Pristest: Hvor er det billigst å handle reseptfrie medisiner

Nesespray og smertestillende selges i dagligvarebutikken, apotek og på nettapotek. Hvor lønner det seg egentlig å kjøpe? Lommelegens pristest avdekker store prisforskjeller

STORE FORSKJELLER: Reseptfrie legemeidler. Foto: NTB Scanpix
STORE FORSKJELLER: Reseptfrie legemeidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er store prisforskjeller på reseptfrie legemidler viser vår pristest. Vi har sjekket priser på utvalgte produkter hos nettapotek, fysiske apotek og i to dagligvarekjeder. Har man mulighet til å bestille på nett, men hente i butikk, er det mye å spare. Nettbutikkene tar nemlig betalt for frakten. Hvis du bestiller for mer enn 450 kroner hos Komplettapotek.no og Apotek 1, vil du få frakt gratis. Vi har tatt utgangspunkt i at man ikke betaler frakt, eller bestiller og henter der det er mulighet for.

LES OGSÅ HOS DINSIDE.NO: Medisiner billigst på apotek eller dagligvare?

PENGER Å SPARE:En prisundersøkelse utført av Lommelegen viser store prisforskjeller på de vanligste reseptfrie medisinene.  Foto: Dinside.no v. Per Ervland/Kim Jansson / Bildetekst v. Lommelegen
PENGER Å SPARE:En prisundersøkelse utført av Lommelegen viser store prisforskjeller på de vanligste reseptfrie medisinene. Foto: Dinside.no v. Per Ervland/Kim Jansson / Bildetekst v. Lommelegen Vis mer

Prisene er sjekket 31.03.2017. Priser fra Komplettapotek, Vitusapotek, Apotek 1 og Kolonial.no er hentet fra nettbutikk. Priser fra Kiwi og Meny er sjekket på Kiwi Vear og Meny Jarlsberg.

Vare Komplett-apotek.noKiwiVitus
apotek nett
Apotek 1MenyKolonial.no
Otrivin nesespray 0,5 mg/ml til barn. 10 ml. 4955,961,9496969,9
Otrivin nesespray 1 mg/ml4955,962,94963,983,2
Otrivin nesespray mentol 1 mg/ml5358,964,95366,983,2
Hydrokortison krem 1 % 20 g41 99,941
Paracet stikkpiller 60 mg 10 stk32 51,935
Paracet stikkpiller 250 mg 10 stk3741,754,93748,549,9
Paracet tabletter rund 500 mg, 20 stk2329,942,92332,929,9
Ibux tabletter 200 mg, 20 stk3640,952,93645,541,9
Ibux tabletter 400 mg, 20 stk 94,995,9
Zyrtec tabletter 10 mg, 7 stk44 79,944
Nicorette tyggegummi 2 mg freshmint 210 stk379 459,9379
Jordan tannbørste 0-2 år2831,944,94035,533,9
Jordan tannbørste 3-5 år2831,944,94034,531,2
Frakt59 11069 39

LES OGSÅ: 10 vanlige bivirkninger av medisin

Komplettapotek.no klart billigst

Komplettapotek.no startet november 2015 å selge reseptfrie legemidler. I samtlige av apotekvarene Lommelegen sjekket var Komplett Apotek enten billigst, eller like billig som en av de andre konkurrentene. Komplett apotek har den laveste fraktkostnaden hos nettbutikkene vi sjekket.

Men frakten på 59,- kroner kan i mange tilfeller gjøre det billigere å handle i butikk.

I Lommelegens test kan det være mye å spare hos Komplett Apotek hvis du handler over 450 kroner, eller har mulighet til å hente på Pick Up Point.

Hvis man samler kjøpene sine er det mye å spare

- Vi har vokst jevnt og trutt siden starten. Hvis man samler kjøpene sine er det mye å spare, sier kommunikasjonsdirektør i Komplettapotek.no, Ingebjørg Tollnes.

STØRST PRISDIFFERANSE: Kjøpe du ofte hydrokortisonsalve, kan du spare mange hundrelapper i året ved å handle der produktet er rimligst. Foto: Komplettapotek.no / Bildetekst v. Lommelegen
STØRST PRISDIFFERANSE: Kjøpe du ofte hydrokortisonsalve, kan du spare mange hundrelapper i året ved å handle der produktet er rimligst. Foto: Komplettapotek.no / Bildetekst v. Lommelegen Vis mer

Store forskjeller

ØKT KONKURRANSE: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.  Foto: Statens Legemiddelverk
ØKT KONKURRANSE: Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: Statens Legemiddelverk Vis mer

Dårligst ut av testen kommer Kolonial.no på nesespray og Vitusapotek på nett. For Otirivin nesespray for voksne koster den 83.2 kroner hvis du handler på Kolonial.no, mens den på Komplettapotek.no og Apotek 1 koster 53 kroner. Det er en differanse på 30.2 kroner.

- Vårt mål er å være billigst på nett. Det skal vi gjøre noe med. Det skal ikke koste mer å handle nesespay hos oss, sier produkt- og markedssjef i Kolonial.no, Mats Andre Kristiansen.

Vitusapotek på nett er dyrest på Paracet og Ibux. For eksempel koster en pakke Paracet 500 mg med 20 runde tabletter 42,9 kroner hos Vitusapotek, mens hos Komplettapotek og Apotek 1 koster den 23 kroner. Nesten dobbelt så mye.

- I fysisk butikk er vi alle tilnærmet like. Vi har mulighet for at kunden kan klikke og hente i butikk, for å ikke forvirre kunden har vi lik pris. Vi ønsker ikke at kunden skal kjøpe i butikk og finne samme varen billigere på nett eller motsatt, sier Chris Jacobs, fag- og kvalitetsdirektør i Vitusapotek.

LES OGSÅ: Dette er antidepressiva

Ønsker konkurranse

- Hensikten med å få nettapotekene var to ting - bidra til at folk på en enklere måte kan få tak i medisinene sine, og bidra til økte konkurranse og innsparinger for pasienter og kunder, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen.

- Det er gledelig å se at nettapotekene skaper økt konkurranse

Han har fått tilsendt Lommelegens prisoversikt.

- Det er gledelig å se at det skaper økt konkurranse, og det ser ut som nettapotekene kommer godt ut av det. Det er samtidig spennende å se hvordan nettapotekene vil gi konkurranse til reseptbelagte medisiner.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med å bruke helsekost og medisiner sammen!

RESEPTFRI ALLERGIMEDISIN: Også mye penger å spare her. Foto: Komplettapotek.no / Bildetekst v. Lommelegen
RESEPTFRI ALLERGIMEDISIN: Også mye penger å spare her. Foto: Komplettapotek.no / Bildetekst v. Lommelegen Vis mer

Solgte nesespray uten sperre

Det er ikke lov å selge to produkter med samme virkestoff, det betyr at man ikke kan kjøpe for eksempel to Otrivin nesespray 1 mg/ml. Men du kan for eksempel kjøpe en pakke nesespray til barn og en pakke nesespray til voksen. I vår test går det likevel an å kjøpe to produkter med samme virkestoff hos Kolonial.no.

- Vi har allerede slike sperrer på for eksempel paracet, så dette må nesten være en glipp. Vi skal se på det med en gang, sier produkt- og markedssjef i Kolonial.no, Mats Andre Kristiansen.

Etter at Lommelegen var i kontakt med Kolonial.no, kunne man fremdeles handle flere nesesprayer.

Oppdatering 04.04.2017: Kolonial.no har nå også lagt sperre på virkestoffene i nesespray, ifølge Kristiansen.

LES OGSÅ: Slik velger du rett nesespray

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring