Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori er en infeksjon som kan gi betennelse i magesekken eller magesår. Slik smitter den.

HELICOBACTER PYLORI: En bakterie som forekommer i slimhinnen i magesekken.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HELICOBACTER PYLORI: En bakterie som forekommer i slimhinnen i magesekken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Helicobacter Pylori er en bakterie som kan gi kronisk betennelse i magesekk og medvirke til magesår i både magesekk og tolvfingertarm. Bakterien er ganske vanlig og mange er bærere av denne uten å få plager.

Helicobacter Pylori infeksjonen ble oppdaget rundt 1980 tallet som medvirkende årsak til magesår. Før det visste man ikke at en bakterie var involvert.

Helicobacter Pylori gir bare lokal infeksjon i slimhinnen i magesekken og tolvfingertarmen og det er derfor nyttig å omtale denne bakterien i sammenheng med magesår (ulcus) og kronisk gastritt (magekatarr). Magesår kan man få i magesekken (ulcus ventriculi) og i tolvfingertarmen (ulcus duodeni), som er den del av tynntarmen som kommer er nærmest magesekken. Kronisk gastritt er en kronisk betennelse i magesekken. I magesekken produseres mye magesyre og slimhinnen som vender inn mot innholdet i magesekken, må være intakt for å tåle dette. Man tror at Helicobacter pylori produserer giftstoffer, såkalte toksiner, som angriper cellene i slimhinnen.

LES OGSÅ: Reflukssykdom: Sure oppstøt er symptomet

Bærere av bakterien

En stor del av befolkningen har denne Helicobacter Pylori-bakterien i magesekken uten å noen gang få magesår. Kun ca 20 % av bærerne utvikler magesår. Samtidig er det påvist at av dem som får magesår i tolvfingertarmen, finnes bakterien hos ca 90%. Hos dem med magesår i magesekken, finnes bakterien hos ca 75%. Magesår kan også være medikamentutløste og ikke være forårsaket av Helicobacter Pylori.

Risikofaktor for kreft

Man tror også at en kronisk infeksjon med bakterien kan være en risikofaktor for å få kreft i magesekken.

Hvordan smitter den?

Man vet ikke sikkert hvordan Helicobacter Pylori smitter, sannsynligvis fekal-oralt, det vil si at for eksempel at noen etter et toalettbesøk ikke vasker hender, tar på et håndtak som også nestemann tar på, for deretter å putte hendene i munnen. Sannsynligvis kan Helicobacter Pylori også smitte ved munnkontakt.

SYMPTOMER: Mange smittes nok uten at de merker noe, noen vil aldri få plager, andre kan etter lang tid få magesår. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER: Mange smittes nok uten at de merker noe, noen vil aldri få plager, andre kan etter lang tid få magesår. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på smitte

Mange smittes nok uten at de merker noe, kanskje får man litt løs mage, kanskje litt ubehag i magen. Man merker kanskje først Helicobacter Pylori infeksjonen etter flere år, og da i form av magesår eller kronisk gastritt. Gastritt er det samme som magekatarr, og betegner en betennelse i magesekkens slimhinne.

LES OGSÅ: Blodig oppkast

Diagnose

Man kan påvise Helicobacter pylori ved å undersøke invasivt (prøver inne i kroppen) eller ikke-invasivt (andre prøver). Invasivt ved å undersøke en vevsprøve fra magesekk eller tolvfingertarm, tatt ved gastroskopi (kameraundersøkelse ned i magesekk/tolvfingertarm). Ikke-invasivt ved å påvise antistoffer mot bakterien i blodprøver, pusteprøve eller ved å undersøke avføring. Pusteprøve baserer seg på at Helicobacter Pylori bakterien produserer store mengder av et stoff som heter urease, og ved en pusteprøve inntas en liten mengde radioaktivt urea og man påviser infeksjonen ved å påvise radioaktivt merket karbondioksid fra lungene etter noen minutter. Avføringsprøve brukes ikke så mye i Norge.

Behandling

Når man har påvist både bakterie og magesår, starter man behandling. Behandlingen er en trippelbehandling som består av to typer antibiotika, samt en protonpumpehemmer i ca 1 uke. Protonpumpehemmer er et medikament som gir mindre syreproduksjon. Penicillinallergikere kan få egnet antibiotika. Man bør også unngå bruk av såkalte NSAIDs, slik som Ibux under behandlingen. Dersom behandlingen blir tatt riktig, blir de aller fleste kvitt bakterien og dermed magesåret, dersom det var forårsaket av Helicobacter Pylori. Effekt av behandling krever at den tas nøyaktig slik den er forskrevet.

Kilder: Fhi.no, Norsk legemiddelhåndbok, terapikapittel T12.1.3.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring