Mikropenis

Mange menn bekymrer seg for penisstørrelsen, og noen tror at de har mikropenis. Sannheten er at det gjelder svært få. Om man oppdager mikropenis tidlig, er det god hjelp å få.

MIKROPENIS: De største problemene knyttet til mikropenis, sitter som regel i hodet til mannen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MIKROPENIS: De største problemene knyttet til mikropenis, sitter som regel i hodet til mannen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange menn er opptatt av penisstørrelse, og noen er bekymret for om penisen er «stor nok». Det finnes mange ulike studier som har undersøkt penisstørrelse, men den største studien som baserer seg på målinger utført av helsepersonell, kom i 2015 (King’s College, London). Denne inkluderte undersøkelser av mer enn 15 000 menn.

Resultatet viste at gjennomsnittslengden på en erigert penis er 13,1 cm (9,2 cm i slapp tilstand). Gjennomsnittet på omkretsen er 11,6 cm.

Noen tror at kroppshøyde, eller størrelse på føtter eller hender, har en sammenheng med penisstørrelse. Trolig har det lite å si. Det eneste som tydet på å kunne ha betydning, var sammenhengen mellom kroppshøyde og penislengde – dog var koblingen svak.

Definisjonen på mikropenis

Sturla Pilskog er urolog ved Bærum sykehus, og har nylig utgitt boka «Penis. En håndbok». Han skriver at mange menn feilaktig mener at de har en svært liten penis, men i realiteten gjelder det ganske få. Cirka én av 7000 gutter blir født med mikropenis – noe som tilsvarer en prosentandel på 0,015.

Definisjonen på mikropenis vil variere ut ifra gjennomsnittstørrelse, men som regel defineres det som maks syv-åtte centimeter erigert. Gjennomsnittstørrelsen varierer mellom ulike land.

Som regel defineres mikropenis som maks syv-åtte centimeter erigert.

- Mikropenis oppdages som oftest i god tid før man kommer i puberteten, og da vil man som oftest starte med hormonbehandling. Årsaken til mikropenis er trolig en skjevhet i hormonbalansen, og lite testosteron. Hormontilskudd før pubertet vil i de aller fleste tilfeller sørge for ganske normal utvikling av penis, sier Pilskog.

- Kan penislengden bli «normal» ved slik behandling?

- Man vil nok ikke slå verdensrekorden i størst penis, men lengden vil som oftest bli helt gjennomsnittlig.

UROLOG: Sturla Pilskog. Foto: Ida Bergersen
UROLOG: Sturla Pilskog. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Forstørre penis

Dersom man ikke oppdager mikropenis i ung alder, men først tar tak i det i voksen alder, vil kirurgi være det eneste behandlingsalternativet.

- Da er det vanlig å sette inn en penisprotese, slik at penisen blir lengre. Man kan dra den ut en del. Men det er viktig å informere om at det er et inngrep hvor vi fjerner all normal funksjon fra penis – den kan ikke bli stiv på vanlig måte igjen, sier Pilskog.

Ved et slikt inngrep settes det inn sylindre, og ofte sammen med en liten pumpe med væske som ligger i lysken eller pungen.

- Dersom man trykker på pumpa fylles sylindrene med vann, slik at de blir stive. Ved å trykke på en knapp, tømmes disse sylindrene, og penis blir slapp igjen. Det finnes også penisproteser som er stive hele tiden, som du nærmest «bretter ut». Pasientene som får denne behandlingen, er stort sett fornøyde med resultatet.

LES OGSÅ: Penisfraktur

Like god funksjon

Pilskog forklarer at menn med mikropenis kan ha like god funksjon som menn med lengre penis.

- Jeg har hatt pasienter med penislengde på 3,5 cm i erigert tilstand, som har tre barn. Det kan fungere helt fint.

Han understreker at det vanskeligste med tilstanden, er stigma.

- Det er svært få menn som har mikropenis, men de fleste lærer seg å leve med det. De fleste jeg har møtt i godt voksen alder, har fått en partner, og vært åpne om det lenge. Det vil nok være vanskeligere i tenårene og i ung voksen alder, men de fleste lever helt fint med det.

I penisboka har Pilskog beskrevet hvordan det er riktig å måle penislengde: Du legger en linjal på oversiden av penis, og presser den ganske hardt helt inntil skambeinet. Lengden måles helt på tuppen av penishodet (eventuelt lang forhud inkluderes ikke).

Slik kan samlivet fungere bedre

Lege, psykiater og sexolog Haakon Aars forklarer at menn med liten penis bør onanere og ha samleie på lik linje som alle andre menn.

- Ved samleie bør man finne frem til stillinger som gir mest mulig friksjon, som fører til at partner også kjenner dette. Ved heteroseksuelt samleie er det kvinnens klitoris som er det mest følsomme punktet, og da kan man bruke fingre, tunge eller et sexleketøy. Sånn sett er det ingen stor forskjell mellom en vanlig penis og en liten penis, med tanke på hvordan man stimulerer kvinnen best.

SEXOLOG: Haakon Aars
SEXOLOG: Haakon Aars Vis mer

Aars understreker at mikropenis først og fremst er et psykisk problem for mannen, og hans selvfølelse.

- Det kan spesielt være vanskelig i situasjoner hvor man sammenligner seg med andre gutter/menn, slik som i garderoben, dusjen, på skolen og så videre. Det kan gi et mindreverdighetskompleks, som kan føre til at man ikke tør å gå inn i seksuelle relasjoner med andre – uavhengig av om man er heterofil eller homofil, sier han, og legger til:

- Det er kanskje enda vanskeligere for homofile, da de sammenligner seg med partner, og forskjellen kan være stor. Derfor kan dette være en indikasjon for plastisk forstørrelsesoperasjon av penis.

LES OGSÅ: Lavt testosteron: påvirker først og fremst sexlysten

Ikke alltid vellykket med operasjon

Etter puberteten kan ikke penisstørrelse eller tykkelse øke med ytterligere tilførsel av testosteron.

- Til tross for dette averteres utallige såkalte vidunderpreparater, spesielt på internett. Og dessverre er det en del «kollegaer» som har funnet ut at det er penger å tjene på menns forfengelighet – eller kanskje snarere mangel på selvtillit – og en stor tro på at penisstørrelse er nødvendig for å lykkes på ”det seksuelle markedet”.

Aars forklarer at det er leger som har spesialisert seg på såkalte «penisforstørrende/penisforlengende operasjoner».

- Dette er meget omdiskutert. Min kliniske erfaring tilsier at det har ført til mer ulykke enn lykke hos dem som har latt seg operere. Eneste unntak for operasjon er for de som faktisk har en mikropenis.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring