Hammertå kan være svært plagsomt. Slik er behandlingen

Skoen passer ikke og man kan få smerter i tåen. Hvis andre tiltak ikke hjelper, kan operasjon være et alternativ.

OFTEST DENNE TÅEN: Tå nummer to er oftest rammet, men også tå nummer 3 og 4 kan utvikle seg til hammertær. Foto: Catalina Villegas / Shutterstock / NTB
OFTEST DENNE TÅEN: Tå nummer to er oftest rammet, men også tå nummer 3 og 4 kan utvikle seg til hammertær. Foto: Catalina Villegas / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er hammertå?

Hammertå er en fotlidelse der tåen får en unaturlig stilling ved at det der det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet (PIP-leddet) som peker oppover. Dette er en ufarlig, men plagsom tilstand.

At leddet peker opp kan gjøre at det blir trangt i skoen og at det blir mye friksjon.

Hvilke tær rammes?

Tå nummer to, det vil si tåen ved siden av stortåen, er oftest rammet, men tredje og fjerde tå kan også utvikle seg til hammertå. Mange har hammertær på begge føtter.

PIP-LEDDET: Blir bøyd og lar seg etter hvert ikke rette ut. Illustrasjon: Pepermpron / Shutterstock / NTB
PIP-LEDDET: Blir bøyd og lar seg etter hvert ikke rette ut. Illustrasjon: Pepermpron / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er mallet-tå?

Mallet-tå er en undervariant av hammertå. Ved mallet-tå er ytterleddet (DIP-leddet) bøyd nedover, mens PIP-leddet er i normalstilling.

Hvem får hammertå og hvorfor?

Hammertå er vanlig hos eldre og kvinner er mest utsatt, over 75 % av de som får det er kvinner. Bruk av høyhælte sko kan være medvirkende årsak (1).

– Skader i støttestrukturer rundt tå kommer gjerne over tid ved bruk av sko med trang tåboks og høy hæl, har Gard Kristian Anderssen, daværende lege i spesialisering ved Ortopedisk og Traumatologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus, tidligere fortalt Lommelegen.

Genetikk, fotens struktur, skader og visse sykdommer kan også bidra i utviklingen av en hammertå. Har du diagnosen diabetes (1 eller 2) er du mer utsatt (2,3).

Symptomer

Tåleddet kan være stivt og vanskelig å bevege.

I tillegg til en synlig deformitet i tåleddet kan man få smerter ved trykk mot hammertåa, særlig ved bruk av trange sko og hvis man løper. Det kan være vanskelig å finne passende sko.

Det utvikles ofte liktorner og hard hud oppå hammertær.

Diagnosen

Fastlegen kan stille diagnosen hammertå enkelt ved å se på foten din. Henvisning til ortoped kan være aktuelt hvis det er behov for operasjon.

Liktorn er svært vanlig forplage som kan gi smerter. Løsningen for å bli kvitt det er enkel. Video: Lommelegen Vis mer

Behandling

  • Bruk behagelige sko med god plass til forfoten. Hvis du har en tendens til å få hovne føtter utover dagen, er det smart å handle nye sko på slutten av dagen.
  • Vær oppmerksom på at skostørrelsen ofte endrer seg når vi blir eldre. Fotens vidde kan øke med alderen.
  • Såler i skoene kan gi mindre smerter. Fastlege kan henvise til ortopedingeniør som kan lage spesialtilpassede såler.
  • En fotpleier eller fotterapeut kan hjelpe deg med behandling av liktorner og hard hud.
  • I tidlig fase kan teiping av tåen kanskje hjelpe.

Operasjon av hammertå

Hvis andre tiltak ikke hjelper, kan det bli aktuelt med en operasjon ved langvarige smerter og plager.

– Plagene bør være store før man velger å operere. Operasjonen kan både føre til andre plager, men også forverring av de allerede eksisterende plagene, påpeker Anderssen.

Kirurgi utføres vanligvis i lokalbedøvelse, eventuelt lett narkose som dagkirurgi. Ved operasjon fjerner kirurgen deler av beinvevet og avstiver det midterste leddet i tåa. Det gjør at tåen rettes ut.

Du kan som regel reise hjem operasjonsdagen, men trenger krykker. Dagene etter operasjonen trenger du smertestillende og sykemelding. Sitt og ligg med beinet høyt for å unngå hevelse og smerter.

Leddet vil kjennes stivt ut, og du kan få noe hevelse og rødhet i fire til seks uker etter operasjonen (3).

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring