Svenskene stopper butikksalget av paracetamol

Fjerner smertestillende fra butikkhyllene i Sverige grunnet økning i antall forgiftninger.

I Norge har det ikke vært økninger i paracetamol-forgiftninger.  Foto: VG/NTB Scanpix
I Norge har det ikke vært økninger i paracetamol-forgiftninger. Foto: VG/NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fra 1. november vil det ikke lenger være mulig å kjøpe paracetamol i butikkene i Sverige. Det har det svenske legemiddelverket besluttet.

Grunnen er at det har vært en økning i antall henvendelser om paracetamol-forgiftning i Sverige.

Statens Legemiddelverk mener fortsatt at et slikt tiltak ikke er nødvendig i Norge.

– Det er ikke noe som tyder på at salg i butikk har ført til flere alvorlige forgiftninger eller dødsfall i Norge, uttalte overlege Sigurd Hortemo, ved avdeling for legemiddelinformasjon, til KK.no i februar.

LES OGSÅ: Nesespray øker mest i Norge

Norges mest solgte legemiddel

Paracetamol var det mest solgte legemiddelet i Norge i 2014. Hele ni millioner pakninger ble solgt i dagligvarehandel og apotek, og halvparten av all reseptfri paracetamol selges i dagligvarehandelen.

Likevel påpeker Statens Legemiddelverk at den reseptfrie bruken ikke har økt de siste årene.

Faktisk er det en ønsket utvikling at paracetamol brukes framfor andre smertestillende midler. Paracetamol er det foretrukne middelet fra leger, da det har lite bivirkninger, og lar seg kombinere med nesten alle legemidler.

– Ingen legemidler er perfekte, men vi er helt sikre på at paracetamol er den minst problematiske av de smertestillende tablettene vi har på markedet. Alternativer som ibuprofen gir oftere bivirkninger som magesår, og går dårlig sammen med en rekke andre legemidler, har Hortemo uttalt.

Det har siden 2003 vært tillatt å omsette noen reseptfrie legemidler utenfor apotekene.

LES OGSÅ: Dødelige doser paracetamol

Slik skal du bruke paracetamol

I Norge er det kun snakk om noen få paracetamol-forgiftninger i året, og Legemiddelverket mener at med dagens paracetamol-kunnskaper, er det ikke grunnlag for å gjennomføre ytterligere restriksjoner på salget.

Det er viktig å være klar over riktig dosering av ulike medikamenter. Eksempelvis skal du dosere Paracet 500 mg slik, ifølge farmasøytselskapet Weifa:

  • Barn 15 - 25 kg (3-7 år): 1/2 tablett 3 gager i døgnet
  • Barn 25-40 kg (7-12 år): 1 tablett 3 ganger i døgnet
  • Voksne og barn over 40 kg (over 12 år): 1-2 tabletter 3 ganger i døgnet.​

​​

  • Har du et spørsmål om din helse? Send inn ditt spørsmål til allmennlege Brynjulf Barexstein

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring