Kan man bruke paracet når man har korona?

Vi har spurt anestesilege, for å være på den sikre siden.

PARACET MOT COVID: Kan dempe plager, men ikke gjøre deg raskere frisk. Foto: Lommelegen/Lofthus.
PARACET MOT COVID: Kan dempe plager, men ikke gjøre deg raskere frisk. Foto: Lommelegen/Lofthus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

vHar du blitt smittet av koronaviruset og sliter med vond hals eller hodepine? Omikron gir mildere symptomer enn forgjengeren Delta, men det betyr ikke at du går helt fri fra å føle deg syk. Det varierer fra person til person hvor syk du blir.

Paracet er en lett tilgjengelig medisin de fleste har hjemme, og man kan få kjøpt på apotek og dagligvare uten resept. Men kan man bruke det når man har korona?

Ja, du kan ta en paracet

Vi kaller det «paracet» fordi det er navnet på det mest solgte produktet, men paracetamol er det egentlige navnet på virkestoffet i medisinen.

- Ja, det er trygt å ta paracetamol når man har korona. Årsaken til smertene har heldigvis ingen betydning for om det er trygt å bruke paracet, selv om denne medisinen ikke virker like bra på alle typer smerte, forteller anestesilege Geir Ivar Elgjo. Han jobber på Universitetssykehuset Nord-Norge.

LES OGSÅ: Er det farlig å ta paracet hver dag?

Anestesilege Geir Ivar Elgjo. Foto: Privat
Anestesilege Geir Ivar Elgjo. Foto: Privat Vis mer

Lindrer, men ingen kur

Paracet kan hjelpe på noen av koronasymptomene, som vond hals, hodepine og feber. Men du blir naturligvis nok ikke raskere frisk eller kvitt sykdommen ved å ta en paracet.

Barn med korona

Barn får som oftest mild koronasykdom, men noen av barna kan få symptomer og plager.

Norsk Barnelegeforening oppfordrer fagmiljøet i Norge til å velge paracetamol (Paracet) fremfor ibuprofen (Ibux) ved behandling av feber, også ved COVID-19 sykdom.

Barn kan altså få Paracet hvis de trenger lindring av symptomer ved korona.

Barnelegeforeningens veiledere anbefaler paracetamol som førstevalg mot feber fordi det tolereres godt og har lite bivirkninger i anbefalte doseringer. Paracetamol bør derfor foretrekkes som febernedsettende også ved COVID-19 sykdom hos barn.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring