Allergimedisin mot fyllesyke?

Blir du mindre fyllesyk av å ta allergitablett før du drikker alkohol? Og kan det være farlig?

IKKE EN FARLIG KOMBINASJON: Allergitabletter har ingen dokumentert virkning mot bakrus, sier legene. Selv om det ikke virker, er det heldigvis ikke farlig å ta allergimedisin og alkohol sammen. Foto: Shutterstock
IKKE EN FARLIG KOMBINASJON: Allergitabletter har ingen dokumentert virkning mot bakrus, sier legene. Selv om det ikke virker, er det heldigvis ikke farlig å ta allergimedisin og alkohol sammen. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Noen bruker allergimedisiner (legemidler med antihistaminer) for å unngå å bli dårlig dagen derpå.

– Årsakene til bakrus er sammensatte, og det er ikke en enkelt årsak som kan helbredes med en «vidundermedisin». Det er ingen legemidler som hjelper direkte mot bakrusen, sa Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, da Lommelegen intervjuet ham i 2016.

VIDUNDERMIDDEL? Noen hevder at allergimedisinen Zyrtec skal hjelpe mot fyllesyke. Det er helt feil. Foto: VG/NTB Scanpix
VIDUNDERMIDDEL? Noen hevder at allergimedisinen Zyrtec skal hjelpe mot fyllesyke. Det er helt feil. Foto: VG/NTB Scanpix Vis mer

Allergitabletter som Cetirizin eller Loratadin har ingen dokumentert virkning på fyllesyke.

– Det er ikke farlig å prøve, og noen som har prøvd det melder om en god virkning, påpeker Madsen.

LEGEN SVARER: – Jeg føler meg fyllesyk hver dag uten at jeg drikker alkohol

Mest sannsynlig placebo-effekt

Brynjulf Barexstein er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen, og har hørt denne teorien flere ganger.

– Det er ingen fornuftige hypoteser om hvorfor i all verden det fysiologisk sett eventuelt skulle virke heller. Det undrer meg derfor hvordan dette kjerringsrådet har oppstått. Jeg gjetter på at det kan ha oppstått som kjerringråd flest: Man tager hva man haver (veldig mange har allergitabletter hjemme) og så har man «merket» at man ikke har blitt fullt så fyllesyk som forventet, sier Barexstein.

Han tror det er mer sannsynlig at det positive resultatet skyldes en placebo-effekt, eller at vedkommende ubevisst har drukket litt mer forsiktig, siden det tross alt var en underliggende motivasjon å ikke bli så fyllesyk.

– Dermed trekker man en falsk konklusjon om at «det virket» - og så har budskapet spredt seg. Falsk læring, som det også kalles, forteller Barexstein.

LES OGSÅ: Stadig flere får skrumplever

Ikke bland alkohol og medisiner

Prinsipielt skal man ikke bruke medisiner for annet formål enn det de er godkjent for. Allergimedisiner og alkohol er likevel ikke en farlig kombinasjon.

– Det finnes en lang rekke medisiner som ikke skal blandes med alkohol. Som hovedregel bør ikke medisiner som påvirker sentralnervesystemet (beroligende, sterke smertestillende, antidepressiva) kombineres med alkohol, sier Barexstein.

Der er mange måter medisiner kan interagere med alkohol:

 • Noen medisiner kan få forsterket virkning
 • Noen medisiner kan miste virkning
 • Andre medisiner kan føre til at alkoholen «virker» mye sterkere
 • Noen medisiner kan gi patologisk rus (for eksempel bli voldelig)

– Å kjøpe «vidundermidler» på nettet som skal hjelpe mot fyllesyke vil jeg på det sterkeste fraråde, påpeker Madsen i Legemiddelverket.

LEGEN SVARER: – Jeg drikker en flaske rødvin hver kveld

Vanlige årsaker til fyllesyke

Uttørking og søvnmangel kan bidra til bakrus, ifølge Helsedirektoratet:

Alkohol stimulerer de mekanismene i kroppen som blant annet gjør deg mer oppstemt og samtidig mer avslappet, og derfor vil kroppen måtte jobbe ekstra når alkoholen ikke lenger er tilstede for å kompensere for den manglende stimulansen.

– Noen tror bakrus skyldes en slags form for abstinens – at hjernen strever med å bli normal igjen etter en skikkelig rotbløyte, sier Madsen.

Her er fem årsaker til bakrus:

 1. Væsketap. Alkohol hemmer dannelsen av ADH (anti-diuretisk hormon), noe som fører til økt urinmengde.
 2. Irritasjon i magesekken. Sterk alkohol kan gi kraftig irritasjon i magesekken som fører til kvalme og oppkast
 3. Røyking – heftig røyking kan bidra til uvelfølelse og kvalme
 4. Forspisning – ofte ledsages alkohol av mye fet mat - spesielt i juletider - det kan gi kvalme, diare og oppkast
 5. Reaksjon på stoffer i drikkevarene. I rødvin finnes stoffer som kan utløse migrene. Særlig i brunt brennevin kan det finnes små mengder metanol – som omdannes til formaldehyd – og som kan føre til kraftig kvalme og uvelfølelse. Det er imidlertid så små mengder at noen alvorlig forgiftning ikke kan skje.

(Kilde: Steinar Madsen)

Dette skjer med kroppen når du har promille

QUICK FIX: Det er mange som ønsker et vidundermiddel som kan kurere dem dagen derpå ... Foto: Shutterstock
QUICK FIX: Det er mange som ønsker et vidundermiddel som kan kurere dem dagen derpå ... Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Når medisiner og kosttilskudd sammen gir uheldig virkning

Dette hjelper mot bakrus

Det finnes mange undersøkelser og forskning på hva som kurerer fyllesyke, siden det opptar mange.

– Det er bare å drikke mindre alkohol og å drikke rikelig med væske som kan motvirke bakrus, råder Madsen i Legemiddelverket.

– Å drikke vann mellom alkoholenhetene virker indirekte, fordi det som hovedregel vil redusere totalinntaket av alkohol, forklarer Barexstein.

Vann kan motvirke dehydreringsdelen av en fyllesyke, men det er ikke gitt at du unngår å bli fyllesyk likvel.

– Selv om man sørger for å ikke bli dehydrert ved å drikke vann underveis, kan en bli solid fyllesyk på grunn av alkoholmengden ene og alene, sier Barexstein.

Her er Helsedirektoratets oppskrift på å unngå fyllesyke:

 • Drikk alkohol med måte
 • Drikk vann ved siden av
 • Spis mat mens du drikker
 • Ikke sov på stigende rus

Les også: Kan man drikke alkohol når man bruker antibiotika?

Medisin mot fyllesyke?

Dersom hodepinen blir ille, kan du bruke paracetamol. En syrenøytraliserende tablett kan være til hjelp ved kvalme og magesmerter.

– Ibuprofen kan irritere magen og gjøre plagene verre, sier Madsen.

Andre smertestillende medisiner av såkalte ikke-steroide antiinflammarotiske midler (NSAIDs) bør unngås i kombinasjon med alkohol. Kombinert med alkohol kan disse stoffene gi blødninger i mage/tarm, advarer Helsedirektoratet.

Oppsummering

Det er ingen legemidler som hjelper direkte mot bakrusen. Allergitabletter som Cetirizin eller Loratadin har ingen dokumentert virkning på fyllesyke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring