Hallux valgus (skjev stortå)

Når stortåen dreier seg i retning lilletåen, kaller vi det hallux valgus, skjev stortå eller sprikefot. Tilstanden er utbredt og plagsom, og mye kan gjøres for å unngå operasjon.

HALLUX VALGUS: Feilstilling av stortå. Foto: Shutterstock
HALLUX VALGUS: Feilstilling av stortå. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen, der benet innenfor stortåen peker inn mot de andre tærne. Hallux betyr stortå, mens valgus betyr «vridd over».

Tilstanden er svært vanlig, og forekommer langt hyppigere hos kvinner enn hos menn.

20-30 prosent voksne over 18 år har vinkelskjevhet i stortåen, ifølge Ola-Lars Hammer, som er seksjonsoverlege ved Skadekirurgisk legevakt, Akershus universitetssykehus.

LES OGSÅ: Plattfothet: Ulike former, symptomer og behandling

HALLUX VALGUS: Svekkelse av leddkapsel, skjevheter og feilstillinger i ben, feilbelastning og drag fra bøyesener gjør at stortåen tipper over i valgus. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HALLUX VALGUS: Svekkelse av leddkapsel, skjevheter og feilstillinger i ben, feilbelastning og drag fra bøyesener gjør at stortåen tipper over i valgus. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Årsak til hallux valgus

Grunnleddet til stortåen er litt mer utsatt enn de andre tærne.

ORTOPED: Ola-Lars Hammer er seksjonsoverlege ved Skadekirurgisk legevakt, Akershus universitetssykehus. Foto: Privat
ORTOPED: Ola-Lars Hammer er seksjonsoverlege ved Skadekirurgisk legevakt, Akershus universitetssykehus. Foto: Privat Vis mer

– Dette er fordi anatomien, med tanke på stabilitet og bevegelighet, er noe annerledes enn øvrige tær. I tillegg er stortåen viktigst av alle tærne på grunn av frasparket, forklarer Hammer.

Skjevheten kan ha flere årsaker, men det anatomiske resultatet ligner.

– Svekkelse av leddkapsel, skjevheter og feilstillinger i ben, feilbelastning og drag fra bøyesener gjør at stortåen tipper over i valgus. Blir feilvinklingen stor nok, vil særlig draget fra den korte bøyesenen få et «bedre» moment og dermed øket skjevheten ytterligere. At en del muskler fester asymmetrisk på stortåen bidrar også til skjevheten, opplyser Hammer.

Tilstanden er arvelig, selv om trange sko, som klemmer foten i en unaturlig stilling, lenge har vært mistenkt som en mulig årsak.

– 2/3 har en familiehistorie på hallux valgus og det er en overhyppighet hos kvinner. Dette har nok noe med skotøy å gjøre, men ren genetikk bidrar også, forteller Hammer.

Andre sykdommer som gir skjevheter i bena vil også kunne gjøre enkelte mer disponible for hallux valgus.

LES OGSÅ: Hammertå - en vanlig fotlidelse blant eldre kvinner

Symptomer på hallux valgus

Skjev stortå er det tydeligste tegnet på at du har hallux valgus.

Andre symptomer kan også være:

  • Hoven tå
  • Smerter i stortåen og under foten
  • Kul på foten, som gir problemer med å finne passende sko

Når grunnleddet i storetåen blir presset ut, vil det føre til en kronisk irritasjon av en slimpose (bursa), som ligger utenpå grunnleddet, ifølge NHI.

Med tiden kan det dannes en beinet utvekst i grunnleddet, som vil forsterker trykkplagene.

LES OGSÅ: Derfor får du liktorn

HALLUX VALGUS: Tilstanden er arvelig, selv om trange sko lenge har vært mistenkt som en mulig årsak.  Foto: Shutterstock
HALLUX VALGUS: Tilstanden er arvelig, selv om trange sko lenge har vært mistenkt som en mulig årsak. Foto: Shutterstock Vis mer

Behandling av hallux valgus

Hallux valgus kan vanligvis behandles med spesialtilpassede sko eller innleggssåler, ifølge Helsedirektoratet.

– For de fleste vil det å bytte til riktigere sko være til god hjelp. Stiletthæler er ikke anbefalt, påpeker Hammer.

– Er det noe man selv kan gjøre for å forebygge, eller holde tilstanden i sjakk?

– Det beste, og vel eneste, man kan gjøre for å forebygge, er å bruke fornuftige sko. Dette er også rådet til dem som begynner å få plager, sier Hammer.

Forebyggende kirurgi av hallux valgus frarådes.

– Ingen leger anbefaler forebyggende operasjon, da det bør være siste løsning. Det er for eksempel hvis man ikke lenger finner en sko som passer, og alle lindrende tiltak har vært forsøkt, sier opplyser Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege.

Han sier alltid følgende til sine pasienter med hallux valgus som vurderer operasjon:

– Du vet hva du har, men ikke hva du får. Jeg har lest at cirka 3/4 blir fornøyde med resultatet av operasjon, mens 10 prosent blir verre etter operasjonen. Jeg har personlig sett flere som har blitt mer plaget etter operasjonen enn det de var før. Komplikasjoner er også en mulighet, forteller Barexstein.

LES OGSÅ: Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Operasjon av hallux valgus

Over tid vil en hallux valgus kunne føre til vedvarende smerter og ubehag, og da kan det være nødvendig med en operasjon.

Hvor skeiv tåa er, samsvarer ikke nødvendigvis med smerten. LES MER PÅ KK: Hallux valgus: Fem tegn på at du bør operere

– Stortåen skal være skjev, men vi setter ikke noe absolutt vinkelmål. Der skjevheten gir plager, velger vi operasjonstype ut fra hvor skjev tåen er i grunnleddet, og om det i tillegg er vinkelfeil i metatarsalbena (knokene), forklarer Hammer.

Mange med hallux valgus har kun kosmetiske plager, som er en dårlig operasjonsindikasjon alene, ifølge ortopeden.

Under operasjon blir det gjort et snitt på utsiden av stortåleddet. Under operasjonen korrigerer legen den for store vinkelen og leddkapselen til stortåen. Det er vanlig at benet blir festet med pinner eller skruer/plater. Operasjonen foregår enten i narkose, spinalbedøvelse eller nerveblokkade i leggen, ifølge Helsedirektoratet.

Etter operasjonen er det viktig å bruke spesialsko og tråkke forsiktig på hælen, for å unngå å belaste den opererte foten.

– De fleste som opereres får et bra resultat. Hos noen kommer tilstanden tilbake, og hos et fåtall blir plagene verre etter kirurgi, sier Hammer.

LES OGSÅ: Fotsopp

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring