd da de vil forkludre resultatet av videre undersøkelser.

Medisinene er kostbare. For å få dem på blå resept må de forskrives av spesialist i indremedisin eller enkelte andre spesialiteter, og reflukssykdom eller visse andre lidelser, må være påvist.

Hvis du har fått smerter øverst i magen og:

 • er over 40 år
 • har gått ned flere kilo i vekt
 • har blodmangel
 • har spor av blod i avføringen, eller
 • får tilbake smertene straks du slutter med syrenøytraliserende medisiner.

  blir du vanligvis henvist til gastroskopi med undersøkelse av spiserør, magesekk og øverste del av tolvfingertarmen.

LES OGSÅ: Oppblåst mage - hva kan være årsaken?

Revisjoner:

Revisjon 26.11.2018: Lagt til faktaboks "hvor har du vondt" gjennomlest og revidert av Charlotte Lunde, lege.
Revisjon 20.11.2018 av Alf Kristoffer Ødegaard.
Revisjon 19.08.08 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.
Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz Hansen og Kåre Moen, 23.12.2003.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring