Dupuytrens sykdom: Harde strenger og knuter i hånden

Tilstanden rammer oftest menn og den forekommer særlig i Skandinavia. Noen kan også utvikle en bøyning i finger.

KLUMPER OG KNUTER I HÅNDFLATEN: Det er bindevevsplaten i hånden som blir fortykket. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KLUMPER OG KNUTER I HÅNDFLATEN: Det er bindevevsplaten i hånden som blir fortykket. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dupuytrens sykdom eller dupuytren kontraktur kalles på norsk ofte «vikingfinger» (1) eller «krokfinger».

Hva er Dupuytrens sykdom?

Dupuytren dreier seg om fortykkelser av bindevevsplaten i hånden, der det kan oppstå harde strenger og/eller knuter.

LES OGSÅ: Hånd, fot og munnsykdom

Forekomst

Dupuytrens sykdom forekommer hyppigst i Nord- Europa, særlig i de skandinaviske landene, og rammer fortrinnsvis menn. Risikoen for å få sykdommen stiger i takt med alderen. (1) (2) (3)

Hva er årsaken?

Årsaken er ukjent, men sykdommen er arvelig. Man antar at drikking av alkohol, røyking, diabetes og tungt fysisk arbeid kan være risikofaktorer for å utvikle sykdommen. (1) (3).

LES OGSÅ: Derfor får du senebetennelse

BØYD FINGER: Tilstanden kan utvikle seg slik at en finger blir bøyd inn mot håndflaten. Operasjon anbefales til pasienter der enten fingerens første ledd er bøyd minst 30 grader. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
BØYD FINGER: Tilstanden kan utvikle seg slik at en finger blir bøyd inn mot håndflaten. Operasjon anbefales til pasienter der enten fingerens første ledd er bøyd minst 30 grader. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvilke symptomer og tegn gir tilstanden?

Dupuytrens sykdom: Det utvikler seg knuter og/eller harde strenger i håndflaten som når ut mot fingertuppene .

Dupuytrens kontraktur: Fingeren blir tiltagende bøyd i leddet ettersom de harde strengene drar fingeren mot håndflaten. Til slutt klarer pasienten ikke lenger å rette fingeren helt ut. Dette fører til at håndens funksjon blir innskrenket.

Tilstanden er som regel smertefri. Ofte er enten ringfingeren eller lillefingeren rammet. Vanligvis omfatter sykdommen enten det første eller det andre leddet av fingeren.

Knokeputer er også et symptom som mange med dupuytrens har.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles klinisk på bakgrunn av sykehistorie og undersøkelse hos lege.

HARDE STRENGER: Dupuytren kjennes som harde strenger eller forkortede sener i huden. Det er en fortykkelse av bindevevet som er årsaken. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HARDE STRENGER: Dupuytren kjennes som harde strenger eller forkortede sener i huden. Det er en fortykkelse av bindevevet som er årsaken. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Behandling

Det finnes ingen helbredelse for sykdommen, men behandlingen prøver å gjenopprette fingerens funksjon ved å fjerne de oppståtte strengene. (2)

Det finnes ulike metoder for å oppnå målet:

Ikke-kirurgisk:

Perkutan nålfasciotomi: Legen kan i lokalbedøvelse stikke en nål gjennom huden som skal kutte den fortykkete strengen. Som regel får pasienten en akutt bedring, men ofte får pasienten samme problemet tilbake innen tre til fire år.

Kollagenase-injeksjon: Legen kan sette en sprøyte med et medikament (for eksempel Xiapex®) i det affiserte bindevevet. Medikamentet inneholder enzymer som ødelegger kollagenet i bindevevet slik at fingeren kan rettes ut igjen av legen (3). Behandling kan medføre bivirkninger i form av blant annet smerter, blødninger (5). Utenom det kan i noen tilfeller også opptre mer alvorlige bivirkninger slik at for eksempel senen ryker eller leddbånd blir skadet (5).

Kirurgisk:

En annen metode er operasjon. Operasjon anbefales til pasienter der enten fingerens første ledd er bøyd minst 30 grader og/eller dersom håndens funksjon er betydelig innskrenket (3). Etter operasjonen er det viktig at man beveger fingrene flere ganger daglig (1).

Ved operasjon kan 5 % av pasienten få uønsket skade av enten nerver eller kar. Dessuten kan en operasjon også medføre risiko for infeksjon eller blødning. Utenom det har man alltid risikoen for at sykdommen kan komme tilbake, også etter operasjonen (4).

LES OGSÅ: Smerter i tommel - brudd eller forstuing?

Hva er prognosen?

Sykdommen kan per i dag ikke helbredes (2). I en studie har 64 % av pasienten hatt god effekt av injeksjonsbehandling (4). 75 % av pasienten har god effekt av operasjon (3).

Kilder: 1) Helse Stavanger 2) Helsebiblioteket 3) Fysionett 4) Tidsskriftet 5) Legemiddelhandboka

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring