Matråd ved halsbrann

Hvis du har halsbrann bør du være klar over at enkelte matvarer kan gi deg mer plager.

NEI-MAT: Tomater, kål, løk, kaffe og fettrik mat kan gi økt plager ved halsbrann. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock
NEI-MAT: Tomater, kål, løk, kaffe og fettrik mat kan gi økt plager ved halsbrann. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Halsbrann kalles også sure oppstøt, og på det medisinske fagspråket er det kjent som GERD (gastroøsofagal reflukssykdom), eller bare refluks, er noe som mange plages av i hverdagen.

Når man har halsbrann greier ikke lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret å gjøre jobben sin godt nok, og syreholdig mageinnhold kan presses feil vei, opp i spiserøret. Ved slik refluksplager skal man oppsøke lege for riktig diagnose og behandling. Behandling av halsbrann innebærer ofte medikamenter foreskrevet av lege, i kombinasjon med diett- og livsstilsendringer (med vektnedgang som et mål hos de som er overvektige).

Matråd - Individuelt hva som hjelper

Selv om det ikke finnes god dokumentasjon til å anbefale en spesifikk diett med tanke på halsbrann, kan hver enkelt person oppleve at noen typer mat kan lindre halsbrann, mens andre typer mat kan forverre den.

I tillegg til type mat, er også tidspunktet for inntak viktig. En gitt matvare kan være uproblematisk tidlig på dagen, mens samme matvare gir en betydelig forverring av plagene om den inntas 2-3 timer før leggetid. I denne saken gis det råd om matvarer som hos noen kan bidra til å forverre eller lindre refluksplagene. Dog må man huske at hva som hjelper for noen, ikke trenger å hjelpe for alle. Ved refluksplager må man ikke nødvendigvis kutte ut alt man liker, gitt at man ellers har et sunt og variert kosthold - for noen kan det være nok å gjøre noen få, enkle diettjusteringer for å oppnå en ønsket effekt. Videre følger noen råd ved halsbrann.

Råd om måltider

 • Forsøk å spise regelmessige måltider.
 • Forsøk å spise flere, men mindre måltider.
 • Forsøk å spise langsomt, og tygg maten godt (prøv gjerne å legge ned gaffelen mellom hver munnfull, som så tygges grundig).
 • Unngå å legge seg flatt kort tid etter et måltid (en spasertur etter maten bidrar til at mageinnholdet beveger seg i riktig retning).
 • Unngå å spise kort tid før leggetid.
 • Unngå å gå med for trange klær som presser på midjen.
 • Unngå å spise matvarer som man vet gir mye symptomer.
KOFFEIN: Kaffe, te og koffeindrikker kan utløse halsbrann. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock
KOFFEIN: Kaffe, te og koffeindrikker kan utløse halsbrann. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock Vis mer

Vær forsiktig med denne maten

Videre følger eksempler på matvarer som man kan prøve å være mer forsiktig med, da den kan bidra til halsbrann.

 • Fete matvarer
 • Kaffe, te, og annen koffeinholdig drikke
 • Kullsyreholdig drikke
 • Syrlige drikker
 • Tomatholdig mat og drikke
 • Løk, kål, erter, bønner og andre luftdannende matvarer
 • Peppermynte
 • Sjokolade
 • Alkohol

Frukt og grønt

En del kan oppleve plager spesielt med sitrusfrukter. Forsøk å velge andre frukter, som for eksempel banan, meloner, epler eller pærer. Med tanke på grønnsaker kan man spise det meste av disse uten problemer, men tomater og løk kan oppleves som problematisk av noen.

«VERSTING»: Sitron og appelsin kan potensielt gi mye syreplager. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock
«VERSTING»: Sitron og appelsin kan potensielt gi mye syreplager. Foto: NTB Scanpix/Rex Shutterstock Vis mer

Kjøtt og protein

For noen kan egg være symptomgivende - forsøk da å ta bort den fettholdige eggeplommen. Av kjøttvarer bør man ofte forsøke å holde seg til magrere varianter og tilberedningsmåter (for eksempel kylling og annet magert kjøtt, og heller bake eller grille, framfor å steke eller fritere).

Karbohydrater

Fullkornsbrød, ris, og havregrynsgrøt, samt poteter og rotgrønnsaker er eksempler på gode kilder til sunne karbohydrater.

Fett

Fett er et nødvendig næringsstoff, men det finnes ulike typer fett. Tilstreb å spis mindre mettet fett (fra fete kjøtt- og melkeprodukter), og spis heller mer mat inneholdende umettet fett fra planter og fisk, som for eksempel finnes i plantebaserte oljer, avocado, nøtter, og fet fisk som laks, ørret og makrell.

Andre råd:

 • Tygg tyggegummi: Tyggegummi stimulerer til spyttproduksjon, som for noen kan hjelpe mot refluksplager (men vær forsiktig med peppermynte).
 • Unngå alkohol: Alkohol kan for mange være en viktig trigger til refluksplager. Noen må drikke moderate mengder før de opplever symptomer, mens andre kan oppleve en forverring etter kun én drink.
 • Før dagbok: Det er ikke nødvendigvis lett å huske alt man har spist og hvordan man reagerte på det akkurat da. For noen kan det være til hjelp å føre en dagbok i en uke eller to, for å lettere se sammenhengen mellom symptomer og diett.
 • Hvis du er plaget med halsbrann når du ligger, kan det hjelpe å ligge lett hevet med overkroppen
 • Ved overvekt kan vektnedgang gi mindre halsbrann
 • Å slutte å røyke kan også redusere halsbrann

Kilder:

Kilder til revisjon 1) Mayo clinic, Gastroesophageal reflux disease (GERD) 2) International Foundation for Gastrointestinal Disorders, Diet Changes for GERD 3) Kort, eldre artikkel på Lommelegen, skrevet av Andree Levorsen, ernæringsfysiolog, fra 2005.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring