Penisfraktur: Penis kan brekke

Hvis en erigert penis blir utsatt for stor kraft kan den «brekke». Penisfraktur er en sjelden skade som gjerne oppstår ved seksuell aktivitet.

STERKE SMERTER I PENIS: En urovekkende knekkelyd under sex, etterfulgt av sterke smerter, er antagelig penisfraktur. Tilstanden bør raskt evalueres av lege.  Foto: NTB / Shutterstock.
STERKE SMERTER I PENIS: En urovekkende knekkelyd under sex, etterfulgt av sterke smerter, er antagelig penisfraktur. Tilstanden bør raskt evalueres av lege. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fraktur av penis er en sjelden tilstand som gjerne oppstår i forbindelse med seksuell aktivitet. Dette fordi penis må være erigert for at skaden skal oppstå. Typisk sykehistorie inkluderer en belastning mot penis som resulterer i en «kneppe-lyd» og påfølgende sterke smerter. Penis hovner opp og kan bli misfarget og skjev.

Les også: Beinbrudd (Fraktur)

Penis-anatomi

En «penisfraktur» er ikke en ekte fraktur i ordets rette forstand. En «fraktur» er det samme som et benbrudd, altså en skade på en knokkel (en del av skjelettet).

Penis inneholder ingen knokler, men et erektilt vev kalt svamplegeme. At vevet er erektilt betyr at det ved seksuell stimulering fylles med blod, forstørres og avstives. Penis består av flere slike svamplegemer: De to sammenvokste corpus cavernosum på oversiden av penis, og corpus spongiosum på undersiden. Da disse vevene er fylt med blod og avstivet kan en stor belastning gi skade på bindevevshinnen som holder alt på plass. Denne kalles «tunica albuginea».

FYLLES MED BLOD: Anatomien til penis forklart. Perspektivet er tilsvarende glassplaten til venstre i bildet. Foto: NTB / Shutterstock.
FYLLES MED BLOD: Anatomien til penis forklart. Perspektivet er tilsvarende glassplaten til venstre i bildet. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Diagnostisering og behandling

Ved mistanke om penisfraktur bør du snarest kontakte lege. Legen vil i førsteomgang undersøke penis. Det er viktig å avdekke om også urinrøret er påvirket av skaden. 1 av 5 penisfrakturer inkluderer slik skade.

Hvis legen mistenker penisfraktur kan det være aktuelt med bildeundersøkelse. Ultralyd av penis kan påvise brudd av bindehinnen og indikerer skade på corpus cavernosum. Alternativt kan MR-undersøkelse benyttes. Ved mistanke om skade av urinrøret kan undersøkelse med uretroskopi være aktuelt. Da føres et tynt rør med et kamera inn i urinrøret.

Penisfraktur behandles med kirurgi. Uten kirurgisk behandling risikerer pasienten erektil dysfunksjon og/eller vedvarende skjev penis. Operasjonen innebærer å åpne opp og sy den skadede bindevevshinnen.

Les også: Ereksjonssvikt er et vanlig problem

BACULUM HOS HUND: Røntgen av en hund, en av mange pattedyr med ekte knokkel i penis. Foto: NTB / Shutterstock.
BACULUM HOS HUND: Røntgen av en hund, en av mange pattedyr med ekte knokkel i penis. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Ekte penisknokkel hos dyr

Selv om den menneskelige penis er helt uten noen ekte knokkel så er dette langt fra normen ellers i dyreriket. Penisbeinet kalles «baculum» eller «os penis» (penisbeinet på latin). Mange andre pattedyr har baculum, inkludert våre nære slektninger sjimpanser. Men penis og penisbeinets form varierer stort mellom arter. Variasjonen er faktisk så stor at biologer mener det ytre mannlige kjønnsorgan er det organet med raskest evolusjonær utvikling og endring mellom ulike arter. Dette er hovedsaklig på grunn av seksuell seleksjon. Det betyr for eksempel at artenes hunkjønn oftere velger seg en partner med stor penis og dermed selekterer denne egenskapen i populasjonen. Eller at en type penis kan gi økt sjanse for å befrukte en partner.

Biologer har også funnet ut at penisbein er vanligere hos arter som har mange seksuelle partnere og hos arter hvor samleie varer i lengre tid. Hos disse artene kan et penisbein øke sjansene for befruktning på flere måter: Beinet kan forhindre sammenpressing av urinrøret ved ereksjon (Slik som skjer hos mennesker, se illustrasjon), dette kan øke trykket i ejakulasjonen. Beinet kan også tillate langvarig samleie, slik kan hannen forhindre at andre konkurrenter får tilgang til partneren.

HAR PENISBEIN: Sjimpansen har et ekte penisbein, men spesielt velutstyrt er den ikke. Foto: NTB / Shutterstock.
HAR PENISBEIN: Sjimpansen har et ekte penisbein, men spesielt velutstyrt er den ikke. Foto: NTB / Shutterstock. Vis mer

Velutstyrt selv uten bein

På tross av at den menneskelig penis er helt uten «baculum» er vi de mest velutstyrte blant primatene. Mennesker har størst penisomkrets av alle de store apene, og lignende penislengde som sjimpanser og dvergsjimpanser (14-17 cm). Orangutanger har til sammenligning 8,5 cm i erigert tilstand, mens den den ellers så velbygde goriallen må nøye seg med rundt 6 cm.

Les også: Hva er normal størrelse på penis?Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring