Enorme prisforskjeller på reseptbelagte legemidler

Vår pristest viser at du kan spare overraskende mye ved å velge billigst apotek. På noen legemidler kan du faktisk spare over 500 kroner på en pakke.

STORE FORSKJELLER: I vår pristest har vi sjekket pris på orginalmedisin og pris på generiske legemidler (billigste kopipreparat). Det viser seg at der det er generisk konkurranse er det store prisforskjeller på orginalproduktet. Foto: Scanpix
STORE FORSKJELLER: I vår pristest har vi sjekket pris på orginalmedisin og pris på generiske legemidler (billigste kopipreparat). Det viser seg at der det er generisk konkurranse er det store prisforskjeller på orginalproduktet. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lommelegen har sjekket 9 populære reseptbelagte legemidler, legemidlene er plukket ut ved hjelp av Legemiddelverket. I vår pristest finner vi store prisforskjeller på originalproduktene.

I vår forrige pristest sjekket vi hvor det var billigst å handle reseptfrie medisiner. Resultatet viste overraskende store prisforskjeller også der.

Prisforskjell: Mange hundrelapper på en pakke

Hvis du for eksempel skal kjøpe allergimedisinen Zyrtec, 10 mg med 100 tabletter, kan du spare hele 353 kroner ved å bestille på Komplett apotek i stedet for å kjøpe hos Apotek 1, Boots apotek eller Vitus apotek. Det samme med blodtrykksmedisinen Atacand - her er det 540 kroner å spare ved å kjøpe på billigste apotek. De tre kjedeapotekene har riktignok kopimedisin til samme prisen som Komplett apotek.

I vår pristest har vi sjekket pris på orginalmedisin og pris på generiske legemidler (billigste kopipreparat). Vi har ikke tatt hensyn til såkalt ”blåresept”.

VANVITTIGE PRISFORSKJELLER: Flere legemidler koster fem ganger mer på enkelte apoteker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Tekst v. Lommelegen.
VANVITTIGE PRISFORSKJELLER: Flere legemidler koster fem ganger mer på enkelte apoteker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Tekst v. Lommelegen. Vis mer

Pris orginal medisin

Komplett apotekApotek 1Boots Vitus apotek

Zyrtec 10 mg, 100 tabletter, allergimedisin

72425,1425,1425
Lipitor 40 mg, 100 tabletter, kolesterolsenkende214419,5115,3419
Albyl E 75 mg, 100 tabeletter, blodfortynnende103103,1103,1103
Paralgin forte, 400/30 mg, 100 tabletter, smertestillende210211,7211,7211
Paracet 500 mg, 50 tabletter, smertestillende46,646,746,746,7
Nexium 40 mg, 100 tabletter, mot magesyreplager og halsbrann153496,2496,2487,1
Loette, pakke med 3x28 tabletter, p-pille112245,9245,9112,3
Atacand 16 mg, 100 tabletter, mot høyt blodtrykk111651,3651,3651,3
Voltaren 50 mg, 100 tabletter, smertestillende og betennelsesdempende8888,388,388,3

Apotekene har selv rapportert inn priser.

Oppdatering 12.06.17: Boots har i ettertid påpekt at prisene de selv leverte til Lommelegen på Lipitor og Voltaren (som var gjeldende forrige uke) var feil. Vi har endret disse to prisene i tabellen nå.

Spar mye penger ved å kjøpe originalmedisin på billigst apotek

Vår prissammenligning viser at det er særdeles store prisforskjeller hvis du ønsker å kjøpe en originalmedisin. Komplett apotek er gjennomgående billigst.

Mindre prisforskjeller på kopimedisin

Når vi sjekker prisene på kopilegemiddlene finner vi ingen oppsiktsvekkende prisforskjeller. Alle kopimedisinene er også lavere i pris enn originalmedisinen hos samtlige apotek.

Pris billigste generika (kopilegemiddel) *

* Lommelegen har ikke fått oppgitt produktnavn på kopimiddel som er apotekets billigste.

Komplett apotekApotek 1 BootsVitus apotek

Zyrtec 10 mg, 100 tabletter, allergimedisin

7271,571,571,5

Lipitor 40 mg, 100 tabletter, kolesterolsenkende

115115,3Ingen kopi-medisin115

Albyl E 75 mg, 100 tabeletter, blodfortynnende

78787878

Paralgin forte, 400/30 mg, 100 tabletter, smertestillende

Ingen kopi-
​medisin

Ingen kopi-
​medisin

Ingen kopi-
​medisin

Ingen kopi-
​medisin

Paracet 500 mg, 50 tabletter, smertestillende

Ingen kopi-
​medisin

Ingen kopi-
​medisin

Ingen kopi-
​medisin

Ingen kopi-
​medisin

Nexium 40 mg, 100 tabletter, mot magesyreplager og halsbrann

151150,7150,7150,7

Loette, pakke med 3x28 tabletter, p-pille

Ingen kopi-
​medisin

112,3160,4

Ingen kopi-
​medisin

Atacand 16 mg, 100 tabletter, mot høyt blodtrykk

111110,6112,3106,6

Voltaren 50 mg, 100 tabletter, smertestillende og betennelsesdempende

Ingen kopi-
​medisin

115,1Ingen kopi-medisin

Ingen kopi-
​medisin

- Alle apotek som selger reseptbelagte legemidler i Norge må tilby et legemiddel til redusert pris – såkalt trinnpris. Det vil si at det finnes kopipreparater på markedet, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.

Legemidlet apoteket selger til den lave trinnprisen kan være det originale legemidlet eller et kopilegemiddel. Det er Statens Legemiddelverk som setter makspris, altså høyeste pris apotekene har lov til å selge et legemiddel for i Norge.

353 KRONER FORSKJELL: Hvis du kjøper allergimedisinen Zyrtec, 10 mg med 100 tabletter, kan du spare 353 kroner ved å bestille på Komplett apotek i stedet for å kjøpe hos Apotek 1, Boots apotek eller Vitus apotek. Her er en 30-pakning avbildet. Foto: Komplett apotek
353 KRONER FORSKJELL: Hvis du kjøper allergimedisinen Zyrtec, 10 mg med 100 tabletter, kan du spare 353 kroner ved å bestille på Komplett apotek i stedet for å kjøpe hos Apotek 1, Boots apotek eller Vitus apotek. Her er en 30-pakning avbildet. Foto: Komplett apotek Vis mer

LES OGSÅ: Hvem kan hente medisiner for deg på apoteket?

Ønsker konkurranse

Madsen i Legemiddelverket synes det er bra at nettapotek som Komplett apotek tar opp konkurransen med de store kjedeapotekene. Han har savnet priskonkurranse på reseptbelagte legemidler.

- Ut fra de opplysningene som du har fått ser det ut til at Komplett apotek alltid har originallegemidlet som billigste legemiddel, mens apotekkjedene stort sett har kopimedisiner som billigste legemiddel, sier Madsen.

- Selv om det ikke er noen forskjell på originallegemiddel og kopilegemiddel når det gjelder virkning, er det mange pasienter som ønsker å fortsette med originallegemidlet. Her vil Komplett apotek ha et lite konkurransemessig fortrinn fremfor apotek som er knyttet til apotekkjedene, sier Madsen.

- Det blir interessant å se hvordan internettapotekene vil klare seg i konkurransen mot de tradisjonelle apotekene, men jeg tror de er avhengige av å gi pasientene tilbud de setter pris på, for eksempel at de ikke behøver å bytte legemiddel.

LES OGSÅ: Slik finner du riktig nesespray

ØNSKER KONKURRANSE: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: Statens Legemiddelverk
ØNSKER KONKURRANSE: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Eies av grossisten

Det finnes tre grossister av legemidler i Norge.

 • Apokjeden As, som eier Apotek 1
 • Alliance Healthcare Norge AS, som eier Boots
 • Norsk Medisinaldepot AS, som eier Vitus apotek
 • Komplett apotek kjøper sine varer fra Ditt Apotek, som igjen eies av Norsk Medisinaldepot.

- De fleste av legemidlene på lista har fått generisk konkurranse. Det gjør det mulig for oss å forhandle innkjøpspriser med leverandørene våre, både for de originale merkevarene og kopiproduktene. Mye av gevinsten ved reduserte innkjøpspriser gir vi videre til kundene gjennom lavere priser, noe prisene våre gjenspeiler, sier Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonssjef i Komplett apotek.

Selv om Vitus apotek eies av samme leverandør, har ikke Vitus apotek klart å forhandle de samme prisene, ifølge Chris Jacobs, Fag- og Kvalitetsdirektør i Vitus apotek og Norsk medisinaldepot.

- Myndighetene regulerer prisen på legemidler i Norge. Det er en av grunnene til at Norge er blant de laveste i pris i Europa på reseptplikt medisin.

Generisk legemiddel
 • Inneholder akkurat samme virkestoff i samme mengde.
 • Kommer fra en annen produsent enn originallegemidlet
 • Kan ha ulikt navn og utseende på legemiddel og pakning.
 • Kommer på markedet når det opprinnelige (originale) legemiddelet ikke lenger har enerett (har mistet patentbeskyttelsen)
 • Har ofte lavere pris enn originallegemiddelet på grunn av konkurranse i markedet. Det kan føre til at også originallegemiddelet får lavere pris
 • Godkjennes av Legemiddelverket på samme måte som originallegemidler
 • Det stilles samme krav til kvalitet for originallegemidler og generiske legemidler
 • Må dokumentere samme virkning hos pasientene som originallegemiddelet for å få markedsføringstillatelse.
Kilde: Statens Legemiddelverk

- Det betyr ikke at dere må ta makspris på deres produkter?

- Nei. NMD har ulike avtaler med ulike leverandører. Grossistene i Norge har plikt til å tilby apotek en vare som omfattes av trinnpris systemet til trinnpris. Da forhandler grossisten med ulike leverandører for å se hvem som kan levere varen til trinnpris.

- Komplett.no har dere som leverandør. Hvordan er det mulig at Komplett apotek kan ha så forskjellige priser fra dere?

-Komplett apotek og Vitusapotek har samme leverandør. Vitusapotek har en vare som er til trinnpris også har vi valgt å ha alternativ vare til veiledende pris. Hvorfor Komplett har valgt å prise flere av de tilsvarende produktene til trinnpris og ikke veiledende må du spørre dem om, sier Jacobs.

LES OGSÅ: Sovemedisiner - en oversikt

Velger makspris på orginalmedisin

Også Boots og Apotek 1 forklarer prisene deres ut ifra ”maksprisen” som settes av Legemiddelverket.

- Vi har ikke noe grunnlag for å kommentere andre aktørers priser på legemidler. Noen aktører i markedet kan velge å sette ned prisen på produkter som hos oss ligger på trinnpris. Trinnpris er en anbefalt pris fra Legemiddelverket. Vi tilbyr i disse tilfellene også prisgunstige generiske legemidler, som sikrer våre kunder legemidler til konkurransedyktige priser. Generiske legemidler er produkter med samme virkestoff i samme mengde og med samme effekt som originalen, sier kommunikasjonsansvarlig i Boots Norge, Anne Margrethe Aldin Thune.

- Vi i Apotek 1 streber etter å ha gode priser for våre kunder, og denne sammenligningen viser at vi kan tilby kundene våre enten reseptbelagte originalprodukter eller generiske produkter til samme pris som våre konkurrenter. Prisene er regulert av myndighetene gjennom maksimalpris og trinnpris. Apotekene er forpliktet til å tilby en pakning innenfor samme byttegruppe til trinnpris, men de står fritt til å velge om dette skal være originalproduktet eller et generikaprodukt. Når det gjelder Zyrtec 10mg/100tb, Lipitor 40mg/100tb, Nexium 40mg/100tb og Loette 3x28tb har Apotek 1 valgt å tilby et generisk produkt til trinnpris og vi har da samme pris som rimeligste alternativ innenfor byttegruppen, sier Kjersti S. Ofstad, kommunikasjonsrådgiver i Apotek 1 til Lommelegen i en e-post.

LES OGSÅ: Antidepressiva

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring