Disse medisinene kan gi magesår

Langvarig bruk og høy dose øker risikoen.

MAGESÅR: Er et sår i magesekken eller tolvfingertarmens slimhinne. Foto: Caftor / PopTika / Shutterstock / NTB
MAGESÅR: Er et sår i magesekken eller tolvfingertarmens slimhinne. Foto: Caftor / PopTika / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I langt de fleste tilfellene skyldes magesår infeksjon med bakterien Helicobacter pylori. I noen tilfeller kan imidlertid medisinen du får føre til en mer sårbar slimhinne i magen og magesår.

Disse medisinene kan gi magesår

Omkring en fjerdedel av alle magesår skyldes bivirkninger av NSAID eller salisylater. Denne medisinen gjør slimhinna mer sårbar overfor magesyren som finnes naturlig i magesekken. Da kan det oppstå en betennelsesreaksjon i slimhinna, og i noen tilfeller magesår.

NSAID blir brukt som smertestillende og ved betennelsestilstander i muskler, sener og ledd. Ibuprofen (også kjent under handlesnavnet Ibux) er et eksempel på et NSAID-produkt.

Acetylsalisylsyre er et eksempel på en salisylat, som blir brukt for å forebygge dannelsen av blodpropper.

Risikoen for å utvikle magesår på grunn av NSAID eller salisylater øker ved langvarig bruk av medisinen, og ved høy dose. Risikoen øker enda mer ved samtidig bruk av antidepressiv medisin av typen SSRI, ved røyking eller hvis foreldre eller søsken har hatt magesår.

Symptomer på magesår

Symptomene på magesår varierer mye og er ikke spesielt typiske. Intensiteten av symptomene svinger ofte gjennom døgnet. Ofte er det smerter øverst i magen, som lindres ved inntak av syrenøytraliserende medisin og noen ganger ved inntak av mat. Smertene kan være til stede om natta. I tillegg kan det være kvalme, oppkast, metthetsfølelse uten å ha spist særlig mye og vekttap.

Omkring to tredjedeler av personene som utvikler magesår på grunn av NSAID har ingen symptomer før det oppstår komplikasjoner, som blødning eller hull på magesekken. Det er fordi den smertestillende effekten av NSAID maskerer symptomene i lang tid.

Dette er de vanligste årsakene til magesmerter. Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Komplikasjoner ved magesår

Det kan oppstå komplikasjoner til magesår. Det rammer særlig eldre mennesker og personer som tar NSAID.

En av disse komplikasjonene er at magesåret begynner å blø. Da kan man utvikle kroniske eller akutt blodmangel. Tegn på dette er symptomer på blodmangel, blodig oppkast eller blod i avføringen. Blod i avføringen vil vise seg som sort, tjæreaktig avføring, fordi blodet kommer helt oppe fra magesekken eller tolvfingertarmen.

En annen komplikasjon er at det går hull på magesekken. Da får man typisk plutselige og veldig intense smerter som vedvarer og som ofte stråler til ryggen. Det er en livstruende tilstand.

Noen av sårene i magesekken er kreft. Mistanken øker hvis man har gått mye ned i vekt uten vilje. Hvis man er mer enn 45 år og har nyoppståtte eller vedvarende smerter i øvre del av magen, eller får blødning fra mage -eller tarm, bør man få utført en gastroskopi.

Disse har økt risiko for komplikasjoner

Noen personer har en høyere risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner ved et magesår. Disse komplikasjonene kan være blødning eller hull på magesekken.

Hvis man tidligere har hatt magesår med komplikasjoner, har man høy risiko for å utvikle nytt komplisert magesår ved bruk av NSAID eller salisylater. Man har også høy risiko for komplikasjoner ved flere enn to av følgende:

  • Alder over 65 år
  • Behandling med høy dose NSAID
  • Tidligere magesår uten komplikasjoner
  • Samtidig behandling med visse typer blodfortynnende behandling, steroidbehandling som tablett eller behandling med antidepressiv medisin av typen SSRI.
  • Annen sykdom som diabetes, hjerte -og karsykdom eller alvorlig revmatoid artritt

Behandling av magesår

Først og fremst skal du stoppe med å bruke NSAID eller salisylater hvis du har fått et magesår. I tillegg får du medisin mot magesåret som hemmer produksjonen av magesyre. Det tar omkring fire til seks uker før såret er helet.

Hvis legen er i tvil om magesåret skyldes NSAID eller infeksjon med Helicobacter pylori, kan det være nødvendig å behandle med en kombinasjon av syredempende medisin og antibiotika.

Når skal du søke lege?

Hvis du har mistanke om at du har et magesår, bør du stoppe behandlingen med NSAID, og søke lege. Hvis du har fått magesår, men er avhengig av å ta NSAID på grunn av revmatisk sykdom, vil legen gi deg syredempende medisin i tillegg, for å forebygge nye magesår.

Ved akutte symptomer som blodig oppkast, eller plutselige sterke smerter i magen, bør du søke lege umiddelbart.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring