Eldre og medisinbruk

Medisiner kan virke annerledes på en eldre person enn på en som er yngre, og eldre er også mer utsatt for å få bivirkninger.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

ForvirringMedisiner som virker på hjernen, kan noen ganger føre til sløvhet, uro, forvirring eller svimmelhet hos eldre.

Dårligere nyrefunksjonHos noen eldre skiller nyrene ut medisiner langsommere enn tidligere i livet. Når medisinen blir i blodet i lengre tid, kan den totale mengden medisin etter noen dager bli for stor. Eldre er derfor utsatt for å bli overdosert.

Medisiner kan påvirke hverandre
Mange eldre tar flere typer medisiner, og noen tar unødvendig mange medikamenter. Noen ganger kan det føre til at de ulike medisinene påvirker hverandre på en uheldig måte.

MunntørrhetMange eldre er tørre i munnen og har problemer med å svelge medisiner. Ta i så fall tablettene sammen med rikelig drikke, gjerne også med en stor skje yoghurt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring