Smerter i brystveggen

Vondt i brystveggen kan være tegn på skade i brystkassa, eller også være referert smerte fra et annet organ.

SMERTER I BRYSTVEGGEN: Smerter fra brystbeinet og ribbeina kan ha flere årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER I BRYSTVEGGEN: Smerter fra brystbeinet og ribbeina kan ha flere årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smerter i brystveggen kan forårsakes av mange ulike tilstander og sykdommer. Thoraks eller thorax er det samme som brystkasse.

Den medisinske betegnelsen på brystveggsmerter er smerter i thorax.
Thoraxmyalgi er et generelt uttrykk som betyr "muskelsmerter i brystkassa". Interkostalmyalgi betyr at smertene kommer fra musklene som sitter i mellomrommene mellom ribbeina.

I denne artikkelen skal vi se på de mest vanlige tilstandene som kan gi vondt i brystveggen. Listene er ikke nødvendigvis fullstendige eller uttømmende, men skal tjene som en veileder.

LES OGSÅ: Brystsmerter - hva kan årsaken være?

Årsakene til smerter i brystveggen kan deles inn i to typer:

 1. Sykelige tilstander i selve brystveggen
 2. Refererte smerter (som oppstår fordi et annet organ er syk)

Ribbeinsbrudd

Ribbeinsbrudd er som regel forårsaket av en ytre kraftinnvirkning.

Pasienten får smerter i brystveggen som ofte forverres ved bevegelse av brystveggen, for eksempel ved pusting. Pasienten puster derfor ofte overflatisk og rask. Av og til kan det ses en diskontinuitet i ribbeinet som er brutt. Ved ribbeinsbrudd bør lege kontaktes for å utelukke større skader, som for eksempel skade på lunge (pneumothoraks). (1)

Les mer om brudd og brist i ribbein

RIBBEINSBRUDD: Som regel er det unødvendig med røntgen, legen stiller diagnosen klinisk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RIBBEINSBRUDD: Som regel er det unødvendig med røntgen, legen stiller diagnosen klinisk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Myalgier / Interkostalmyalgier

Myalgier er smerter i muskulaturen. Interkostalmyalgier betegner smerter som oppstår i muskulaturen mellom ribbeina. Smertene kan være diffuse og forverres når man trykker på eller masserer muskulaturen i det gitte område. (1)

Les mer om myalgier

SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER I BRYSTBEINET: Tietzes syndrom gir smerter i overgangen mellom ribbein og brystbeinet (markert rødt). Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Tietzes syndrom

Ved Tietzes syndrom har pasienten som regel smerter ved overgangen av ribbeina til brystbenet. Årsaken er ukjent, men man antar at gjentatte mindre skader kan være en bakenforliggende årsak.

Smertene forverres ofte ved bevegelse. Hosting og nysing kan også forverre smertene. Av og til kan man se en hevelse over det området som gjør vondt. Tietzes syndrom er ikke farlig og går som regel over av seg selv. Ved mye smerter kan man prøve smertestillende. (1)

Les mer om Tietzes syndrom

Referert smerte

Refererte smerter oppstår fordi et annet organ er syk slik at smerten oppstår et annet sted enn der det syke organet befinner seg. (1)

A. Hjerte

 • Hjerteinfarkt: Det klassiske hjerteinfarktet kjennetegnes ved utstrålende brystsmerter til venstre armen eller til kjeven / hals. Smertene oppleves som trykkende eller klemmende og gir ofte dødsangst. Pasienten er ofte kaldsvett, kvalm eller kaster opp. Ved mistanke om hjerteinfarkt ring 113!
 • Angina pectoris. Angina pectoris kjennetegnes ved klemmende eller snørende smerter i midten av brystet som kan være utstrålende til venstre arm, kjeven, tenner med mer. De kan opptre i hvile eller etter belastning. Smertene går som regel over etter kort tid. Ved mistanke om Angina pectoris ring 113!
HJERTEINFARKT: Vanlige symptomer Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HJERTEINFARKT: Vanlige symptomer Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

B. Lunge

 • Lungebetennelse: Lungebetennelse kan også gi smerter i brystkassen. Lungebetennelse er som regel ledsaget av feber, dårlig allmenntilstand og hoste. Ved mistanke om lungebetennelse bør lege kontaktes.
 • Blodpropp i lungen: Blodpropp i lungen heter i det medisinske fagspråket lungeemboli. Lungeembolier presenterer seg ulik avhengig av hvor stor blodproppen er og hvor den sitter. Ved små lungeemboli kan pasienten ha lite plager, mens større lungeemoblier kan gi uttalte symptomer. Symptomer som kan tyde på en lungeemboli er pustevansker, åndenød, brystsmerter, kaldsvette, angst og uro. Lungeemboli er en livsfarlig tilstand og 113 bør kontaktes umiddelbart!
 • (Spontan) pneumothoraks: Pneumothoraks er en tilstand der det har kommet luft inn i hulrommet mellom lungene og ribbeina slik at lungen kan falle sammen. Dette kan oppstå enten på bakgrunn av et traume eller spontan. Ved pneumothoraks kan pasienten være plaget av åndenød samt en skarp brystsmerte som plutselig setter inn på en side av brystet. Pneumothoraks er en potensiell livsfarlig tilstand og 113 bør kontaktes umiddelbart!

C. Infeksjoner

 • Pleuritt: Pleuritt er en betennelse av lungesekken, ofte forårsaket av et virus. Pasienten har smerter i brystveggen og kan ha rask og overflatisk pust.
 • Herpes zoster: Herpes zoster er kjent som «helvetes ild». Det er en virussykdom som kjennetegnes av smerter i det området det oppstår samt et typisk hudutslett. Lege bør kontaktes for å få raskest mulig behandling.

D. Andre sykdommer:

Det finnes en rekke andre sykdommer som også kan ha smerter i brystveggen som symptom. Eksempler på andre sykdommer er:

 • Aortaaneurisme: Når hovedpulsåra (= aorta) danner en utposning og/eller den utposningen sprekker kan pasienten få sterke smerter i brystveggen eller ryggen. En aortaaneurysma som sprekker er en livstruende tilstand og 113 bør kontaktes umiddelbart!
 • Rygglidelser: Ulike rygglidelser kan også føre til smerter i brystveggen, noe som skyldes at mye av muskulaturen er festet ved virvelsøylen.
 • Psykiske lidelser: Ulike psykiske lidelser kan også medføre smerter i brystveggen. Eksempler på det kan være panikkangst, generalisert angstlidelse, somatoform smertelidelse eller depresjon.
 • Kreftsykdommer: Brystkreft, prostatakreft og andre kreftformer kan - særlig ved spredning – også forårsake smerter i brystveggen.

Kilder: lvh.no, nhi.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring