Interaksjoner:

Disse fruktene kan påvirke mange, vanlige medisiner

Grapefrukt påvirker en rekke medisiner, noe som kan føre til en økt risiko for alvorlige bivirkninger. Det gjelder også noen andre frukter.

KAN GJØRE AT MEDISINER HOPER SEG OPP I KROPPEN: Avbildet fra venstre til høyre: Pomelo, grapefrukt og stjernefrukt. Foto: New Africa Nedim Bajramovic / sirikorn thamniyom / Shutterstock / NTB

KAN GJØRE AT MEDISINER HOPER SEG OPP I KROPPEN: Avbildet fra venstre til høyre: Pomelo, grapefrukt og stjernefrukt. Foto: New Africa Nedim Bajramovic / sirikorn thamniyom / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Spiser du grapefrukt eller drikker grapefruktjuice sammen med enkelte medisiner, kan du risikere overdose. Det kan føre til flere alvorlige bivirkninger.

Slik påvirker grapefrukt medisin

De fleste medisiner blir nedbrutt i leveren, før de utskilles av kroppen. Grapefrukt inneholder substanser kalt furanokoumariner, som påvirker et av enzymene i leveren som nedbryter medisin.

Det betyr at medisinen ikke blir nedbrutt som den skal, men i stedet hopes opp i kroppen, slik at konsentrasjonen av medisinen i blodet blir for høy. Da kan du ende med å få en alt for kraftig virkning av medisinen, og økt risiko for bivirkninger.

Hvilken type medisin blir påvirket av grapefrukt?

Mange av de medisintypene som omsettes i leveren blir påvirket av grapefrukt. Inntil videre er det 172 medisiner på listen over medisiner som interagerer med grapefrukt.

Det gjelder for eksempel:

Ved flere av disse legemidlene kan man forvente minst en fordobling av konsentrasjonen i blodet ved inntak av ett til to glass grapefruktjuice.

GRAPEFRUKT: Kan gi mer bivirkninger og plager av medisiner, spesielt hvis du spiser det ofte. Foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock / NTB
GRAPEFRUKT: Kan gi mer bivirkninger og plager av medisiner, spesielt hvis du spiser det ofte. Foto: Nedim Bajramovic / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva skjer hvis du får grapefrukt sammen med medisin?

Hvor farlig det er å spise grapefrukt, eller drikke grapefruktjuice, avhenger blant annet av hvilken type medisin du får.

Får du for eksempel legemidler mot impotens, kan inntak av grapefruktjuice føre til langvarig ereksjon, noe som kan være svært smertefullt og alvorlig. Lommelegen har tidligere skrevet om vedvarende ereksjon, priapisme. Oppsøk lege!

En studie med 5 milligram blodtrykkssenkende kalsiumantagonist Felodipin, viste at blodtrykket sank ytterligere 10 prosent når pasienten inntok 200 milliliter grapefruktjuice om dagen. Graden av påvirkning vil imidlertid være individuell.

I industriell juiceproduksjon er det vanlig å presse frukten uskrelt. Siden skallet inneholder høyere konsentrasjoner av stoffene som hemmer leverenzymet, vil det som regel være en sterkere effekt av juice, enn en skrelt grapefrukt.

Ved det kolesterolsenkende middel simvastatin kan effekten av grapefruktjuice for eksempel vedvare i flere dager etter inntak av juicen.

Også inntak av en hel, skrelt grapefrukt kan føre til uønskede og alvorlige bivirkninger. Blant annet er det rapportert alvorlige muskelbivirkninger og nyrepåvirkning, hos en pasient som fikk kolesterolsenkende simvastatin, og begynte å spise en skrelt grapefrukt daglig.

Hva med andre sitrusfrukter?

Studier har undersøkt om andre typer sitrusfrukter har samme effekt som grapefrukt.

Vanlig appelsin inneholdt ikke samme hemmende stoff som grapefrukten, men bitterappelsin, pomelo og stjernefrukt delte grapefruktens hemmende effekt, og har potensial til å påvirke forskjellige medisiner.

Er du i tvil om medisinen du får blir påvirket av grapefrukt?

Du kan sjekke om din medisin blir påvirket av grapefrukt på hjemmesiden interaksjoner.no. Hvis du er i tvil, bør du snakke med fastlegen din.

Spiser du ofte grapefrukt, eller drikker grapefruktjuice, og skal begynne på ny medisin, bør du gjøre legen oppmerksom på dette. Da kan det være du skal ha en annen dose av medisinen. Hvis du stopper med å spise grapefrukt igjen, skal medisinen sannsynligvis justeres på nytt.

Hvis du får faste medisiner, og begynner å spise grapefrukt, eller drikke grapefruktjuice, bør du også snakke med legen omkring justering av medisindosen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring