Akutte, kraftige magesmerter - hva kan årsaken være?

Plutselige, sterke magesmerter kan tyde på en akutt sykdom eller tilstand.

STERKE SMERTER I MAGEN: Kan ha flere årsaker, både i og utenfor mageregionen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STERKE SMERTER I MAGEN: Kan ha flere årsaker, både i og utenfor mageregionen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Akutte magesmerter kan skyldes sykdom eller skade i ett av organene i magen. Det kan dreie seg om mange ulike tilstander eller sykdom.

Hvis smertene er av mer langvarig art, og ikke akutt innsettende, kan du lese om generelle magesmerter. Og hvis det gjelder et barn kan du lese artikkelen magesmerter hos barn.

Betennelser som kan gi akutte magesmerter

For eksempel:

Hull i et organ

For eksempel kan magesår gnage hull på magesekken og en betent galleblære kan sprekke.

Hindret passasje i et organ

For eksempel på grunn av tarmslyng, gallestein som har kilt seg fast i gallegangen, eller nyrestein som blokkerer urinlederen.

For lite blod til et organ

For eksempel fordi blodårer har blitt klemt i en tarmslyng eller fordi en blodpropp har satt seg i en blodåre i tarmen.

Blødning

Blødning kan skje enten inne i fordøyelseskanalen (for eksempel et blødende magesår) eller i bukhulen, for eksempel fra en sprukken milt eller sprukken graviditet utenfor livmoren.

Sykdom utenfor magen

Kan noen ganger gi magesmerter. Dette gjelder blant annet sykdom i urinveiene, sykdom i underlivet hos kvinner, sykdom i hjertet, lungene og lungesekken.

Infeksjoner hos barn, for eksempel ørebetennelse og halsbetennelse kan gi samtidige magesmerter.

Diabetes og stoffskiftesykdommen porfyri kan også gi akutte magesmerter.

Psykiske årsaker

Stress og mentale belastninger kan føre til magesmerter.

HØYGRAVIDE: Ved sterke, akutt innsettende magesmerter bør du oppsøke sykehus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HØYGRAVIDE: Ved sterke, akutt innsettende magesmerter bør du oppsøke sykehus. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Gravide

Hos gravide forskyves organene i magen, og smertelokalisasjonen kan være atypisk. Smertene kan være av ufarlig art som ligamentsmerter og kynnere. Det kan også være tegn på truende spontanabort, vanligst i svangerskapsuke 4-9. Senere i svangerskapet kan det være tegn morkakeløsning, for tidlige rier eller svangerskapsforgiftning, evt. HELLP-syndrom som er alvorlige tilstander som krever øyeblikkelig hjelp.

LES MER: Magesmerter hos gravide

Kontakt lege

Akutte, kraftige magesmerter må undersøkes raskt. Kontakt lege. Alt avhengig av hvilke tilstand du eller den syke er i, kan dere forberede dere på legeundersøkelsen.

Dette er viktig informasjon for legen:

Diagnose

Legen vil undersøke deg. Videre tiltak bestemmes av hvilken diagnose som er sannsynlig. Magesmerter lar seg ikke alltid diagnostisere med en gang, ofte må det litt observasjonstid til før man får inntrykk av hva årsaken kan være. I så fall vil legen forklare deg at hun synes det er tilrådelig å se situasjonen an noen timer. I slike situasjoner må dere ha en klar avtale om hva som skal skje senere. Når skal du ringe igjen? Du bør alltid ringe tilbake til legen ved forverrelse av plagene, og hvis det kommer nye sykdomstegn. Er magesmertene sterke og vedvarende og årsaken uklar, blir du lagt inn på sykehus. Som regel får du beskjed om å la være å spise og drikke. Det er i tilfelle du må opereres. Hvis du skal ha narkose, må magesekken være tom. Ellers kan mageinnhold komme opp fra magen og ned i luftveiene når narkosen slapper av musklene i kroppen og svekker hoste- og brekningsrefleksene.

LES OGSÅ: Lyskestrekk kan gi smerter i nedre delen av magen

Oppdatert av Elisabeth Lofthus, sykepleier, 27.07.2017. Kilde: Lvh.no. Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, 01.01.2000, Oppdatert 18.08 2008

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring