Hva er forskjell på leddbånd og sener?

Den ene skal stabilisere ledd, den andre binder muskel til skjelett.

LEDD: Et ledd har både leddbånd (markert som gulhvite) og sener (markert som blåhvite). Illustrasjon: Andrea Danti / Shutterstock / NTB
LEDD: Et ledd har både leddbånd (markert som gulhvite) og sener (markert som blåhvite). Illustrasjon: Andrea Danti / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Et ledd har både sener og leddbånd. Forskjellen på dem er at leddbånd stabiliserer ledd og sener binder muskler til bein.

  • Leddbånd binder bein til bein.
  • Sener binder muskel til bein.

Hva er leddbånd?

Leddbånd er flate forsterkningsbånd som binder sammen bein med bein, består av kjempesterkt bindevev, men som likevel er litt fleksibelt. Leddbånd støtter og forbinder ulike ledd. Uten leddbånd ville leddene lett gått ut av stilling. Menneskekroppen har omtrent 900 leddbånd. (2)

Leddbånd kalles ligament på det medisinske fagspråket.

Eksempler på leddbånd er fremre og bakre korsbåndene i kneet, og leddbåndene på utside og innside av kneet. Alle ledd støttes av leddbånd.

Hva er sener?

Sener er vevet som binder musklene til bein. Dette vevet er også veldig sterkt og består av bindevev. Sener overfører muskelkraften til knokkelen. Sener er oftest rørformet, men det er unntak. På bildet av skulderen (øverst i saken) ser du sener med ulike former.

Eksempler på en sene som er lett å kjenne utenpå kroppen er akillessenen. Det er den største senen i kroppen. Akillessenen binder sammen leggmusklene til hælbeinet.

Sene kalles tendo på latinsk.

Bilder

Her ser du anatomiske illustrasjoner av ulike leddbånd og sener i ankel, kne, fot og skulder. Klikk på bildene for større versjon:

Akutt førstehjelp

Ved en leddbåndsskade og seneskader er RICE-prinsippet viktig for best mulig tilheling. Ved større skader kan det være nødvendig å oppsøke legevakt/skadeakutt for å utelukke bruddskader, korsbåndskader eller seneskader som krever kirurgi.

LES OGSÅ: Hvordan behandle overtråkk og forstuing?

Skader i leddbånd og sener

Les mer om ulike skader i leddbånd og sener:

Kilder:

1) Healthline.com: Ligament vs. tendon 2) Physio-peda.com 3) NCBI.gov: What are ligaments? 4) Lommelegen: Leddbåndskader i kneet 5) Store medisinske leksikon: Leddbånd 6) Skadefri.no: Leddbåndskader i kne 7) SML.no: Forvridning

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring