Sår eller blemmer på penis: Seksuelt overførbare sykdommer

Sår eller blemmer i underlivet hos menn kan være symptom på en kjønnssykdom.

SÅR PÅ TISSEN? Hos voksne menn er seksuelt overførbar infeksjoner en vanlig årsak, men soppinfeksjoner eller eksemsykdom kan også være årsaken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SÅR PÅ TISSEN? Hos voksne menn er seksuelt overførbar infeksjoner en vanlig årsak, men soppinfeksjoner eller eksemsykdom kan også være årsaken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er mange tilstander som kan medføre utslett, sår eller eksem på mannlige kjønnsorganer. Seksuelt overførbare infeksjoner kan være en av flere årsaker til sår eller utslett på penis.

NÆRBILDER AV ULIKE SÅR OG UTSLETT I GALLERI NEDERST I SAKEN.

1. VANLIGE SEKSUELT OVERFØRBARE INFEKSJONER

Nedenfor finner du de vanligste seksuelt overførbare infeksjoner i Norge, som kan gi sår og blemmer i underlivet hos menn.

Kjønnsvorter, Humant Papilloma Virus

Kjønnsvorter er en vanlig, ofte asymptomatisk, kroppen kvitter seg med disse infeksjonene av seg selv i de fleste tilfeller. Noen kan utvikle seg til vorter på penis. Det er flere subtyper av dette viruset, og mange har mer enn en type virus. Menn som får vorter får dem vanligvis på penis og området mellom penis og anus. Det er veldig sjelden at man får vorter på pungen. Vortene kan være hudfarvete, rosa, hyperpigmenterte, eller brunaktige, og de kan se ut som blomkål, de kan være flate, de kan være harde og ru eller myke og glatte.

Molluscum contagiousum

Molluscum contagiousum er forårsaket av et koppevirus. Utsettet er vanligvis små 1-3 mm rosa til hudfarget papler som er kjennetegnes ved at det er et lite søkk i midten av paplen. De sees rett over bekkenbeneområdet når de er seksuelt overført. De kan også finnes på penis og i lysken. Molluscum er ofte asymptomatiske, men de kan bli smertefulle hvis de blir irritert. Hvis de er små er det lett at de blir oversett ved en klinisk undersøkelse.

Les mer om mollusker:

Syfilis

Syfilis, forårsaket av en spiroket, Treponema pallidum, presenterer vanligvis med et enslig, smertefritt sår på kjønnsorganene, også kalt sjanker. Smertefrie hovne lymfeknuter på en side i lysken er også ofte tilstede. Såret blir synlig 9 til 90 dager etter seksuell kontakt. Såret vil gro uten behandling over flere uker. Sekundær syfilis dukker opp 3 til 12 uker etter utbruddet av sjanker og varer ca 3 til 10 uker. Hudmanifestasjoner er den vanligste formen for sekundær syfilis og er preget av mange røde til kobberfarget tynne flekker med en skallaktig overflate på håndflatene og fotsålene. Condyloma lata er en annen måte sekundær syfilis presenterer med 1-2 cm fuktig, flate, vorteaktige knuter. De er ofte ved siden av hverandre. Hovne lymfeknuter er vanlig og man føler seg dårlig. Sekundær syfilis er også assosiert med involvering av slimhinner og et utbredt utslett som brer seg til håndflatene og fotsålene.

Les mer om syfilis:

Flatlus

Flatlus er en liten lus som er cirka to millimeter lang. Flatlus foretrekker kjønnsområdene og smitter ved seksuell kontakt. Flatlus kan i sjeldne tilfeller også smitte via håndklær, sengetøy og klær. De kan også bo under armhulene. De suger blod og man får kløe. Man kan ha flatlus en periode uten å vite det, men de er godt synlige hvis man inspiserer området godt. Bittene fører til en allergisk reaksjon hos mange som igjen fører til at man blir oppmerksom på smitte. Lusene er kvadratiske og hudfarget eller brune. De sitter som regel på håret og man kan se at de beveger seg. Etter en periode ser man også larver og egg, ifølge fhi.no.

Siden intimbarbering har blitt mer og mer vanlig ser man sjeldent flatlus i Norge i dag.

- Les mer om flatlus

Skabb

Skabb skyldes midden Sarcoptes scabiei. Hunnmidden graver seg ned i huden og lager overflatiske ganger. I disse gangene legges egg som så klekkes. Smitte er vanligvis ved seksuell kontakt.

Les mer om skabb:

Gonoré

Symptomene ved gonoré er først of fremst svie ved vannlatning og gulgrønn utflod fra urinrør. Men ømme testikler, rødhet eller sårhet på tuppen av penis kan også være et symptom hos menn.

- Les mer om gonoré og se bilder

2. MER SJELDNE SEKSUELT OVERFØRBARE INFEKSJONER

Disse sykdommene har liten utbredelse i Norge, smitte skjer som regel i utlandet.

Granuloma inguinale, donovanosis

Granuloma inguinale er en seksuelt overført sykdom forårsaket av bakterien Klebsiella (Calymmatobacterium) granulomatis. Denne sykdommer er veldig sjelden i Norge, og de fleste smittes i tropiske eller subtropiske strøk. Den begynner som et enslig, smertefritt sår og gir langvarig sårdannelse i kjønns-eller endetarmsområdet, ifølge sml.no

Bløt sjanker

Sykdommen forekommer svært sjelden i Norge, men er relativt hyppig i tropiske strøk. Utslettet er kjennetegnet ved en pussfylt liten blemme, som sprekker og blir til et smertefullt sår. Diameteren på såret kan være fra 1 mm til 2 cm. Kan også ramme lyskene. I cirka halvparten av tilfellene vil forstørrete lymfeknuter i lysken utvikles til abscess. Abscessen kan sprekke spontant og tømmes for puss.

Les mer om bløt sjanker

Lymphogranuloma venreum

Lymphogranuloma venreum er en seksuelt overført infeksjon som skyldes Chlamydia trachomatis. Dette har vært en uvanlig sykdom i Norge da den igjen er vanligere i tropiske strøk, men det har vært rapportert utbrudd blant menn som har sex med menn i Europa. Sykdommen presenterer vanligvis med et sår som følges av smertefulle, hovne lymfekjertler i lysken og en ofte påfølgende verkebyll. Sykdommen kan også forekomme i rektum og gi systemisk sykdom, ifølge Tidsskriftet.

LES OGSÅ: Oversikt: Seksuelt overførbare sykdommer / kjønnssykdommer i Norge

BILDEGALLERI - SÅR, UTSLETT ELLER EKSEM PÅ MANNLIGE KJØNNSORGANER

Husk at en tilstand kan ha stor variasjon i utseende. Kontakt lege ved et sår, eksem eller utslett på kjønnsorganger, slik at du kan få riktig behandling, og utelukke at det er en ondartet tilstand.

Alle bildene i galleriet er hentet fra NTB Scanpix / Science Photo

Andre sykdommer og tilstander som kan gi sår og utslett i underlivet hos menn.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring