Trang forhud

De aller fleste guttebarn er født med trang forhud, men det er sjelden man behøver å gjøre noe med det. Voksne kan også utvikle tilstanden og det kan da skape problemer for sexlivet og gi ulike plager.

OPERASJON AV TRANG FORHUD: En liten operasjon er effektiv behandling. Foto: Casa nayafana / Shutterstock / NTB
OPERASJON AV TRANG FORHUD: En liten operasjon er effektiv behandling. Foto: Casa nayafana / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er trang forhud?

Trang forhud kalles fimose eller phimose på det medisinske fagspråket, og betyr at forhuden helt eller delvis ikke kan trekkes tilbake på/over penishodet. Voksne kan også utvikle tilstanden, og kan vanskeliggjøre samleie eller onani. Tilstanden kan kompliseres med infeksjon. Trang forhud er et normalt hos guttebarn, vanligvis vokser de det av seg i løpet av få år.

Legene i Lommelegens rådgivningstjeneste får svært mange spørsmål om trang forhud.

Trang forhud hos baby og barn

Når gutter er nyfødte, kan forhuden normalt ikke trekkes tilbake. Åpningen er akkurat så stor at gutten kan tisse. Dette er normalt, og man skal ikke prøve å trekke forhuden bakover. Innsiden av forhuden sitter nemlig fast i penis, og dersom man trekker den bak med makt, vil det kunne bli både smertefulle rifter og grobunn for bakterier. Gutten selv er den første som skal trekke forhuden bakover!

- Det er veldig vanlig og normalt hos barn. Forhuden henger ofte delvis fast i glans (penishodet) når guttebarn blir født, men vil løsne etter hvert, har spesialist i urologi hos Aleris, Leif Erik Grønning, tidligere fortalt Lommelegen.

- Vi får mange henvendelser fra bekymrede foreldre. Vårt råd er som regel å gjøre minst mulig, og ikke tøye, sier Grønning.

Det er naturlig allerede fra de er små, at gutter finner glede i å leke med seg selv. Etter hvert oppdager han penis for alvor, og begynner å trekke og dra i den. Dette fører til at forhuden slakkes over tid.

Men for noen kan fimosen skape problemer, og det hender barn må opereres.

LES OGSÅ: Skjev penis - lett grad er helt normalt

Blåses opp som en ballong

Av og til kan det se ut som om tuppen av penis blir blåst opp som en ballong når gutten tisser. Dette er opphav til bekymring både blant foreldre og guttene selv. Ingen fare: dette er normalt, det er urin som midlertidig kommer inn under forhuden, og er på en måte naturens egen måte å gradvis strekke i forhuden.

Selv om forhuden er såpass trang at han får slik utposning når han tisser, er det ikke nødvendig med mer enn vanlig hygiene, ikke prøv å rengjøre under forhuden.

LES OGSÅ: Blod i urinen

Forhuden kan trekkes tilbake først når barnet er i skolealder

Etter hvert er mulig for gutten å trekke forhuden fullstendig tilbake. Dette kan skje når gutten er i barneskolealder, eller først opp mot pubertetstid. Forhuden skal da kunne gli bakover uten problemer ved urinering, rengjøring og onanering, og lett gli frem igjen etterpå.

- NORMAL TILSTAND HOS BARN: Det sier urolog Leif Erik Grønning. Foto: Privat
- NORMAL TILSTAND HOS BARN: Det sier urolog Leif Erik Grønning. Foto: Privat Vis mer

Utvikling av trang forhud hos voksne

Også voksne kan ha fimose, selv om det ikke har vært et problem tidligere. Den vanligste årsaken er en autoimmun betennelsestilstand. Huden blir rød og irritert med sårdannelser. Etter hvert blir forhuden fortykket og trang og vanskelig å trekke tilbake. Renhold blir vanskelig, og seksuell aktivitet kan bli smertefull.

- Voksne menn kan få trang forhud ved hudsykdom som gir fortykket hud og arrdannelse. Da kan det bli vanskelig å trekke tilbake forhuden, forklarer Grønning.

- Det kan bli sårt. En streng på undersiden av penis kalt frenulum kan av og til også gi problemer med smerter og sårdannelser. Av og til kan strengen ryke akutt ved samleie.

LEGEN SVARER: Blødning etter fimose-operasjon

Behandling

Trang forhud kan behandles med tøyeøvelser man gjør selv, medisinske kremer eller salve. En liten operasjon kan for mange være en effektiv behandling.

  • Barn: - Man gjør som regel ikke noe med dette før barnet er mellom 8 og 10 år. Og man venter kanskje ennå lengre hvis problemet ikke er stort. Hvis det er vanskelig å tisse, man tisser i ”sprederstråle” eller har smerter kan man vurdere operasjon hos barn. Operasjon hos barn utføres i narkose, sier Grønning.

- Det at forhuden blåser seg opp når man tisser er ikke noen grunn til å operere i seg selv. Det er plagene som avgjør.

  • Voksne: - Det er mulig å behandle med steroidkrem og tøyeøvelser, men vi ser at dette har begrenset effekt. Operasjon er en såkalt forhudplastikk hvor man ikke fjerner, men lager litt romsligere forhold. Noen ganger kan det være snakk om å fjerne hele forhuden. Operasjon hos voksne utføres som regel ved lokalanestesi. Dersom problemet gjelder en kort og smertefull streng, gjøres en frenulumplastikk, også i lokalanestesi, sier Grønning.

LEGESVAR: Vondt å trekke forhuden tilbake

Når skal du oppsøke lege?

  • Barn: - Noen barn har gjentatte betennelser eller forhuden blir så trang at det gir hygieniske problemer. Da bør man oppsøke lege. En sjelden kan gang kan det bli så trangt at barnet ikke klarer å tisse. Det er en hastesituasjon som straks må vurderes av lege/urolog.
  • Det samme gjelder dersom en trang forhud som er trukket tilbake ikke lar seg føre frem over penishodet igjen, såkalt parafimose. Les mer om dette nedenfor.
  • Voksne: - Hvis du har nyoppstått trang forhud, bør det vurderes av urolog, sier Grønning. En sjelden gang kan trang forhud føre til kreft.

- I sjeldne tilfeller kan dette utvikle seg til kreft i penis, sier Grønning. Det er derfor viktig å kontakte lege ved fortykket forhud og betennelse i penis.

Komplikasjonen parafimose: Kan bli farlig

Parafimose - også kalt spansk krage - er noe helt annet enn fimose. Parafimose kalles det når forhuden er trukket tilbake bak kanten på penishodet, men ikke kan trekkes frem igjen. På norsk kalles det ofte spansk krage. Dette er en akutt situasjon, og kan bli alvorlig dersom det ikke blir behandlet.

Jo lenger tid forhuden sitter fast, desto mer svulmer området opp, og det dannes en stram ring som kan hindre blodomløp og lymfedrenasje til og fra penishodet og forhuden. Penishodet kan svulme nokså voldsomt opp med blod og væske, dette er som regel svært smertefullt. Noen ganger er det imidlertid lite smerter forbundet med dette. Resten av penis er vanligvis ikke påvirket. Det er vanskelig eller umulig å late vannet.

Hva kan skje?

Når vevet ikke får oksygen fra nytt blod, kan det bli gangren (koldbrann). Dersom man ikke får behandlet tilstanden før gangren setter inn, kan det bli snakk om penisamputasjon!

Hvordan behandle parafimose?

Det er viktig å så fort som mulig minske hevelsen i penishodet slik at forhuden kan trekkes på plass igjen.

Prøv først å klem hånden hardt rundt penishodet. Dette vil ofte være nok til at forhuden glipper over, og da vil etter hvert hevelsen gå over av seg selv igjen. Det kan også være et forsøk verd å legge på is rundt for å redusere hevelsen.

Dersom dette ikke hjelper, må lege oppsøkes så fort som mulig. Hos legen vil man først prøve å redusere hevelse med trykk og is. Hvis det ikke lykkes, kan man sette inn en sprøyte som hjelper til med å drenere overskuddevæske.

Hvis ingenting annet nytter, må det gjøres et lite snitt i forhuden for å frigjøre den.

Forebygge parafimose ved trang forhud

Dersom du har trang forhud, er det derfor viktig at du alltid er nøye med å trekke forhuden helt på plass igjen etter at du har badet, vasket deg, latt vannet eller hatt sex for å forebygge at den setter seg fast.

Kilder

Revisjon 12.10.2021: Denne artikkelen har blitt oppdatert av Elisabeth Lofthus, sykepleier, og komplettert med mer innhold. Intervju av Grønning fra 2016

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring