Prednisolon

Seks ting du bør vite når du bruker medisinen prednisolon

Prednisolon blir brukt til behandling av mange ulike sykdommer. Hvis du får prednisolon bør du lese dette!

PREDNISOLON: Blir brukt til behandling av mange forskjellige sykdommer. Bilde: fizkes / Shutterstock / NTB
PREDNISOLON: Blir brukt til behandling av mange forskjellige sykdommer. Bilde: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Prednisolon og andre glukokortikoider blir brukt i behandling av mange forskjellige sykdommer, og bidrar til færre symptomer og bedre livskvalitet. Ja, faktisk kan prednisolon redde liv.

Det er flere ting du bør være oppmerksom på når det gjelder behandling med prednisolon, særlig gjelder dette hvis du får prednisolon i lang tid.

1. Prednisolon er en viktig medisin

Prednisolon er et kraftig betennelsesdempende legemiddel som ligner kroppens eget hormon, kortisol. Prednisolon blir ofte brukt i lave doser ved kroniske sykdommer, eller i høyere doser over kort tid i perioder med høy sykdomsaktivitet.

Prednisolon har hjulpet mange mennesker til færre symptomer, bedre sykdomskontroll og høyere livskvalitet, og er derfor en viktig medisin.

Det er alltid en god grunn for at du får behandling med prednisolon, og det er kjempeviktig at du følger legens anvisning. Du må aldri slutte med medisinen uten først å ha snakket med en lege.

2. Prednisolon kan gi bivirkninger

Bivirkningene henger sammen med varigheten av behandlingen og hvor høy dose du får. Kortvarig behandling med prednisolon gir sjeldent bivirkninger. Hvis du får prednisolon gjennom flere måneder, kan dette påvirke kroppen. Da er det risiko for:

 • Tørr og tynn hud. Det tar også lengre tid for sår å gro. Det er anbefalt at man bruker fuktighetskrem hver dag for å passe på huden.
 • Benskjørhet kan forekomme etter lang tids bruk av prednisolon. For å forebygge kalktap bør man ta vitamin D3 og kalktilskudd. Hvis man bruker kortison i mer enn 3 måneder, bør man måle beintetthet.
 • Prednisolon kan øke blodsukkernivået og utløse diabetes.
 • Bruk av prednisolon i høye doser eller over lang tid sammen med NSAID kan irritere mageslimhinna og gi magesår.
 • Langvarig bruk av prednisolon kan gi måneansikt og fedme omkring magen og nakken. Matlysten blir ofte større.
 • Muskelsvinn og nedsatt kraft i muskulaturen.
 • Væskeansamling (ødem) i kroppen.
 • Psykiatriske bivirkninger som unormal oppstemthet, søvnløshet, humørsvingninger, personlighetsforandringer, depresjon eller psykotiske symptomer kan oppstå eller bli verre.

3. Prednisolon kan skjule infeksjoner i kroppen

Prednisolon hemmer kroppens betennelsestilstander og undertrykker immunforsvaret. Langvarig behandling med prednisolon kan derfor påvirke immunsystemet ditt og skjule infeksjoner i kroppen, slik at disse ikke oppdages før de er blitt alvorlige. Prednisolon kan også forverre infeksjoner du allerede har i kroppen.

Hvis du har symptomer på infeksjon mens du får prednisolon, bør du kontakte legen din. Det kan for eksempel være svie ved vannlating eller vedvarende hoste. Ved febersykdom kan det være du har bruk for en høyere dose med prednisolon.

4. Prednisolon kan endre på virkningen av annen medisin

Prednisolon kan både påvirke, og bli påvirket, av andre legemidler, slik at virkningen endres. Det gjelder for eksempel:

 • Medisin mot tuberkulose
 • Enkelte legemidler som brukes mot soppinfeksjoner og i noen tilfeller behandling av Cushings syndrom
 • Enkelte legemidler mot epilepsi
 • Urtepreparater som inneholder johannesurt
 • P-piller som inneholder østrogen

Hvis du får noe av dette, er det viktig at du snakker med legen din.

I tillegg bør du unngå eller være forsiktig med:

 • Kodimagnyl
 • Ibuprofen
 • Legemidler mot diabetes
 • Warfarin, som er et blodfortynnende legemiddel

Hvis du har bruk for smertestillende medisin bør du snakke med apoteket om hvilket reseptfritt smertestillende middel du trygt kan bruke i kombinasjon med de andre medisinene du tar.

5. Langvarig behandling skal trappes langsomt ned

Når behandlingen skal stoppe, skal dosen trappes langsomt ned over tid. Slik nedtrapping må alltid gjøres etter avtale med lege.

Får du behandling med prednisolon er det en god grunn til dette. Legen vil alltid gi deg den laveste dosen som gir tilstrekkelig effekt.

Som ved all annen medisin kan det forekomme bivirkninger til behandlingen, men du må aldri selv stoppe en behandling uten å ha snakket med fastlegen din om det.

6. Prednisolon regnes som doping

Prednisolon står på dopinglisten. Bruk av prednisolon i forbindelse med konkurranseidrett er i utgangspunktet forbudt, men man kan søke om medisinsk fritak til Antidoping Norge dersom man har behov for det.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring