10 regler for godt medisinvett

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

1. Bruk medisinen slik legen har bestemt. Følg bruksanvisningen nøye! Ta medisinen:

-i riktig mengde
-på tidspunktet du har fått beskjed om
-i perioden som er bestemt

2. Ta kontakt med legen dersom du føler deg uvel på grunn av medisinen du bruker.

3. Er det en medisin du ikke tåler: Skriv opp navnet! Da vil du kunne gi sikker beskjed når du senere søker lege eller hvis du skulle bli innlagt på sykehus.

4. Ta med de medisinene du bruker dersom du oppsøker en ny lege eller skulle bli innlagt på sykehus.

5. Bruk ikke medisiner som har blitt til overs etter en kur, uten at du har snakket med legen om det. På apoteket kan du bli kvitt gamle medisiner.

6. Oppbevar medisiner utilgjengelig for barn.

7. Lån ikke bort medisiner som er kjøpt på resept. Lån heller ikke slike medisiner av andre.

8. Vær særlig forsiktig med medisiner

-når du gir dem til barn
-når du er gravid eller ammer
-når du bruker andre medisiner fra før

9. Bruk ikke alkohol og søvndyssende eller berolignende medisiner samtidig. Medisiner merket med rød varseltrekant betyr at du skal være varsom i trafikken eller ved risikofylt arbeid. Andre medisiner kan også påvirke evnen til å kjøre bil. Er du i tvil spør legen eller på apoteket.

10. Spør hos legen eller på apoteket hvis du er i tvil om hvordan du skal bruke en medisin.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring