Delte magemuskler - rectus diastase

Mellomrom mellom magemusklene kan oppstå etter graviditet eller ved overvekt. Det finnes råd som hjelper!

MELLOMROM MELLOM RETTE MAGEMUSKLER: Kan gi forandret form på magen. Illustrasjonsbilde: Tefi / Shutterstock / NTB. Norsk tekst v. Lommelegen.
MELLOMROM MELLOM RETTE MAGEMUSKLER: Kan gi forandret form på magen. Illustrasjonsbilde: Tefi / Shutterstock / NTB. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er delte magemuskler?

Delte magemuskler kalles rectus diastase eller diastasis recti på det medisinske fagspråket.

Rectus er de rette magemusklene som går ned på hver side av magen, og diastase betyr mellomrom.

Hva skjer i kroppen?

Alle har en vertikal midtlinje på magen, et område på cirka 0,5-1,5 centimeter som er bindevev mellom de rette magemusklene. Se bilde øverst i saken. Hvis dette bindevevet utsettes for sterkt drag, kan bindevevet strekkes og området utvide seg til å bli en glippe på flere centimeter. Dette kalles delte magemuskler, eller rectus diastase.

Symptomer

Rectus diastase kan gi symptomer som minner om brokk. Hvis man har denne tilstanden kan bindevevet bli en forhøyning som strekker seg mellom brystbeinet til navelen. Man kan se at denne forhøyningen blir større ved muskelaktivitet i magen.

Hva er årsaken?

Delte magemuskler kan oppstå ved graviditet. Gravide kvinner kan utvikle tilstanden på grunn av økt press i bukveggen, som medfører at bindevevet strekker seg. Risikoen er høyere ved flere fødsler eller mange svangerskap.

Delte magemuskler kan også skje ved overvekt. Det er ikke det samme som et brokk, for da foreligger det et hull i bukveggen hvor tarmer og fett kan komme ut.

Når bør man oppsøke lege?

Fastlegen din kan undersøke dette og bekrefte at det er rectus diastase.

Hva hjelper?

Behandlingen av delte magemuskler er i første omgang trening av magemuskler. Du kan få veiledning av fysioterapeut. Vektnedgang kan hjelpe hvis du er overvektig.

Delte magemuskler er ikke farlig på noen måte, og trenger derfor ikke å opereres, men noen ønsker en kosmetisk operasjon hvis langvarig trening og vektnedgang ikke hjelper. Dette kan gjøres på privat klinikk og for egen regning.

Hva kan gjøre tilstanden verre?

Økende overvekt og manglende trening vil kunne medføre en forverring av tilstanden, på samme måte som trening og vektnedgang vil kunne bedre den.

Kilder: 1) Medlineplus.gov: Diastasis recti 2) Healthline: Diastasis Recti: What Is It, and How Is It Treated? 3) Mayoclinic: Diastasis recti 4) Tidligere legesvar på Lommelegen av Barexstein.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring