Eksperten forklarer akillessenebetennelse

En begynnende smerte i akillessenen er en smerte du bør ta på alvor.

LØPERE ER UTSATT: For å forebygge smerter i akillesen bør man unngå rask økning i treningsmengde og intensitet. Foto: Scanpix
LØPERE ER UTSATT: For å forebygge smerter i akillesen bør man unngå rask økning i treningsmengde og intensitet. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Akillestendinose eller akilletendinopati er den medisinske betegnelsen på det som på folkemunne kalles akillessenebetennelse.

- Det typiske er at man bare ignorerer smerten. Da blir det bare verre og verre, sier Benjamin Clarsen, som har en doktorgrad i belastningsskader i idrett og jobber som forsker ved senter for idrettsskadeforskning og fysioterapeut ved Olympiatoppen. Han er en av Norges fremste eksperter på belastningsskader.

I utgangspunktet kan du få senebetennelse i alle sener som binder muskler til skjelettet. Og det er overbelastning og repeterende aktivitet som er årsaken til belastningskader.

Hva er akillessenebetennelse?

- Men det folk flest kaller akillessenebetennelse er en smerte, ikke betennelse. Den medisinske tilstanden heter akillestendinose, som er en degenerasjon i akilles som fører til smerte, sier fysioterapeuten.

Smerter i hæl eller under foten kan være plantar fascitt

Benjamin Clarsen, som har en doktorgrad i belastningsskader i idrett og jobber som forsker ved senter for idrettsskadeforskning og fysioterapeut ved Olympiatoppen Foto: Senter for idrettsskadeforskning
Benjamin Clarsen, som har en doktorgrad i belastningsskader i idrett og jobber som forsker ved senter for idrettsskadeforskning og fysioterapeut ved Olympiatoppen Foto: Senter for idrettsskadeforskning Vis mer

Løpere mest utsatt

Akillessenen er senen til den store leggsmuskelen (triceps) bak på leggen, og det er denne senen vi kan se og kjenne som en tykk streng på baksiden av ankelen.

Smerte, knekking og følelsen av kram snø når du tar på akillesen er typiske symptomer.

- Smerte, knekking og følelsen av kram snø når du tar på akillessenen er typiske symptomer. Du får gjerne en ekkel følelse når du tar på den. Smerten er gjerne litt verre når du står opp om morgenen og verst når du starter å løpe. Etter at du har løpt litt og akillesen varmes opp, kan smerten gi seg litt hvis det er snakk om en mild variant, forklarer Clarsen.

LES OGSÅ: Akillessenebetennelse: Tren den vekk

Hvile hjelper ikke

Men smerten går ikke bort hvis du hviler i en uke eller to.

- Akillesen vil ikke vise tegn til bedring med hvile. Du kan sitte i sofaen i seks måneder, men med en gang du igjen er ute og løper gjør det vondt.

Hvis problemet ikke går vekk etter en hvileperiode bør man oppsøke hjelp, mener Clarsen. Smerter i akillessenen er en av de vanligste belastningsskadene blant idrettsutøvere og mosjonister. Spesielt de som løper er utsatt.

- En klassisk feil er belastning og noen indirekte faktorer som genetikk og kroppssammensetning. Folk med høy BMI, høyt kolesterol, diabetes og revmatikere har høyere risiko for akillestendinose.

- Løp hele året!

For å forebygge smerter i akillesen bør man unngå rask økning i treningsmengde og intensitet.

- Mange mosjonister har sesongmønster. De trener ski om vinteren, landeveissykling om våren, terrengsykling om sommeren og løping om høsten. Overgangsperioder fra det ene til andre er det aller farligste. Hvis man løper, bør man løpe gjennom hele året, sier Clarsen.

Han mener at man også bør være nøye med belastning.

LES OGSÅ: Stiv akilles etter løping

To tilstander

Clarsen avkrefter myten om at de som har smerter i akillesen oftere ryker senen, såkalt akillesseneruptur.

- De som ryker akilles har veldig sjelden symptomer fra før. Det er ikke påvist noen sammenheng.

Det finnes to tilstander av akillestendinose. Når smerten ligger helt nede ved hælen, der senen treffer hælbeinet. Og når smerten ligger midt på senen som en liten kul. Sistnevnte gir best resultat av behandling.

- Den beste behandlingen er øvelser. Det finnes gode treningsprogram der man skal belaste senen samtidig som man tøyer den.

Ifølge Clarsen har injeksjoner har vist liten effekt.

- Noen blir bra med trening, andre ikke. Man ser at hvis smerten sitter nede ved hælen er ikke alltid resultatet like bra. Hvis man har prøvd alt, kan man gjøre kirurgiske inngrep.

Har du et spørsmål om din helse? Send inn ditt spørsmål til fysioterapeut, Roald Danielsen.

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring