Barretts øsofagus: Forandring i spiserøret kan utvikle seg til kreft

Etter flere år med sure oppstøt kan det skje en forandring i spiserørets slimhinne. Har du fått diagnosen Barrets øsofagus, skal du følges opp med kontroller.

KREFTRISIKO: Syreskader i spiserøret kan gi forandringer i slimhinnen. Ved BØ har du økt risiko for kreft i spiserøret. Foto/illustrasjon: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
KREFTRISIKO: Syreskader i spiserøret kan gi forandringer i slimhinnen. Ved BØ har du økt risiko for kreft i spiserøret. Foto/illustrasjon: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Barretts øsofagus (BØ) er en tilstand hvor cellene i slimhinnen i nedre del av spiserøret forandrer seg, og begynner å ligne på slimhinnene du har i tarmen. Tilstanden blir oppdaget og diagnostisert ved gastroskopi.

Hva skjer i kroppen?

BØ kan utvikle seg etter flere år med plager der magesyre kommer opp i spiserøret, dette kalles gastroøsofagal reflukssykdom (GERD). Dette skjer fordi lukkemuskulaturen som skiller spiserør og magesekk ikke fungerer ordentlig, slik at magesyre siger opp i spiserøret. Det kan gi halsbrann og sure oppstøt. Sure oppstøt er oppgulp av magesyre.

Mange kan ha refluksplager uten at de utvikler BØ, men hos noen kan slimhinnen begynne å forandre seg over tid når den stadig blir utsatt for magesyre.

Slimhinnen får celler som ligner på celler vi finner i tarmen. Ved gastroskopi kan legen se at slimhinnen har forandringer eller sår (lesjoner).

FORANDRING I SLIMHINNER: Ved BØ forandrer slimhinene seg nederst i spiserøret. Foto: Pepermpron / Shutterstock / NTB
FORANDRING I SLIMHINNER: Ved BØ forandrer slimhinene seg nederst i spiserøret. Foto: Pepermpron / Shutterstock / NTB Vis mer

Diagnose

Diagnosen stilles ved hjelp av gastroskopi. Gastroskopi er en undersøkelse hvor legen kan kikke direkte på innsiden av magesekken din ved hjelp av en tynn slange med et miniatyrkamera.

Fastlege kan henvise deg til denne undersøkelsen. Ved denne undersøkelsen kan det også tas biopsier for å undersøke vevet.

Kan hos noen utvikle seg til kreft

BØ kan ha ulike grader av forandringer av slimhinnen. Hvor mye slimhinne som er rammet og hvor omfattende forandringene er, varierer. Ved gastroskopi tas prøver av slimhinnen for biopsi. Denne kan vise:

 • Forandringer av slimhinnen, men biopsi viser ikke unormal celleforandring.
 • Forstadier til kreft, biopsi viser unormale celleforandringer, såkalt dysplasi.

Hvis du får diagnosen Barrets øsofagus, skal du uansett gå til standardiserte kontroller med gastroskopi (4), fordi noen ganger kan Barretts utvikle seg til spiserørskreft, som er en alvorlig diagnose. Det er likevel viktig å understreke at de fleste som får påvist BØ ikke utvikler kreft.

Hvor ofte du skal gå til kontroll avhenger av hvor mye forandringer det er i slimhinnen.

Hvor vanlig er tilstanden?

I en svensk undersøkelse, der 1000 tilfeldig utvalgte fikk gjennomført en gastroskopiundersøkelse, hadde 1,6 % BØ (1).

Hvis du har hatt refluxplager lengre enn 10 år, har du økt risiko for å utvikle BØ (3).

Hvem er mest utsatt?

 • Flere menn enn kvinner utvikler BØ.
 • Eldre, over 60 år er mest utsatt
 • Røyking er en kjent risikofaktorer
 • Overvekt er også en kjent risikofaktorer

Symptomer

BØ trenger ikke ha noen symptomer, men ofte symptomer på GERD som er halsbrann, sure oppstøt og øvre magesmerter. (5)

Symptomer man skal være oppmerksom på og søke lege ved:

 • Økende plager med halsbrann
 • Halsbrann på natten
 • Smerter eller vansker med å svelge
 • Følelse av mat som sitter fast i spiserøret
 • Konstant sår hals, sur smak i munnen eller dårlig ånde
 • Utilsiktet vekttap
 • Blod i avføring
 • Oppkast
  (5)

Behandling

De som har påvist BØ bør få behandling med medisiner som reduserer syreproduksjonen i magesekken.

Nasjonalt handlingsprogram for spiserørskreft har beskrevet et standardløp for hvor ofte du skal kontrollere BØ i ulike stadier. (1, 4)

Jevnlige undersøkelser med gastroskopi er for å kontrollere at tilstanden ikke utvikler seg til kreft.

Hvis det blir påvist celleforandringer eller kreft i tidlig stadium vil man ved hjelp av endoskopi fjerne vev. (1)

Prognose

Du kan leve helt greit med BØ, så lenge det ikke utvikler seg til kreft. De fleste som har BØ utvikler ikke kreft.

Hvis du har fått påvist BØ vil du ha en årlig risiko på 0,5 % for å utvikle spiserørskreft av typen adenokarsinom. Spiserørskreft er en alvorlig diagnose. Kun 1 av 4 med påvist spiserørskreft lever etter 5 år (1).

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring