Reflukssykdom: Behandling av sure oppstøt

Sure oppstøt kan avhjelpes med livsstilsendring og ved å kutte ut enkelte mat- og drikkevarer. Noen trenger medisiner, mens de med alvorlig reflukssykdom kan ha behov for kirurgisk behandling.

Reflukssykdom: Behandling av sure oppstøt

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sure oppstøt betegnes som reflukssykdom , eller reflux, og er en av de vanligste plagene fra fordøyelseskanalen. Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, halsbrann og oppgulp av surt mageinnhold.

Det er normalt at noe syre kommer opp i spiserøret og det gir ofte ingen plager. Det er først når mengden syre blir for stor eller eksponeringen for hyppig at dette gir sykdom. Alvorlighetsgrad og sykdomsforløp varierer fra person til person, derfor må behandling individualiseres.

Personer som plages med sure oppstøt oppfordres til å prøve ut livsstilsråd og reseptfrie medisiner, men dersom det ikke hjelper vil det være nødvendig å kontakte lege.

Alt om sure oppstøt og reflukssykdom

Hva hjelper mot sure oppstøt?

Behandling for sure oppstøt kan deles inn i tre hovedgrupper:

1. Ernæringstiltak: Hva man spiser/drikker

2. Ulike former for medikamentell behandling som hemmer saltsyreproduksjonen i magesekken.

3. Kirurgi: Et lite fåtall trenger operasjon

REFLUKS: Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, brenning bak brystbenet og oppgulp av surt mageinnhold Foto: NTB Scanpix
REFLUKS: Symptomer på reflukssykdom er sure oppstøt, brenning bak brystbenet og oppgulp av surt mageinnhold Foto: NTB Scanpix Vis mer

LEGEN SVARER: Stille refluks

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Jacob Juel Christensen Foto: Privat
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Jacob Juel Christensen Foto: Privat Vis mer

1. Mat- og livsstilsråd

– Det er en del matvarer som er assosiert med økte reflukssymptomer; blant annet alkohol, sterk og krydret mat, til dels fet mat og kaffe. Man vil ofte ha noen gode og noen dårlige uker, derfor kan det være nyttig å ha livsstils- og kostholdsråd i bakhodet til de dårlige periodene, sier Peder Tobias Sandvold Olsen. Olsen er gastroenterolog og spesialist i mage- og tarmsykdommer ved Volvat Majorstuen.

For personer som plages med refluks, kan risikoen for å få sure oppstøt og medfølgende brystsmerter reduseres ved å unngå krydder som chili, svart pepper, hvitløk og eventuelt kanel.

– Kutt ned på sur mat, som sitronjuice, tomatjuice og tomater. Vær forsiktig med høyt inntak av peppermints og spearmints. Røykere bør kutte ut røyken, sier Jacob Juel Christensen, lommelegens ernæringsfysiolog.

Praktiske råd kan være å unngå å legge seg ned på sofaen/sengen etter et måltid. Det kan være lurt å heve øvre del av sengen, og unngå mat og drikke de tre siste timene før leggetid, ifølge Christensen.

– Ikke bruk tettsittende og trange klær eller belter, da vil spiserøret få mat enklere ned i magesekken uten at noe kommer i retur. Overvektige personer rådes til å gå ned i vekt for å redusere plagene.

LES OGSÅ: Spiserørsbetennelse

2. Medisiner

Det finnes også medisiner som enten bremser magesyreproduksjonen (disse er ofte reseptbelagte), eller syrenøytraliserende medisiner (kan ofte kjøpes reseptfritt).

– Det finnes mange ulike medisiner som man kan prøve ut, og flere av de er svært effektive for å redusere surheten i innholdet som gulpes opp. Medisinene vil ikke forhindre sure oppstøt, men innholdet blir mindre surt og ikke like vevsirriterende, ifølge Sandvold Olsen.

LES OGSÅ: Kreft i magesekken

3. Noen få trenger kirurgisk behandling

Produksjonen av syre kan hindres ved å kutte ned på koffeinholdige drikker og alkohol.

– Det er viktig å spise små, hyppige måltider. Mange har nok mye å hente på et forbedret måltidsmønster med tre-fire hovedmåltider og mellommåltider ved behov, sier Sandvold Olsen.

Medisiner som reduserer magesyren vil oftest gi effektiv lindring, men noen har alvorlige eller langvarige symptomer som krever annen behandling. Da kan det være nødvendig med kirurgi.

Ved kirurgisk behandling vil man styrke den nedre lukkemuskelen. Dette er særlig mer aktuelt hos unge pasienter, for å unngå livslang syrehemning. Ved en slik operasjon vil nedre lukkemuskel forsterkes ved at magesekken sys opp og rundt nederste del av spiserøret. Prognosen ved en slik operasjon er god – svært få får alvorlige komplikasjoner.

LEGEN SVARER: Lukkemuskeloperasjon

Gravide

Gravide er utsatt for refluks fordi den voksende livmoren utøver press på magesekken, og dytter mageinnholdet opp i spiserøret.

Les mer om graviditet og refluks, og hvilke medisiner man kan bruke

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring