Skuldersmerter – hva kan årsaken være?

Det finnes mange årsaker til skuldersmerter og skulderplager. Årsaken kan være en skade, overbelastning eller en sykdom. Les mer om de vanligste årsaker til smerter og vondt i skulderen.

SMERTER OG PLAGER I SKULDERLEDDET: Dette er de vanligste skulderplagene og tilstandene som rammer skulderen. Legene Naeem, Wasim og sykepleier Elisabeth ser nøyere på skulderleddet. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skuldersmerter er et symptom som innen det medisinske fagmiljøet ofte omtalt som Rotator-cuff-syndrom. Betegnelsen omfatter alle typer skader i muskler og sener som er i skulderen.

LES OGSÅ: Stiv og vond nakke - hva kan være årsaken?

Hva kan årsaken til skuldersmerter være?

Det kan være mange ulike årsaker som ligger bak skuldersmerter. Her skal det omtales noen vanlige årsaker med sine mest typiske fremtredende symptomer. Det gjøres oppmerksom at hverken listen av mulige sykdommer eller de beskrevne symptomer under ikke er uttømmende.

SENEBETENNELSE: SMerter i skulderen er ofte et tegn på senebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SENEBETENNELSE: SMerter i skulderen er ofte et tegn på senebetennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sykdommer og skader i skulderen:

Senebetennelse (tendinitt):

En senebetennelse kjennetegnes blant annet ved smerter ved aktiv bevegelse av den betente senen. Når man trykker på den betente senen gjør dette også vondt.

Les mer om senebetennelse i skulderen

BURSITT I SKULDER: Flere slimposer i skulderen kan bli betent og forårsake smerter i skulder. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
BURSITT I SKULDER: Flere slimposer i skulderen kan bli betent og forårsake smerter i skulder. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Slimposebetennelse (bursitt):

En slimposebetennelse kan oppstå på grunn av overbelastning eller på grunn av infeksjon. Ved infeksjon med bakterier kan man som regel se et område som er hovent, varmt og rødt. Smertene vil ofte oppstår raske og kan være så intense at pasienten kan ha vansker med å sove. Bevegeligheten i skulderen er sterk innskrenket slik at pasienten ofte har vansker med å kle på seg.

Les mer om bursitt

FROZEN SHOULDER: Leddkapselen blir tykk, innskrumpet og uelastisk. Smerter og stivhet er symptomene.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FROZEN SHOULDER: Leddkapselen blir tykk, innskrumpet og uelastisk. Smerter og stivhet er symptomene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Frozen shoulder (kapsulitt):

Frozen shoulder er en tilstand der skulderens kapsel har en fortykket synovialhinne (= den indre hinnen av skulderkapselen som blant annet danner leddvæsken) og er preget av sammenvoksninger. Ved frozen shoulder øker smertene gradvise og bevegligheten i skulderen er nedsatt. Ofte har pasientene smerter om natten og vansker med å ligge på den affiserte skulderen.

Les mer om frozen shoulder

Impingement syndrom

Kalles også Subakromialt smertesyndrom. Ved impingement syndrom ligger ofte en nerve i klem. Smertene forverres ved bevegelse, men særlig når man prøver å løfte armen over hodet.

Les mer om subakromialt smertesyndrom

Skulderluksasjon:

betyr at skulderen er «ute av ledd». En skulderluksasjon er som regel svært smertefull. Pasienten unngår å bevege den affiserte armen og støtter gjerne albuen. Den vanlige konturen av skulderen fremstår som endret.

LES MER:

Seneruptur (revet sene):

Seneruptur gjelder oftest enten bicepssenen eller supraspinatussenen. Ved bicepsseneruptur vil pasienten ofte høre et smell og får smerter i skulderen som går forbi. Man vil kunne se en unormal kontur på overarmen. Ruptur i supraspinatussenen vil som regel fører til et funksjonstap der pasienten ikke kan løfte armen.

Artrose (slitasjegikt):

Artrose er leddsykdommen som forekommer hyppigst etter 60-års alderen. Hovedsymptomene er lokale smerter og stivhet særlig ved belastning. Plagene økes gradvis. I noen tilfeller kan leddet være hovent.

Les mer om: Artrose i skulderen

Akutte skader

Eksempel på akutte skader er

Sykdommer i nervesystemet

Dersom en nerve eller en nerverot ligger i klem kan dette stråle ut fra skulderen til overarmen. Eksempler for slike sykdommer er:

Nakkeprolaps:

Nakkeprolaps gir gjerne smerter i nakken, ofte også hodepine. Ved nakkeprolaps som kommer bort i en nerverot kan man også ha utstrålende smerter som for eksempel smerter i skulderen. Ofte har man nummenhetsfølelse eller følelse av elektriske støt utover armen i tillegg.

Thoracic-outlet syndrom:

Syndromet beskriver en tilstand der nerver og kar mellom nakken og aksel blir komprimerte, noe som kan ha ulike årsaker. Ved thoracic-outlet syndrom har pasienten gjerne brennende og heftige smerter i skulderen og/eller armen. Vanligvis forverrer smertene seg dersom man løfter armen. I tillegg har man som ofte nummenhetsfølelse på innsiden av armen ned til lillefingeren.

LEGEN SVARER: Hva er Thoracic-outlet syndrom?

REFERERT SMERTE: Skuldersmerte kan stamme fra andre steder i kroppen. Et vanlig eksempel er skuldersmerter ved hjerteinfarkt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
REFERERT SMERTE: Skuldersmerte kan stamme fra andre steder i kroppen. Et vanlig eksempel er skuldersmerter ved hjerteinfarkt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Referert smerte

Det er sykdommer i en rekke andre organer som kan gi skuldersmerter via referert smerte. Referert smerte skyldes at nerver som går fra et sted i kroppen, for eksempel et organ, samles i en nervecelle eller i ryggmargen. Et kjent eksempel på dette er at man kan få smerter i venstre arm ved hjerteinfarkt. Referert smerte som kan gi skuldersmerter kan komme fra blant annet følgende organer (og dermed tyde på sykdom i de respektive organene):

Polymyalgia rheumatica

Ved polymyalgia rheumatica pleier smertene å være symmetriske. Det medfølger gjerne også stivhet i de store ledd som gir mindre bevegelighet. Noen pasienter kan ha sykdomsfølelse og feber. Sykdommen opptrer gjerne etter 50-års alderen og er hyppigst hos kvinne

Les mer om polymyalgia rheumatica

Revmatiske sykdommer

Revmatiske sykdommer som for eksempel revmatoid artritt. Les mer om revmatiske sykdommer og revmatoid artritt.

Kreft

I noen sjeldne tilfeller kan kreft gi skuldersmerter. Noen eksempler der kreftsykdom kan gi skuldersmerter er metastaser (spredning) og lungekreft. Ofte har kreftpasienter også andre diffuse symptomer som for eksempel nattesvette eller ufrivillig vekttap.

Kilder:

lvh.no, nhi.no, helsebiblioteket.no
Revisjon 05.08.2021

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring