Derfor skal medisiner oppbevares mørkt

Ved feil oppbevaring brytes virkestoffene i medisinene fortere ned.

FEIL OPPBEVARING: Varme, fuktighet og lys kan påvirke nedbrytingsprosessen i medisinene, slik at virkestoffene endres fortere. Foto: Scanpix
FEIL OPPBEVARING: Varme, fuktighet og lys kan påvirke nedbrytingsprosessen i medisinene, slik at virkestoffene endres fortere. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisiner har begrenset holdbarhet og må oppbevares riktig. Unngå derfor å legge medisinene på steder med høy temperatur og mye lys, råder Helsedirektoratet.

Alle legemidler er merket med utløpsdato og opplysninger om hvordan medisinen skal oppbevares i pakningsvedlegget. Produktet har godkjent kvalitet frem til utløpsdato, men bare dersom det oppbevares riktig.

Bruker du medisin som er oppbevart feil, eller medisin som er utgått på dato kan du risikere følgende:

  • Medisinen virker ikke som den skal/gi dårligere effekt
  • At du i sjeldne tilfeller får flere eller nye bivirkninger.
MEDISINSKAP: Oppbevar legemidler i medisinskap, eller på en mørk og relativt kjølig plass. Foto: Scanpix
MEDISINSKAP: Oppbevar legemidler i medisinskap, eller på en mørk og relativt kjølig plass. Foto: Scanpix Vis mer

​LES OGSÅ: 10 vanlige bivirkninger av medisin

Råd til oppbevaring av medisin

Helsedirektoratet kommer derfor med to generelle råd når det gjelder oppbevaring av medisiner:

  • Unngå å legge medisinene på steder med særlig høy temperatur og mye lys. Unngå oppbevaring i bil som står i solen. Tar du medisiner med på stranden, så plasser vesken i skyggen.
  • Det er greit med avvik fra godkjent oppbevaringstemperatur i kortere perioder, i alle fall for tabletter og kapsler.

LES OGSÅ: QR-kode på legemidler

Derfor har medisiner begrenset holdbarhet

Medisiner har begrenset holdbarhet fordi de inneholder ett eller flere aktive virkestoffer. Over tid brytes de fleste virkestoffer ned til andre stoffer, og ett enkelt virkestoff kan brytes ned til en rekke forskjellige stoffer.

For noen medisiner vil nedbrytningsproduktene ha en annen effekt enn virkestoffet, og kan være giftige eller gi bivirkninger.

Temperatur, varme, fuktighet og lys kan påvirke denne nedbrytingsprosessen.

Flytende medisiner, som miksturer, er ofte mer utsatt for nedbryting enn tørre medisiner som tabletter og kapsler.

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

NOEN UNNTAK: For tabletter og kapsler er det greit med avvik fra godkjent oppbevaringstemperatur i kortere perioder. Foto: Scanpix
NOEN UNNTAK: For tabletter og kapsler er det greit med avvik fra godkjent oppbevaringstemperatur i kortere perioder. Foto: Scanpix Vis mer

Medisin er spesialavfall

Ikke kast gamle eller ubrukte legemidler sammen med husholdningsavfallet, advarer Helsedirektoratet.

Medisiner regnes som spesialavfall og skal leveres til apoteket, som har plikt til å ta i mot gamle/ubrukte medisiner.

Apoteket vil destruere dem på en forsvarlig måte.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring