Kan man ta Paracet hvis man har drukket alkohol?

Kan det skade leveren, eller går det greit? Her får du svar.

DET HOLDER MED EN: Hvis du har drukket, eller skal drikke alkohol, bør du i alle fall ikke overstige anbefalt dosering av Paracet. Foto: Kichigin / Shutterstock / NTB og Lommelegen.
DET HOLDER MED EN: Hvis du har drukket, eller skal drikke alkohol, bør du i alle fall ikke overstige anbefalt dosering av Paracet. Foto: Kichigin / Shutterstock / NTB og Lommelegen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Paracet er en mye brukt smertestillende medisin som er lett tilgjengelig på apotek og i dagligvare. Men kan man ta en paracet hvis man har hodepine eller andre smerter, deretter drikke øl, vin eller annen drikke med alkohol? De fleste har jo hørt at man ikke skal blande alkohol og piller.

Før du får svaret - en liten oppklaring. Det egentlige navnet på virkestoffet i medisinen er paracetamol, men vi kaller det Paracet, fordi det er navnet på den mest solgte medikamentet. Andre salgsnavn er Pamol, Panodil, Paracetamol og Pinex, og disse er altså akkurat samme medisin som Paracet.

Kan man ta Paracet hvis man har drukket alkohol?

Ja, man kan ta en paracet selv om man har drukket alkohol. Det er heldigvis ikke økt giftvirkning av verken paracet eller alkohol ved samtidig bruk for de nedbrytes på forskjellig måte i leveren, forteller anestesilege Geir Ivar Elgjo, ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Det er dermed i de fleste tilfeller trygt å drikke mindre mengder alkohol sammen med reseptfrie smertestillende medikamenter, gitt at man ellers er frisk og ikke tar mer enn den anbefalte dosen.

Alt med måte

Husk - «alt med måte»! Overdosering av hverken den ene eller andre er bra.

- Det er ikke slik at jo mer alkohol du drikker, jo mer paracetamol må du ta, for å få effekt, for eksempel for å forebygge hangover, sier Elgjo.

En vanlig dose med Paracet, i de fleste tilfeller en tablett, er nok.

Geir Ivar Elgjo, anestesilege.
Geir Ivar Elgjo, anestesilege. Vis mer

Disse bør være forsiktige

Men noen grupper bør være på vakt fordi de kan ha økt risiko for leverskader.

  • Alkoholikere. De med varig, høyt alkoholforbruk
  • Kronisk høyt paracetamolforbruk
  • Fasting, dårlig ernæringsstatus og spiseforstyrrelser
  • Bruk av andre legemidler som påvirker leverenzymer, som for eksempel visse epilepsimedikamenter

Drikker du alkohol ofte og mye? Vær forsiktig!

Særlig de med varig høyt alkoholforbruk bør være forsiktige med å bruke paracet hyppig.

Alkohol har en kompleks virkning på flere enzymer i leveren og kan både øke og hemme deres aktivitet. Et kronisk høyt alkoholforbruk vil påvirke nedbrytingen av paracetamol og medføre at det dannes et giftig stoffet og potensielt skade leveren.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring