Operasjon av akillessenebetennelse

Ved langvarige plager, som ikke blir bedre av fysioterapi, kan kirurgi hjelpe noen.

LANGVARIGE PROBLEMER MED AKILLES: Kan skape problemer for aktivitet. Foto: catinsyrup / Shutterstock / NTB
LANGVARIGE PROBLEMER MED AKILLES: Kan skape problemer for aktivitet. Foto: catinsyrup / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste som opplever akillessenebetennelse vil bli kvitt den, enten går det over helt av seg selv, eller ved hjelp av fysioterapi og øvelser.

Operasjon er på ingen måte en quick fix, og du må ha forsøkt andre måter å behandle det på før legene vil vurdere en operasjon. Men hvis du har utviklet en kronisk akillessenebetennelse som ikke har blitt bedre etter du har forsøkt fysioterapi og andre tiltak i over et år, kan det være aktuelt å vurdere en operasjon.

Første steg er å oppsøke fastlege som kan henvise deg til en ortoped. Når du får time til ortoped vil han eller hun vurdere om du kan ha nytte av en operasjon.

Det er i hovedsak to typer operasjoner som gjøres i Norge.

Kirurgi med seneforlengelse

Gastrocnemiustenotomi er en type operasjon som forlenger akillessenen en centimeter eller to. Dette inngrepet kan også hjelpe ved kronisk plantar facitt og kroniske smerter i leggene.

Inngrepet tilbys ved flere offentlige sykehus og priate klinikker. Oslo Universitet Sykehus gjennomfører en studie på denne operasjonene, og Sykehuset Østfold har publisert en studie om dette som hittil viser gode resultater.

Inngrepet tar bare et kvarter, og du kan reise hjem samme dag. Rehabiliteringen er mindre omfattende enn ved den andre typen operasjon du kan lese om nedenfor.

SE VIDEO PÅ NRK: Varig helseskade rettes opp på 10 minutter

«Rens» av akillessenen

Ved denne type operasjon vil man fjerne vev med betennelse i akillessenen og i vevet som ligger rundt akillessenene. Kirurgen (ortopeden) lager et snitt i huden ved hælen din og man «renser» akillessenen.

Noen kan også ha en skarp utvekst i hælbeinet som kalles haglunds hæl. Denne kan ha skapt friksjon og gnissning mot akillessenen som skaper betennelse. Kirurgen kan slipe bort den skarpe kanten av knokkelen i den samme operasjonen.

Du må ha gips de første ukene, og du kan ikke belaste foten den første måneden. Løping må man vente flere måneder med.

Komplikasjoner

Som ved alle operasjoner er en mulig komplikasjon infeksjon. Noen har også fått nerveskade etter disse operasjonene. Heldigvis er begge deler relativt sjeldent, men det er viktig at du vet om dette før du gjennomgår operasjon.

Kilder: 1) Sykehuset Østfold: Gode resultater for behandling av akillessmerter 2) Store MEdisinske leksikon: Akillestendiose

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring