Leddmus

Leddmus er en løs leddbit eller bruskbit i et ledd og forårsaker smerter. Det er vanligst i kne, men kan også forekomme i ankel, albue eller skulder.

EN LØS BIT I LEDDET: Leddmus rammer kne, albue, ankel eller skulder. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
EN LØS BIT I LEDDET: Leddmus rammer kne, albue, ankel eller skulder. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leddmus har den medisinsk betegnelse: osteochodritis dissecans

En leddmus er en brusk- eller beinbit som har løsnet inne i leddet, slik at den blir liggende løs og forårsaker plager. Årsaken er ukjent. Leddmus kan forekomme i alle store ledd:

Det er særlig yngre mennesker som får leddmus.

LES OGSÅ: Bruskskade i ankel

Årsak

Årsaken til leddmus er ukjent. Mindre skader kan være en mulig årsak, en annen teori er at det er en genetisk komponent som gjør at noen mennesker er mer utsatt for leddmus (1).

LES OGSÅ: Patellofemoralt-smertesyndrom i kne

Tegn og symptomer

Diffuse smerter i leddet, spesielt etter belastning. Hvis leddmusen kiler seg fast, kan det oppstå plutselige smerter, og leddet kan låse seg. Leddet kan hovne opp.

LES OGSÅ:

Behandling

Hvis legen som undersøker deg mistenker leddmus, henviser hun deg til røntgen. Er leddmusen laget av bein, synes den på røntgen.

Av og til består den bare av brusk, og brusk synes ikke på røntgen. Et normalt røntgenbilde trenger derfor ikke utelukke leddmus.

Ved mistanke om leddmus, blir du henvist videre til en ortoped, enten røntgenbildet viser noe eller ikke. Ortopeden vil fjerne leddmusen med en kikkertoperasjon i leddet.

LES OGSÅ: Bakers cyste - kul bak kneet

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, 1. januar 2000. Revisjon mai 2018: Christian Almdahl, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring