Avrevet bicepssene i overarmen

Ved en slik skade hører man ofte et smell, og man får en kul foran på overarmen.

BICEPSRUPTUR: En markert kul i nedre del av overarm kan være et tegn på at en eller begge bicepssenene har blitt revet av. Denne skaden er vanligst hos middelaldrende og eldre mennesker. Foto: NTB SCANPIX/Shutterstock
BICEPSRUPTUR: En markert kul i nedre del av overarm kan være et tegn på at en eller begge bicepssenene har blitt revet av. Denne skaden er vanligst hos middelaldrende og eldre mennesker. Foto: NTB SCANPIX/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Avrevet bicepssene har den medisinsk betegnelse: bicepsseneruptur. På folkemunne kan skaden også blitt kalt «Skipper’n-muskel» på grunn av det karakteristiske utseende skaden kan gi når muskelen ruller seg opp.

Den tykke muskelen foran på overarmen (bicepsmuskelen) fester seg til skulderen med to sener, en lang og en kort. Det er den lange senen som kan ryke, ofte i forbindelse med løft. Avrivningen skjer nesten alltid hos middelaldrende eller eldre personer.

SENEN ER REVET AV: Til høyre ser du en typisk bicepsruptur. Det ene senefestet til biceps er røket av. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SENEN ER REVET AV: Til høyre ser du en typisk bicepsruptur. Det ene senefestet til biceps er røket av. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Du kan høre et smell i skulderen og merke at noe ryker. Det gjør litt vondt, men smertene går fort over. Foran på overarmen, ned mot albueleddet, blir det en kul. Det er bicepsmuskelen som har trukket seg sammen. Skulderen og armen fungerer ofte godt likevel.

Kan det være noe annet?

Differensialdiagnoser kan være muskelruptur i bicepsmuskelen eller delvis ruptur i biceps.

Behandling

Behandling er ofte ikke nødvendig. Det andre senefestet til bicepsmuskelen tar over funksjonen etterhvert. Skulderen og armen fungerer som regel godt og kulen på overarmen går litt tilbake.

Er du ung (under 50 år) og senen ryker, er det likevel vanlig å vurdere om senen skal opereres på plass igjen.

LES OGSÅ: Smerter i albuen, hva kan årsaken være?

Kilder:

Revisjon ved Elisabeth Lofthus, sykepleier, 24.11.2021.
Revisjon ved Alf Kristoffer Ødegaard, lege. 31.10.2018
Første gang skrevet av Cecilie Arentz, Hansen og Kåre Moen, lege, 01.01.2000.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring