«Røde flagg»

Når er ryggsmerter farlig?

Smerter i ryggen er en vanlig plage og kan ha mange ulike årsaker. Noen tegn skal du være oppmerksom på.

Ryggsmerter er som regel ufarlig, men ved disse «Røde flagg-symptomene» bør du oppsøke lege raskt. En nerve kan være i klem og bli skadet hvis du ikke får operasjon. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ryggsmerter rammer svært mange i løpet av livet. Det vanligste er at smertene sitter i korsryggen, uten plager fra bena eller andre deler av kroppen. Dette kalles lumbago, kink eller hekseskudd.

Det antas at disse smertene skyldes skader på muskler, eller aldersforandringer i skjelettet. Slike ryggsmerter kan være svært smertefulle, men er heldigvis ikke farlig, og går over hos de fleste i løpet av kort tid.

Det kan være nødvendig å oppsøke lege for sykmelding og resept på smertestillende.

Røde flagg: Nerver i klem

«Røde flagg» er en betegnelse på alarmsymptomer som bør medføre at man oppsøker lege.

Prolaps er en annen årsak til smerter i ryggen, og kan gjerne gi smerter nedover i bena i tillegg til ryggsmerter. Dette skyldes at innholdet i en mellomvirvelskive trykker på en av nerverøttene som går ned i bena.

Spinal stenose er nok en tilstand som fører til nerver i klem og smerter i bena. I de mest alvorlige tilfellene, kan disse tilstandene føre til nummenhet i skrittet, med tapt kontroll over vannlatingen, avføring og seksualfunksjon.

Lammelser i bena kan forekomme, og noen kan få problemer med å gå. Alle disse tegnene bør føre til rask kontakt med lege. Det kan bli nødvendig med hurtig operasjon for å unngå at nervene skades for godt.

Kan det være kreft?

En sjelden gang kan ryggsmerter være tegn på alvorlig sykdom. Ved ryggsmerter som oppstår samtidig med ufrivillig vektnedgang, feber og/eller sykdomsfølelse, skal du alltid kontakte lege. Dette kan være tegn på alvorlig underliggende sykdom som revmatisme, infeksjoner eller kreft.

Det samme gjelder smerter som ikke lindres av hvile, noe som også kan være tegn på bruddskade i ryggvirvlene. Husk at dersom du er benskjør kan et brudd i ryggen oppstå uten at du har skadet deg.

Legen vil undersøke deg, ta prøver og muligens henvise deg til bildeundersøkelser for å komme nærmere årsaken til plagene dine.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring